Як ТРК «Ера» Деркача маніпулює закриттям ранкової програми «через Тимошенко»

Як ТРК «Ера» Деркача маніпулює закриттям ранкової програми «через Тимошенко»

9 Липня 2018
7969
9 Липня 2018
12:31

Як ТРК «Ера» Деркача маніпулює закриттям ранкової програми «через Тимошенко»

Вадим Міський
Програмний директор ГО «Детектор медіа», член Наглядової ради Суспільного мовлення
7969
Як ТРК «Ера» Деркача маніпулює закриттям ранкової програми «через Тимошенко»
Як ТРК «Ера» Деркача маніпулює закриттям ранкової програми «через Тимошенко»

Хто бачив скандальний виступ Юлії Тимошенко в ефірі «UA:Першого» і чув усіляки чутки і «версії» події? Пояснюю, що тут насправді відбулося.

Передача «Доброго ранку, країно», в яку завітала Тимошенко, виробляється телерадіокомпанією «Ера-медіа», що належить нардепу Деркачу. Якщо пригадуєте, ще рік тому частина ЛІЦЕНЗІЇ «UA:Першого» належала не НСТУ, а приватній компанії ТРК «Ера». Саме тоді я знайшов усіма забуте (крім Наталії Лигачової), але задокументоване в архіві Нацради зобов'язання «Ери», яке вони самі на себе взяли в 2001 році при отриманні ліцензії — відмовитися від ліцензії при створенні Суспільного телебачення на частоті УТ-1.

У 2017 році Суспільне мовлення створилося, а в «Ери» якраз закінчувався строк ліцензії, і після важких перемовин із менеджментом НСТУ «Ера» таки відмовилася від частоти (хоча вони цього дуже не хотіли). І тоді ж заключила з НСТУ договір на виробництво ранкової програми «Доброго ранку, країно», котра почала виходити 20 листопада 2017 року з 6:30 до 9:30.

Згідно з угодою команда Суспільного мовника не має змоги втручатись у творчий процес команди «Ера-медіа» та не впливала на вибір тем, гостей, способів подачі інформації в ефірі. Разом з тим, договір передбачає, що НСТУ може завчасно повідомити (не пізніше ніж за 30 днів) про своє бажання припинити дію договору, що менеджмент і зробив, коли ранкові ефіри заграли передвиборчими барвами.

5 червня НСТУ відправила «Ері» попередження, що договір припиниться 10 липня.

Тепер оцініть красу гри телерадіокомпанії Деркача. За 5 днів до припинення договору «Ера» запрошує в ефір нову політичну покровительку Деркача — Тимошенко. Після ефіру ведуча програми пише в себе на сторінці допис: «Вчора Тимошенко сказала, що її поява в нашому ефірі несе для нас великі ризики, натякаючи на те, що програму можуть закрити. Тож гадаємо на вогні: у нас сьогодні останній ефір тижня (як завжди по п’ятницях) чи останній загалом?».

Звичайна маніпуляція, нічого іншого і не чекали. Так, ефір — останній, якщо ТРК «Ера» за півроку договірної роботи так і не зрозуміла, що ефір Суспільного неприпустимо використовувати для політичних інтриг та маніпуляцій. Дії менеджменту НСТУ можна тільки підтримати.

Також можна почитати офіційну інформацію про це тут.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7969
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду