Марш, парад чи прайд: як багато залежить від одного слова

21 Червня 2018
1646
21 Червня 2018
15:32

Марш, парад чи прайд: як багато залежить від одного слова

1646
Медіа відповідальні за те, що тема ЛГБТ не обговорюється по суті й поляризує суспільство.
Марш, парад чи прайд: як багато залежить від одного слова

Марш рівності, що пройшов у Києві минулої неділі, викликав у значної частини суспільства активне несприйняття й навіть протести. Частина українців вважає: відбулося щось нехороше, чого не мало би бути. Щось образливе й аморальне. За таких умов ЗМІ мали би бути абсолютно точними й висвітлювати пов'язані з Маршем рівності події гранично адекватно, щоби не додавати суспільної напруги та домогтися розуміння аудиторією того, що й із якою метою відбувалося.

А починається все з термінології. «Марш рівності», «ґей-прайд» і «ґей-парад» — визначення, які використовуються на позначення цієї події як синоніми, часом в одних і тих самих матеріалах. Деякі матеріали з хибними означеннями відредагували постфактум, коли їх уже прочитали – така собі політкоректність у свинячий голос.

Матеріал УНІАН: «Сьогодні у Києві проводиться Марш рівності "КиївПрайд"», а під ілюстрацією підпис: «У Києві сьогодні проводиться ЛГБТ-парад / УНІАН».

Марш, парад і прайд – різні речі, й реакція на ці слова в аудиторії різна. Назва «Марш рівності» промовляє сама за себе. Єдине, що можуть закинути критики – не всім зрозуміло, в чому полягає нерівність, дискримінація, проти якої спрямований захід. Чіткої відповіді на це запитання в більшості матеріалів не знайти. Це дає упередженим читачам підстави далі вважати, що захист рівності – лише надуманий привід для демонстрації «збочень».

Ґей-парад – це різновид «парадів кохання», які існують у деяких країнах. Їх організовують не лише ЛГБТ: це щось на зразок карнавалів, що пропагують вільні статеві стосунки. Тож, почувши про ґей-парад, люди мають підстави вважати, що йдеться про публічну демонстрацію розпусти.

Нарешті, ґей-прайд – значною мірою універсальне, але розпливчасте визначення, яке не дає точного уявлення про характер акції. До того ж, значна частина аудиторії не знає його значення, тому і зміст трактує довільно.

Термінологічна плутанина ускладнює розуміння змісту того, що відбулось, та підживлює упередження. Серед коментарів до публікацій я бачив такий: «По всем СМИ крутили недавний красочный гей-парад в Киеве». Чи відповідає цей опис тому, що відбулось насправді? Навряд.

Та не лише ЗМІ, а й самі організатори мали б уникати штампів та роз’яснювати зміст своєї акції. В Марші рівності брала участь група людей у карнавальних костюмах, які справді нагадували учасників ґей-параду. Ба, навіть використовували карнавальну автомобільну платформу.

Чимало ЗМІ присвятили найбільше уваги саме цій групі: в деяких виданнях фотографії розцяцькованих учасників і учасниць становили 30-40% ілюстрацій. До того ж, це були єдині фото великим планом, крім, хіба що, фотографій політиків і дипломатів. Та якщо подивитись уважно, можна пересвідчитись, що група була справді невеликою – на всіх фото ті самі обличчя.

Це була типова маніпуляція масштабами та пропорціями – така сама, як під час Майдану, коли провладні медіа показували «маленьку» акцію протесту та «велелюдний» Антимайдан. Такий спотворений образ Маршу рівності, безперечно, посилює суспільну напругу та несприйняття акцій, організованих ЛГБТ-спільнотою.

Звісно, група барвисто вдягнених і нафарбованих людей була найяскравішим видовищем маршу. Проте завданням репортера є не вхопити в об’єктив найяскравіше, а передати достовірну картину події. Саме цей вибір позначає межу між відповідальною перед суспільством та «жовтою» журналістикою.

Чи немає провини ЗМІ в тому, що тема маршів рівності аж так поляризує українське суспільство? Адже саме вони традиційно показують подію, але не розкривають проблему. Немає події – нема й проблеми: говорити на гострі теми без яскравого інформаційного приводу в багатьох наших медіа не заведено. Тому проблеми роками не зсуваються з місця, натомість події стають дедалі гучнішими й видовищнішими.

Якби проблему несприйняття ЛГБТ частиною суспільства було розв’язано, репортажі про ґей-прайди (саме про них, адже в маршах рівності не було би проблем) стали б лише сторінками хроніки, на які не звертали б надмірної уваги. Тим часом зараз це стає топ-темою на кілька днів, найрезонанснішою в масштабах країни. Що, у свою чергу, створює в частини аудиторії враження, що тема секс-меншини штучно роздмухується. Коло замикається.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1646
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду