Українські матрьошки для російського мундіалю

19 Червня 2018
706
19 Червня 2018
16:01

Українські матрьошки для російського мундіалю

706
Українські матрьошки для російського мундіалю

У Німеччині — черговий інформаційно-геополітичний скандал. Така собі німецька фірма «Довгань ГМБХ» (Dovgan GMBH) почала продавати цукерки, виготовлені українською фірмою АВК, в упаковці з зображенням матрьошки, гаслом «Смачно, мов у Росії» та футбольною символікою. Та ще й під назвою «Матрьошка-сюрприз».

Керівник німецької фірми Андрей Ковальов підтвердив, що ідея такого упакування належить не українському виробникові, а «партнерам», хоча й не пояснив, яким саме. Та ще й заявив, що, мовляв, український виробник має пишатися цим фактом – бо, мовляв, він отримує гроші від продажів, створює робочі місця тощо.

У даному разі, судячи з назви німецького дистриб'ютора та з імені його керівника, ніяких особливих питань не виникає. Окрім, хіба що, єдиного: українським експортерам, усе ж таки, варто було би бути розбірливими щодо того, з ким мати справу. Й факт, що якась західна фірма або її керівництво має пострадянське походження (а, судячи з відповіді, ще й пострадянські манери), зовсім не є гарантією її моральної порядності – а можливо навіть, навпаки. Футбольний чемпіонат викликає підвищену цікавість – тож от вам якраз «матрьошки».

Побіжно варто звернути увагу на цікавий феномен: хоч би як росіяни надували щоки, хоч би які розмови вели про свою належність до передової частини світу, а «розпізнавальним знаком», «логотипом» Росії для всього світу так і залишаються матрьошка та балалайка.

Тож мова не про цей конкретний випадок (хоча, з іншого боку, й дивує та насторожує, що на матрьошковій упаковці поряд із написами німецькою мовою є й україномовний: «Відкривати тут» – не російськомовний, а саме україномовний).

Мова про те, що скандали з використанням суто українських атрибутів у російському контексті та суто російських в українському виникають постійно.

Але зізнаймося чесно самі собі: а чи так уже добре ми самі знаємо, чим відрізняється Португалія від Іспанії? От саме на такому рівні символів? А Бельгія від Нідерландів? А Норвегія від Швеції та від Данії?

Що знають про Україну у світі? Що вона довго була під владою Росії. Що значна частина українців розмовляє російською мовою, та й українська до російської є досить близькою. Що більшість українців – православні. Ну, й ще якісь подібні речі.

Тож чимало хто у світі впевнений: ті самі матрьошка та балалайка є й українськими символами. Бо звідки ж їм дізнатися про інше? Не матрьошка? А що ж тоді?

До речі, прочитав нещодавно в російського блогера – на подив, саме в російського: суперечки між українцями, росіянами, білорусами, поляками та литовцями про те, чий насправді борщ, є беззмістовними, бо в кожного з цих народів назва «борщ» позначає різні страви, не такі, як в інших народів.

Ну, а Україна досі так і не почала поширювати у світі елементарну інформацію про себе. Так, як це робить Росія. Й проти російського прагнення привласнити нематеріальний культурний спадок України ми не відповідаємо нічим. Попри те навіть, що в нас існує ціле міністерство інформаційної політики.

То, може, не варто тоді аж так сильно нарікати на інформаційне дзеркало?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
706
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду