Як «Інтер» маніпулює про абсолютне лідерство 9 травня

11 Травня 2018
5200
11 Травня 2018
17:30

Як «Інтер» маніпулює про абсолютне лідерство 9 травня

Вікторія Волонтирець
Директор позаефірного промо телеканалу СТБ
5200
Як «Інтер» маніпулює про абсолютне лідерство 9 травня

Сьогодні, схоже, день цифр. Не збиралася писати цей пост, чесно кажучи, але кількість людей у моїй стрічці, що як аксіому сприймають те, що говорить «Інтер» щодо своїх цифр 9 травня, стала настільки критичною, що довелося систематизувати всі дані та маніпуляції навколо них.

Почнемо з того, що в телеканалу «Інтер» дійсно набагато краще покриття, ніж в телеканалу СТБ, наприклад. Що впливає на кількість охоплення, звичайно.

Далі, відкрию вам таємницю, всі телеканали, коли говорять про свої «мільйони глядачів», вдаються до невеличкої маніпуляції. А саме. Працюючи на аудиторію 18-54 та 14-49 (адже, саме ця аудиторія є найбільш бажаною для рекламодавця, отже, і для комерційних каналів), дані «в мільйонах» вони дають за аудиторією 4+. Чому? Тому що з точки зору банальної математики людей в абсолютних цифрах у віці від 4 років до без обмежень віку набагато більше, ніж 18-54, наприклад. Тут немає нічого кримінального, але цей факт необхідно врахувати для розуміння.

Частка «Інтеру» 9 травня за аудиторією 18-54, наприклад – 9,5 відсотків, за 4+ – майже 24. Що це означає? Що людей, старших за 54 роки, які дивилися в цей день «Інтер» – дуже багато.

А тепер детально, власне, про концерт.

Маніпуляція перша. Якщо дивитися на дані за цей день за улюбленою аудиторією «Інтера» 4+, то 13 мільйонів там не видно. Чомусь. І ця цифра майже вдвічі менша – 7 265 629. Поясню чому. Тому, що мовник взяв сумарну кількість контактів з каналом за весь день. Сумарну. За ВЕСЬ день. І вийшло 13 млн. Мабуть, не варто говорити, що маркетологи, які себе поважають, так не роблять?

Маніпуляція друга. «Інтер» написав, що став абсолютним (!) переможцем 9 травня. Це просто неправда. Адже «абсолютним» означає за всіма аудиторіями. А в цей день за аудиторією 18-54 переміг ICTV. «Кіборги» на «1+1» за цією ж аудиторією та 14-49 обійшли концерт «Інтера» і т.д.

9 травня «Інтер» був лідером за аудиторіями: 4+ (50+), 4+ (вся Україна), 18+ (50+), 18+ (вся Україна).

18-54 та 14-49 – програв і за 50+, і за «вся Україна». Отже, говорити, про «абсолютне лідерство» трохи дивно.

Веселі картинки для привернення уваги. Приємного перегляду.

АПДЕЙТ. Оскільки питання не припиняються, то завдячуючи Оресту Білоскурському – чарівнику цифр і аналітики, маємо наступне:
Всього рельних глядачів, які дивилися лише концерт в час коли йшов концерт – тобто це кількість можливих змістовних глядачів – складає 1 344 692. Отже, насправді концерт на «Інтері» дивилися лише 1,3 мільони глядачів (навіть не дивилися, а контактувало). Решта глядачів контактували крім «Інтера» і з іншими каналами.

Клікніть для збільшення

Уперше опубліковано на Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5200
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду