Як однією фразою перекреслити весь зміст

21 Березня 2018
786
21 Березня 2018
10:48

Як однією фразою перекреслити весь зміст

786
Як однією фразою перекреслити весь зміст

Міцно вкорінилася в нас совкова звичка: вважати, що власних спостережень, власних думок і власних аргументів – замало, й треба неодмінно підкріпити їх гучним гаслом або гучною цитатою, доречно те буде чи недоречно.

Дуже яскравий приклад – ну просто тобі наочний посібник – трапився саме зараз.

Чимало ЗМІ поширили фейсбуковий допис Міністерства екології та природних ресурсів України з закликом рятувати лелек, що прилетіли в Україну на літній сезон і застали тут сніги та морози. А чи, принаймні, допомагати їм пережити ці суворі випробування.

У дописі – чимало корисних – точніше, необхідних – порад: не лякати птахів, не підходити до них близько, розчищати від снігу майданчики для них, улаштовувати годівниці.

Містить допис і попередження: лелеки ковтають їжу цілком, тож занадто великі шматки є для них неїстівними. Не містить він, щоправда, одного-єдиного: а чим узагалі харчуються лелеки? Якщо в Міністерстві про це всі знають – це ж не означає, що це відомо всім без винятку! Що треба класти до годівниць, щоб не запропонувати лелекам те, чого вони не їдять, або, ще гірше, що вони їдять, але воно є для них шкідливим?

Можна, звісно, доклавши певних зусиль, здобути цю інформацію й самотужки. От тільки заклик до порятунку якось не дуже в'яжеться з необхідністю вишукувати додаткову інформацію.

«Та пам’ятайте: надаючи допомогу, головне – це не нашкодити» – теж цілком слушне й потрібне нагадування не проявляти зайвого активізму.

А завершується допис – той, який є закликом допомагати лелекам – так: «Бережіть природні багатства України!»

От і все. Ви гадали, допис Мінприроди – це акт гуманності? Акт милосердя? Акт шанобливого ставлення до живих істот? Бо, зрештою, з гуманності до інших, ніж люди, істот і починається толерантність у стосунках між людьми?

А от і ні. Допис Мінприроди, як виявилося з його завершального речення – це всього лише заклик дбайливо господарювати й не втрачати багатства, в даному разі природні. І лелеки, як виявилося, – то не живі істоти, що потребують допомоги, а всього лише природні ресурси.

То, може, коли так – навіщо морочитися з тими годівницями й розчищенням снігу? Зарізати тих лелек, а м'ясо засолити – ото й усе? 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
786
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду