Прокол «головного ньюзмейкера» країни

11 Лютого 2018
997
11 Лютого 2018
09:57

Прокол «головного ньюзмейкера» країни

997
Про майстерність ньюзмейкера, або Спроба зробити самозатримання руками невідомих з автоматами та без шевронів, яких із ганьбою охорона Саакашвілі начебто вичавила з готелю Fairmont у невідомому напрямку. Без особистих симпатій чи антипатій та навішування ярликів.
Прокол «головного ньюзмейкера» країни

Правило №1 людини, яка свідомо з тих чи інших причин претендує на лаври ньюзмейкера: він має бути завжди в центрі уваги ЗМІ. А якщо він «випадає» з медійного поля, то його завдання самому створити подію та будь-що повернутися в новинні стрічки, телесюжети й численні дописи у Фейсбуку. Саме таку тактику, на мій погляд, сповідує пан Михеїл Саакашвілі.

Остання подія, що трапилася 8 лютого за участю екс-президента Грузії, є чи не найкращою ілюстрацією такої поведінки професійного ньюзмейкера. А що ж саме за «подія» мала місце? Якщо коротко, то була так звана спроба невідомих осіб з автоматами та без шевронів затримати в готелі Fairmont особу без громадянства, якою наразі є пан Саакашвілі. Чому пишу «так званою спробою», бо, згідно з офіційної інформацією  від численних правоохоронних структур, ніхто вищезгаданого політика затримати не збирався. Тобто ситуація виглядає як у відомому жарті про невловимого Джо, якого ніхто не збирається ловити, бо він зовсім нікому не цікавий та не потрібен.

Зі слів самого Саакашвілі, за день до цього він не був на черговому судовому засіданні, тому що захворів та взяв лікарняний. Досвідчений політик, він добре розумів, що випадає з-під щільної уваги ЗМІ. На кілька днів пальму першості у стрічках новин та оглядів зайняли сюжети з Вашингтона, де майже три десятки представників українського політикуму взяли участь у Молитовному сніданку, а також обговорення участі Петра Порошенка з дружиною на щорічному балу у Відні.

Проте наміри «невигнаного вигнанця» відомі – провести 18 лютого черговий «марш за майбутнє». Тому за будь-яку ціну треба підігрівати суспільний інтерес до події, що без ЗМІ зробити дуже важко. «Хвора» людина з лікарняним на руках іде до готелю на ділову зустріч. І ось на тобі, влада, начебто, на тарілочці приносить ватажку «Руху нових сил» подарунок у вигляді чергової недолугої спроби його затримати. Причому споживач інформації про це довідався від самого пана Міхо та його поплічників. Але як це було? 

Розгін інформаційної хвилі про затримання «Альфою» пана Саакашвілі пішов від допису його соратника Давіда Сакварелідзе у Фейсбуку. Потім його підхопив народний депутат із фракції «Батьківщина» Ігор Луценко. Далі пішов перепост допису Луценка на сайті «Цензор.Нет». І нарешті фейсбучну мобілізацію оголосила широко відома у вузьких колах» Ліза Богуцька. І ось вже маємо результат: біля готелю живий та незатриманий ватажок «РНС» розказує медійникам свою версію того, що сталося. Проте жодного фото чи відео з місця події немає, навіть із камер спостереження готелю. Але ж інформаційне цунамі покотилося! Тим більше, що попереду вихідні дні і треба якусь тему жувати.   name="_GoBack">

Здавалося б, «силовики», якщо вони дійсно не причетні до подій у Fairmont, мали би негайно провести прес-конференцію та розказати з відкритими картами на руках, чи відповідає дійсності версія Саакашвілі. Адже жодних доказів появи невідомих «чорних людей» зі зброєю, окрім емоційних заяв самого ньюзмейкера, не було. І в цій ситуації СБУ, ГПУ, Нацполіція, ДПС зайняли чи не найкращу позицію: вони просто проігнорували обговорення цієї теми, вигідної для опонента, – і все!

Найбільш потужні телемовники швидко зорієнтувалися та зрозуміли, що активність екс-президента Грузії не що інше, як звичайна провокація та намагання повернутися в медійний простір, тому в своїх вечірніх новинах ситуацію біля готелю Fairmont проігнорували. Було прямо включення NewsOne та інтерв’ю з «головним ньюзмейкером» дня, але далі інформаційна хвиля вже не пішла. Станом на 9 лютого цей телеканал продовжував мусувати цю тему і запрошує в студію адвоката Саакашвілі, проте виглядає це вже не сенсаційно, а просто смішно.

Отже, можемо констатувати факт: ми стали свідками проколу інформаційної операції людини, яка вважає себе «головним ньюзмейкером» України. І цей текст не має за мету повернути його в інформполе, а лише демонструє методи, до яких вдається людина, аби потрапити в новинну стрічку.   

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
997
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду