Три «кити» моніторингу порушень прав журналістів

12 Грудня 2017
4031
12 Грудня 2017
11:15

Три «кити» моніторингу порушень прав журналістів

Оксана Романюк
Виконавча директорка Інституту масової інформації
4031
11 грудня брала участь у міжнародному круглому столі у Відні по методологіям моніторингу убивств журналістів, захід за підтримки ОБСЄ. Там же презентував своє дослідження Віденський університет, до методології якого у мене особисто були питання. Але про це пізніше.
Три «кити» моніторингу порушень прав журналістів

Я вважаю, що в моніторингу порушень прав журналістів є три «кити»: фактчекінг, прив’язка до журналістської діяльності і практичне застосування результатів моніторингу. Так мене учили колись «Репортери без кордонів».

Тому ми в ІМІ завжди дуже ретельно перевіряємо кейси – наші регіональні представники знають. Байдуже на політичні уподобання, офіційне чи не офіційне ЗМІ, чи блогер, – має бути конкретний факт порушення, і він має бути пов’язаний з журналістською діяльністю, тобто зі збором, обробкою, передаванням інформації. Ми живемо у світі постправди, навколо купа маніпуляцій, фейків, політики, і корупціонери залюбки прикриваються корочками, не кажучи, що журналістськими посвідченнями тупо торгують, тому перевірка в сучасному світі – понад усе. Мабуть, для всіх, не тільки для нас.

Щодо прив’язки до журналістської діяльності – мене збентежило, що університет Відня включив у свій звіт всі випадки смертей журналістів взагалі. Тобто – від грипу чи тромбу, через падіння літака, і до реальних нападів. Мети цього я не зовсім зрозуміла:) Це розмиває сам сенс моніторингу – ми ж маємо говорити саме про порушення і вимагати розслідувань і покарань. Гм. Ну, ок. Нам своє робити:)

Третій «кит» – зробивши моніторинг, треба не пишатися, а використовувати його – як мінімум, для боротьби з безкарністю. Приміром, окрім того, що ми щомісяця надсилаємо правоохоронним органам нові кейси на розслідування, ми закинули у жовтні правоохоронним органам інформацію про 90 випадків виключно фізичної агресії щодо журналістів (побиття + напади + перешкоджання + напади на майно), які ми зафіксували за 8 місяців цього року, з деталями і юридичними коментарями по кейсах. Отримали відповідь минулого тижня, зараз опрацьовуємо та готуємо звіт. Побачимо по кейсах, що пішло до суду, що висить, будемо реагувати далі.

Я думаю, що окрім моніторингу власне порушень, який робить багато хто – а на міжнародному рівні так взагалі понад 10 організацій – нам треба обов’язково робити фолоу-ап (моніторинг) розслідувань; системно перевіряти і публікувати такий аналіз. Ми плануємо почати публікувати це регулярно. Думаю, жертвам нападів це буде особливо цікаво, і різні регіони зможуть теж порівнювати ситуацію.

Окрім того, на основі результатів такого моніторингу, ми бачимо певні прогалини в законодавстві, які треба виправити, щоб покращити ситуацію з розслідуваннями.

Також хотілось би бачити більше вироків у судах. Поки що, протягом року, вироків у нас разів у п’ять менше, ніж самих справ, що дійшли до суду. Звісно, приблизно 20% справ завертається судами на дорозслідування, але все одно, ех.

Поки що думаємо, що саме можна тут зробити, і чи можемо ми допомогти, і як саме.

Ну й останнє – вже дуже скоро ми озвучимо ключові тренди цього року і наші прогнози на рік 2018-й.

Уперше опубліковано на Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4031
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду