Заяви Нацради про загрозу нацбезпеці через кодування супутника - це втручання в госпдіяльність приватних каналів

6 Листопада 2017
3918
6 Листопада 2017
02:20

Заяви Нацради про загрозу нацбезпеці через кодування супутника - це втручання в госпдіяльність приватних каналів

Андрій Мальчевський
Директор департаменту дистрибуції та розвитку мережі мовлення «1+1 медіа»
3918
Заяви Нацради про загрозу нацбезпеці через кодування супутника - це втручання в госпдіяльність приватних каналів

Держава має бути зацікавлена в здоровому економічному стані приватних каналів і ця місія, в тому числі, лежить на її уповноваженому органові − Нацраді з питань телебачення та радіомовлення, яка видає ліцензії на мовлення та регулює ринок. Це важливо, адже фінансове здоров'я телеканалу є обов'язковою передумовою його незалежності. Кодування сигналу телеканалів на супутнику − це величезний крок вперед у цьому процесі.

Два члени Нацради – Костинський та Ільяшенко – заявили останніми днями, що кодування українських каналів несе загрозу нацбезпеці. Залишимо осторонь питання, що такі заяви виходять за межі компетенції очільників Нацради, бо є втручанням у господарську діяльність приватних телеканалів. Нас бентежить інше. Завдання інформування населення мають нести на собі, в першу чергу, Суспільне мовлення, яке утримується за рахунок платників податків, державні канали типу «Рада», і це без численних інформаційних мовників, які не збираються вводити кодування.

Абсолютно на всіх розвинених ринках великі розважальні канали є закодованими і їх дистрибуція є багатовекторною, щоразу з розвитком технологій вона тільки ускладнюється. При цьому правовласники мають контролювати контент, який створюють та дистрибутують. Зазвичай права на нього мають чітко визначену географію мовлення, і враховуючи покриття супутників (яке виходить далеко за межі України), єдиним інструментом обмеження такого сигналу є кодування.

Натомість, ми очікуємо від Нацради підтримку в боротьбі з піратством (для супутника це кардшарінг). За останні 10 років у цьому сегменті нічого не було зроблено! Адже саме цей сегмент дистрибуції є найбільш ризикованим і саме в ньому український глядач має можливість дивитись російський контент (за який ще й гроші платить неофіційно). А ті українці, які не мають можливості платити за телебачення, повинні мати можливість доступу до ефірного мовлення, яке стрімко переходить у цифрову еру. Позиція останніх років «1+1 медіа» і полягала в тому, що «цифра» має бути реальною, а не номінальною. І тут, в першу чергу, регулятора повинні хвилювати питання заявлених 95% покриття та бенефіціарних кіпріотів. Натомість Нацрада нічого конкретного щодо дотримання компанією «Зеонбуд» умов ліцензії так і не зробила. І саме вона (цифра) повинна давати доступ до телебачення для соціально незахищених верств населення. Що стосується територій до яких тимчасово «ускладнений» доступ, то для таких речей, власне, і був створений канал UATV, який знову ж таки фінансується платниками податків.

І на кінець, ще раз про загрози інформаційній та національній безпеці. Безумовно, на супутнику залишаються чимало відкритих російських телеканалів, однак що й де дивитися − це власний вибір кожного глядача. Не можна вирішити за нього, що йому обрати до перегляду. Ці ж російські канали і програмний продукт (який транслюється на цих каналах) є доступним в інтернеті. І при бажанні, а саме воно є рушійною силою пошуку контенту, глядач/користувач легко отримує доступ до нього. Дуже складно вплинути на такого глядача та спонукати його відмовитися від якісного російського контенту. Саме тому давно вже назріло питання ліцензування провайдерів ОТТ-сервісів. Крім того, що і як дивитися − це все ж особистий вибір кожного. Саме тому держава повинна займати проактивну позицію в цьому питанні, і більше того, створювати сприятливі передумови для розвитку української медіаіндустрії. Ми як завжди відкриті до конструктивного діалогу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3918
Читайте також
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Мирослав
1647 дн. тому
Розставимо всі крапки над і: Всім відомо, що на основних популярних каналах (1=1, Інтер Новий канал, ІСТV на даний час співвідношення корисний контент/реклама в середньому 50/50, буває, що до кінця рекламного ролика забуваєш, про що фільм чи передача! Приватним медіагрупам цього мало, вони "бідні", "виживають" і хочуть примусити глядача також платити за перегляд реклами, тобто 50 процентів своїх коштів глядач викине на вітер! Крім цього незахищені верстви населення (пенсіонери, люди з достатком нижче середнього) перелаштуються на незакодовані російські і білоруські телеканали, і через кілька років в Україні буде не 1-2 проценти, а 25-30 процентів проросійськи налаштованих громадян з промитими мізками, в результаті чого Україна ризикує зникнути як держава, і все задля того, щоб кілька олігархів трохи більщ збагатилися! Я вважаю, що чинна влада повинна схаменутися і втрутитись в ситуацію, що може напевно виникнути!
ВОЛОДИМИР
2335 дн. тому
І чому вас так хвилює кардшаринг?чи ви впряглися виступати адвокатом агресора?Українці "шару" собі встановлюють від бідності і не для того,щоб дивитися кремлівську пропагандистську каламуть,а дивитися найкращі світові канали-євроспорти,діскавері,нетюрел джіогрефік...тільки й того,що російською мовою...а гнидні орт-ртр втюхують без кодування і навряд-чи закодують разом з нашими...
ВОЛОДИМИР
2335 дн. тому
Все вірно,ніхто платити не буде,а всі дружно розвернуть своїх "гориничів"на російські супутники.при жебрацьких пенсіях і жалюгідних зарплатах не до платного телебачення-це і дурню зрозуміло,але тільки не нашим можновладцям....
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду