Суспільне мовлення для всіх? Ні, не бачили

Суспільне мовлення для всіх? Ні, не бачили

9 Серпня 2017
2034
9 Серпня 2017
17:35

Суспільне мовлення для всіх? Ні, не бачили

2034
Суспільне мовлення має бути цікавим як для 90-річної бабусі в глухому селі, так і для користувача Facebook. Суспільне мовлення мають дивитися в кожному куточку України. Мають. Та чи дивляться?
Суспільне мовлення для всіх? Ні, не бачили
Суспільне мовлення для всіх? Ні, не бачили

Днями я відвідала селище міського типу Чаплинка на Херсонщині, звідки до кримського міста Армянськ - 32 км, а до Херсону – 141 км. У селищі більшість людей розмовляють красивою українською. Бібліотекарка Лідія Бугайова каже, що Чаплинку заснували 25 сімей із Полтавщини. За останні два роки в людей проявився патріотизм і любов до рідного краю, яких раніше вона не спостерігала.

У селищі станом на 1 січня 2016 року проживало 9 768 осіб. І майже ніхто з них не знає, що Перший національний ще з 7 квітня 2015 року став «UA: Перший». Вони взагалі про такий канал ні слова не чули. І місцевий телеканал «Скіфія» (Херсонська філія Національної суспільної телерадіокомпанії України) майже ніхто не дивиться. «У нас майже кожен будинок має супутникову антену. Є можливість дивитися сотні каналів, серед яких не має ніякого UA: Перший. Та й Скіфії, здається, теж не бачила», – пояснює одна працівниця культури.

Переді мною вона телефонує дочці, яка користується цифровим телебаченням. «У тебе показує Скіфія?» Коли чує, що серед 32 каналів є «Скіфія», полегшено зітхає. Хтось у Чаплинці все таки час від час дивиться обласне телебачення.  

«Скажіть там у Києві, що ми теж хочемо дивитися суспільне мовлення, про яке ви нам розказали», – просять на прощання жінки.

Цього року Великдень я святкувала на Тернопільщині в селі неподалік княжого міста Теребовля. У селі проживає, якщо не помиляюся, більше тисячі людей.  Так само, як і в Чаплинці на Херсонщині, майже біля кожної хати видніється супутникова антена. У районному центрі є кілька точок, які встановлюють тарілки і налаштовують канали. Це своєрідна «пальонка», за яку ніхто не платить абонплати. Коли власники антен чують, що за супутникове телебачення треба платити, спочатку їхні брови піднімаються трикутником від здивування, а тоді вириваються нецензурні слова.

Одного вечора я поставила собі за мету знайти серед сотні каналів «UA: Перший». Не може такого бути, щоб колишнє державне телебачення було відсутнє в цьому потоці. Я знайшла «Тису-1» (Закарпатська філія НСТУ), «До ТеБе» (Донецька філія НСТУ), «Культуру», «UA: Крим», але не колишній Перший національний.

«Я люблю "Культуру". А ще часом дивлюся "Крим". Недавно дивилася прекрасний фільм про Дмитра Гнатюка. Аж захотілося його записати і показати дітям на уроці української літератури», – каже вчителька Марія Застравна.

Перед тим, як сісти в потяг на Тернопільщину, я писала новину на сайті «Суспільне мовлення» про трансляцію великодніх богослужінь із Володимирського собору та Києво-Печерської лаври на «UA: Першому». Але вдома у батьків, де в одному будинку є старе, ще з мого дитинства аналогове телебачення, а в іншому будинку – супутникове мовлення, я не змогла подивитися трансляцію. Аналогова антена, як виявилося, крім «Інтера» і «1+1» з горем пополам, більше нічого не тягне. «UA: Перший» страшенно шипить, не має зображення, ні слова не розібрати. Хочеться з нервів викинути телевізор через вікно або переключити на «Інтер». На супутниковому мовленні богослужіння транслював «UA: Крим», що врешті врятувало ситуацію.

Я згадала, що в лютому НСТУ попереджало усіх, що переходить із супутника Amos 2 на супутник Amos З, і потрібно буде змінити налаштування. Знайшла новину про це: «Телеканал «UА:Перший» (UA:Pershiy, кодування BISS) – код надається за особистим зверненням до оператора за адресою cz@ntu.ua». Написала листа з проханням надати код. Пройшло півроку, а мені досі ніхто не відповів.

Знайшла на форумах десятки коментарів із проханням допомогти налаштувати «UA: Перший». «Хочу подивитися футбол, а  "Перший" не працює. Що робити?», – як я вас розумію, подумала я, прочитавши …надцятий коментар.

При можливості поцікавилася у технічного директора НСТУ Юрія Бойчука, що робити, коли в селі ніде не можу подивитися «UA: Перший», як бути з девізом, що суспільне мовлення має бути доступне в кожному куточку України. Почула далеко невтішну інформацію.

«Покриття виконує концерн РРТ. У нього стоять аналогові передавачі приблизно в 400 точках. Концерт РРТ, як отримав свою мережу у Радянському союзі, на якій мовив УТ1, а зараз НСТУ, так і досі експлуатує. Передавачі у НСТУ в більшості випадків мають час придатності більше 30 років», – пояснив Юрій Бойчук.

Він додав, що  «Інтеру» у цьому випадку слід віддати належне. «Цей телеканал побудував бізнес на державній мережі телеканалу УТ3. На відміну від РРТ, вони активно вкладали кошти і оновлювали передавачі, розширювали свою мережу, переходили на більш модернові передавачі», – зазначив технічний директор НСТУ. Ось чому в селі на Тернопільщині кожне аналогове мовлення ідеально показує «Інтер» і до огиди спотворює «UA: Перший».  

Що робити?

Юрій Бойчук порадив переходити на цифрове телебачення. Зважаючи, що в селі ще ні в кого його немає, мені потрібно купити тюнер і спробувати, чи може мій телевізор у селі приймати сигнал. «Тепер 95% жителів нашої країни можуть приймати  нове, цифрове телебачення!», – читаю на одному з сайтів, через який можна купити тюнери. Мені в це мало віриться. Адже є море реклами, що покриття оператора «Лайф» охоплює близько 99% площі України, а в селі я можу зловити «Лайф» лише на найвищому пагорбі під липою. Тож ідея з цифровим телебаченням, про яке в районі ніхто не чув, відпадає.

Самому вибити код «UA: Першого», щоб запрограмувати тюнер супутникового мовлення, теж не вдається.

Знайти фірму, яка встановлювала батькам тарілку і попросити додати Перший канал суспільного мовлення, це треба не один пуд заспокійливого випити і витратити на це кілька днів. У районі офіційно супутникових антен із абонплатою ніхто не встановлює. 

Залишається два варіанти: оплачувати інтернет і дивитися онлайн суспільне мовлення з ноутбука або переглядати сотні каналів зі всього світу і забути про те, що хтось десь проводить реформу суспільного мовлення і має доступ до каналу, який не оббріхує інформацію і займається просвітництвом. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2034
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
vseznayka
2423 дн. тому
Ну, код ввести не складно. Треба лише знайти його в гуглі запитом а-ля "перший biss", а потім вже йти по запиту "як ввести biss код" (заздалегідь знаючи назву/модель свого супутникового приймача).
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду