Випробування Шухевичем

5 Червня 2017
1182
5 Червня 2017
11:46

Випробування Шухевичем

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
1182
Випробування Шухевичем

В Україні вже чи не з півсотні вулиць імені головнокомандувача УПА Романа Шухевича. А  ще й ґенерала Чупринки є – такий був у нього псевдонім. Досі їх тихо і мирно перейменовували. Аж тут раптом почалися протести, коли Київрада перейменувала проспект Ватутіна на Шухевича.

Взагалі тема не лише Шухевича, але і ОУН з УПА була продискутована років десять тому. Всі крапки над «і» розставлено і тоді здавалося, що до неї не варто повертатися. На жаль, не так сталося, як гадалося.  

До Шухевича одна єдина претензія. Він служив в українському військовому підрозділі «Нахтігаль» у складі іноземних легіонів Вермахту. Я писав на тему стосунків українських націоналістів з німцями ще 2010 року у LB.ua.   Головна думка наступна. Тодішня Європа була поділена між двома хижацькими режимами, які спершу дружили між собою, загарбували європейські країни, а потім посварилися між собою. І в цій боротьбі європейські політичні гравці за рідким винятком мусили ставати на сторону або одних, або других.

Оскільки між цими хижацькими режимами у світовій громадській думці поставлено знак рівності, то або мусять бути засуджені всі ті, хто співпрацював з кожним з них, або сам лише факт співпраці не може ставати підставою для засудження.  У першому випадку можна засудити Теодора Рузвельта і Вінстона Черчілля, адже вони підтримували хижака Сталіна. Отож, другий підхід видається більш реалістичним.

Яд Вашем ще 2007 року обіцяв надати документи про участь Шухевича у львівському погромі , до Ізраїлю навіть їздив Володимир Вятрович, але жодних документів не отримав. Вони досі не опубліковані. Отож, доказів злочинних діянь  нема.

Інші висновки, якими завершилися дискусії.

1.    ОУН і УПА визнані борцями за незалежність. України. Незалежна Україна була їхньою стратегічною метою.

2.    Вони вважали ворожими обидва режими – як нацистський, так і комуністичний.

3.    Вони мали   тактичну співпрацю з німцями. Стратегічною метою була незалежна Україна.

4.    УПА чинила дії, які варті осуду.  Однак, такі дії значно перебільшені радянською пропагандою.

5.    Нюрнбергзький трибунал не засуджував ні ОУН, ні УПА. Навпаки в його матеріалах фігурують документи, які свідчили, що німці, попри співпрацю, боролися з націоналістами.

6.    Загони на зразок «Нахтігалю» були визнані комбатантами, тобто учасниками бойових дій.  Згідно з Женевською конвенцією, комбатанти не є військовими злочинцями.

Здавалося б, дискусії завершено. Однак, враження таке, що комусь дуже хочеться знову роздмухати ситуацію.

Наостанок цитата зі статті Віктора Трегубова, який дуже грунтовно осмислив тему глорифікації в різних народів. Саму статтю можна почитати тут.

«Герои одних — зачастую злодеи в глазах других

Особенно если общины живут рядом. Или в пределах одного государства.

Не буду слишком утомлять вас примерами. Но всё же: в российской и советской истории Ермолов, Сталин и Хрущев, соответственно, патриотичный полководец, могучий лидер и размазня. В чеченской — грубое ругательство, тиран и спаситель соответственно.

Для греков герои Греческой революции — патриоты без страха и упрека. Для турок — бандиты. Наоборот: для турок Мустафа Кемаль — отец нации, для греков, армян, ассирийцев, курдов — военный преступник.

Для евреев Менахем Бегин — герой. Для англичан — террорист. Для арабов — убийца. А вот Ясир Арафат — наоборот.

Для поляков Богдан Хмельницкий — хитрозадый восставший магнат. Для украинцев — герой, который ошибся на последнем шаге. Для русских — человек, сделавший всё, как надо. Для евреев — резник.

Это всё, опять-таки, естественно. Потому что каждая община оценивает действия персонажа по отношению к себе, а не к его родной общине».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1182
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду