Вона говорила про Лесю Українку

31 Травня 2017
1244
31 Травня 2017
17:01

Вона говорила про Лесю Українку

1244
Вона говорила про Лесю Українку

Вона говорила про Лесю Українку, про втрату нею близького їй Сергія Мержинського, про її самотність, про її стосунки з родиною, про її стосунки з Ольгою Кобилянською... Вона говорила просто, спокійно, делікатно, без будь-якої претензійності. І це було так захопливо, що не хотілося й ворушитися, і горло стискалося від співпережиття... Я не знаю, як звати ту жінку, що ТАК розповідала про Лесю. Але я точно знаю, що я б хотіла, щоб ТАК розповідали про неї в школах, у вишах, і по телебаченню. ТАК - це не по-совковому, з одного боку, а з іншого - і без модної сьогодні сенсаційності. ТАК - це про людину якою вона є.
Дуже випадково почула шматочок лекції для вчителів у Львівському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти, де ми мали презентувати з Мариною Дорош наш посібник з медіаграмотності для підлітків. Можливо, мене так вразило почуте, бо я, занурена постійно в часто примітивні медійні тексти, скучила за хорошою мовою, високою культурою розповіді і взагалі за будь-чим інтелектуальним.

Наталія Пастушенко точно знає, як звати ту жінку, яка ТАК розповідала про Лесю Українку. Але в мене риторичне питання, бо ж сама знаю на нього відповідь - чому, в біса, у нас ще нема до цього часу художнього фільму чи серіалу про життя Лесі? Хіба там нема драми, хіба там нема конфлікту, нема пристрасті, хіба сама епоха, в яку жила і писала Леся, не вартує уваги, а ті люди, які були поряд? Може б, про такі речі мав би дбати Мінкульт? А оновлюваний Суспільний мовник (наприклад, канал "Культура") не хоче штовхати такі ідеї, Зураб Аласанія? Та й хіба лише про Лесю йдеться? Чому ми зараз у такий непростий час робимо героями лише ті постаті, які дають підстави політикам для спекуляцій і для провокацій, і лише поглиблюють розбрат? І хіба не вартують уваги ті українці, хто завоювали світове визнання, хоч і не в боротьбі за Україну зі зброєю в руках - такі, наприклад, як Олександр Довженко? Та список може бути таким довгим... Й історії цих людей на тлі різних епох - такі неймовірні... Не на один серіал вистачить. І страшенно бісить, коли якийсь канал робить безпідставну заяву, що все українське - не може бути якісним...

Вперше опубліковано в Фейсбуці

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1244
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду