Новини, які є, але яких ми не бачимо

Новини, які є, але яких ми не бачимо

13 Квітня 2017
4911
13 Квітня 2017
11:30

Новини, які є, але яких ми не бачимо

Сергій Мамаєв
Директор ТВО Інформаційно-аналітичних програм на «UA:Першому»
4911
Українські медіа занадто сконцентровані на тому, що говорять у Києві. А мали би розказувати про справжні новини, більшість яких відбуваються в регіонах.
Новини, які є, але яких ми не бачимо
Новини, які є, але яких ми не бачимо

Якби не професійна потреба, не дивився б новин центральних телеканалів. Після більшості повідомлень, особливо на так званих інформаційних каналах, хочеться спитати: «І що?». Верховна Рада щось там розглядає, уряд обіцяє, Президент вимагає, мер заявляє і далі-далі-далі. «Новини» на каналах плинуть за течією. Ведучі перетворилися на читачів уголос стрічок інформагенцій. Журналісти — на тримачів мікрофонів.

Мені пощастило з 2010 року багато працювати в регіонах. Ми з колегами перебудували кілька каналів, читали лекції та майстер-класи, щоби донести туди київські підходи й технології. Часто — паралельно працюючи на національних каналах. І от що я скажу: це два світи.

В одному світі є мільйонні статки посадовців та суддів, зобов'язання перед МВФ, великі перемоги на фронті, боротьба за мораторії й героїчний захист інтересів маленьких українців. В іншому — реальні податки з підприємців, субсидії, загиблі військові, вражаючи ціни на газ та електрику, розбиті вщент дороги.

У нас є життя в телевізорі й життя в країні, які часто не перетинаються. Я багато дивлюся місцеві новини і вимушений дивитися випуски новин національних. Місцеві ставлять багато запитань, національні — не дають відповідей. Давно настав час звести ці світи докупи.

Ранкова програма «Про Україну!» на НСТУ є такою спробою. Ми свідомо не називаємо її новинами, бо до новин — окремі професійні вимоги. Але хочемо показати, що життя — не в Києві. І хто, як не суспільне, в змозі й має це показувати. Тим більше, маючи таке кореспондентське покриття.

Ми з шеф-редактором Аллою Вторушиною та регіональними продюсерами Наталією Полтавською та Соломією Буй зрозуміли, що все робимо правильно ще до виходу в ефір, коли інформаційні служби в більшості філій сприйняли ідею із захопленням. Вони самі питали нас, які теми цікаві, що би ми хотіли побачити, чи влаштовує якість матеріалів.

Всередині НСТУ купа проблем: різнобарвність програм і технологій між філіями; подекуди — нестача технічних чи творчих знань. Але вони хочуть бути кращими! У мене відчуття, що ці всі роки вони були кинуті напризволяще, нікому не цікавими. Вони хочуть зворотнього зв'язку, хочуть, щоби їх чули.

З іншого боку, регіони цікаві глядачам! Здавалося б, яка різниця мешканцю Кропивницького, яка вартість квитка в Запоріжжі? Та якщо місцева влада збирається вартість підняти й квиток на маршрутку буде дорожчим, ніж у Запоріжжі, де тільки центральний проспект Соборний довжиною майже 11 кілометрів! Натомість увесь Кропивницький 13 кілометрів від краю до краю в найширшому місці? Є що порівнювати, так?

Україна — різна й однакова. Буває, що один регіон потерпає від проблеми, яку вже вирішили в іншому. Нам є чого вчитися одне в одного, й хіба не суспільне мовлення має стати головним комунікатором, тим більше в країні, де третина громадян ніколи не виїжджала за межі свого регіону!

Ранкова програма «Про Україну!» має стати лише першим кроком. Так, непогано було би видавати її в прямому ефірі; починати — раніше; запрошувати гостей; робити переклички регіонів. Але те, що навіть у такому вигляді сюжети цікаві режисерам монтажу, редакторам, та й узагалі всім причетним до процесу виробництва, — вже успіх. І, як показують цифри, ці сюжеті цікаві глядачу.

І мені дуже хочеться, щоби це стало трендом суспільного мовника.

Фото: zoom.me

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4911
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду