Кілька тез до дискусії про «Промінь»

20 Березня 2017
2008
20 Березня 2017
13:09

Кілька тез до дискусії про «Промінь»

2008
Кілька тез до дискусії про «Промінь»

Мене здивувало, як топ-менеджер Суспільного мовника замість того, щоб намагатися отримати 16 частот ФМ-діапазону на останньому конкурсі Нацради, аргументує відмову Суспільного від участі в конкурсі тим, що тут і концепція не та, і частоти не такі, як треба.

Аргументи заступника генерального директора НТКУ з координації діяльності філій Михайла Шматова:

1. Концепція частот, виставлених на конкурс, – музичне радіо. «Промінь» не є музичною радіостанцією. Згідно із законом про суспільне мовлення у нас серед трьох радіоканалів немає музичного радіо.

2. Частоти, виставлені на конкурс, є малопотужними. І для суспільного мовника це нецікаво і неправильно. Обслуговування великої кількості малопотужних передавачів – дороге задоволення.

3. Ми подали заявку в Нацраду для прорахунку частот для другої та третьої програми радіо на передавачах не менше 5 кВт.

У мене виникли зустрічні аргументи у відповідь пану Шматову:

1. Таке пояснення досить дивне, адже, наприклад, формат радіо «Країна ФМ», яке перемогло в цьому конкурсі, в його чинних ліцензіях описаний як «розважально-інформаційний». У них є розважальні, інформаційно-аналітичні та публіцистичні, культурно-мистецькі, дитячі, науково-просвітницькі програми. І це не спинило радіостанцію від участі в конкурсі. Взагалі опис формату і жанрового розподілу програм – річ досить умовна. Адже під «розважальними программами» можуть матися на увазі й музичні радіошоу.

Закон про суспільне мовлення передбачає створення молодіжного загальнонаціонального радіоканалу. Під концепцію молодіжного радіоканалу цілком вписується музична радіостанція, точніше музично-розмовна, якою зараз є «Промінь». Конкурс вимагав, щоб усі пісні в ефірі були українською мовою, і всі програми – українською мовою. І щоб в ефірі переважали музичні програми (а не інформаційні, скажімо).

2. На конкурс виставлені не малопотужні частоти. Малопотужні – це потужністю до 100 Вт (а в розумінні Нацради – навіть не більше 10 Вт). На конкурс було виставлено частоти з потужністю 100, 250 і 500 Вт у районних центрах і 250 і 500 Вт в обласних центрах. Це для ФМ-діапазону нормальна потужність для покриття міста. Так, не півобласті, але цілого великого міста.

У «Променя» є тільки одна ФМ-частота – в Гадячі Полтавської області. Й от там якраз передавач малопотужний – усього 30 Вт. 16 ФМ-частот в 11 областях були б для «Променя» чудовим стартом для подальшої розбудови мережі.

У Першого каналу «Українського радіо» УР-1 дійсно є передавачі з більшою потужністю в обласних центрах – по 1 кВт, і навіть по 5 кВт (у Києві, Житомирі, Херсоні, Василівці та Чонгарі Херсонської області), але така потужність ФМ-передавачів – це радше виняток з правил, тому що ФМ-діапазон у великих містах переповнений. І там неможливо розвернутися з потужним передавачем.

Наприклад, у Харкові навіть у Першого каналу «Українського радіо» немає частоти, бо там не було вільного ресурсу, коли ліцензувався УР-1. А зараз на цьому конкурсі пропонувалася частота в Харкові, яку прорахував УДЦР, – і Суспільний мовник міг би зайти в Харків, хоча б із Другим каналом, а не Першим.

3. Я на 99% упевнена, що УДЦР не знайде для «Променя» чи «Культури» вільних частот потужністю по 5 кВт – це утопія. Про це неодноразово говорили і члени Нацради, і УДЦР говорить. Навіть на останньому засіданні Нацради 16 березня пролунала інформація, що за попередніми даними УДЦР на запит Нацради про прорахунок частот для «Променя» та «Культури» – частот уже немає в ФМ-діапазоні. Теоретично вони можуть з'явитися після вимкнення аналогового телебачення в першому-другому метровому діапазонах. Але їх ще треба буде скоординувати із сусідами. А зараз координація проходить дуже складно – наприклад, як я чула, Росія взагалі не координує нам частоти.

P.S. Та найбільш прикрим у ситуації з неучастю «Променя» в конкурсі є те, що таке рішення приймалося кулуарно і про відмову від подання заявки на ФМ-частоти ніяк не поінформували колектив радіостанції. До речі, у «Променя» пару років тому забрали ФМ-частоти (наприклад, 105 МГц у Києві) на користь Першого каналу «Українського радіо» і тепер його колектив працює для вузького кола поціновувачів, які готові ловити його сигнал з УКХ-діапазону чи в інтернеті. Цікаво, чим завершаться завтрашні збори колективу «Променя».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2008
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду