Посадка адвоката – це все одно, що вбивство дипломата

28 Січня 2017
1913
28 Січня 2017
12:06

Посадка адвоката – це все одно, що вбивство дипломата

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
1913
Арешт кримського адвоката Еміля Курбедінова це сигнал всім іншим захисникам гноблених і переслідуваних у Криму. Мовляв, сьогодні ти захисник підозрюваних, а завтра – ти сам підозрюваний, а післязавтра – за гратами. Після цього арешту і ймовірної посадки може статися таке, що в Криму більше нікому буде захищати незгодних.
Посадка  адвоката – це все одно, що вбивство дипломата

Посадка адвоката – це  мало не те саме, що вбивство дипломата або представників Червоного хреста. Це вихід з правил. Це демонстрація «безпредєла». Ймовірно, не випадково ці дії почалися після того, як було ухвалено резолюцію ПАРЄ по Криму. Кремль вирішив продемонструвати, що йому начхати на всі міжнародні рішення.

Еміля я знаю особисто. Він брав участь у сайд івенті Центру інформації про права людини у Відні в рамках конференції ОБСЄ. Говорив спокійно, без емоційних наворотів, з фактами в руках, з посиланням на закони. Йшлося про переслідування журналістів у Криму.

Звинувачення його  в поширенні екстремістської літератури такий же абсурд, як і терористична діяльність Олега Сєнцова, якого на двадцять років відправили за грати. Як і підривна діяльність Миколи Семени, який нібито закликав до розвалу Росії. Як діяльність «кримських терористів» і шпигунство паризького кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка.

Але  абсурдність звинувачень може стати підставою для звільнення там, де суди грають за правилам і керуються логікою закону, а не політичної доцільності. У Росії такого і близько нема. Курбедінова можуть реально посадити. Після цього з великою ймовірністю  настане  колапс правозахисної системи на півострові.

Можна, звісно, покладатися на пристойних російських адвокатів, але вони там бувають наїздами. Так що постійний  ефективний захист навряд чи забезпечать.

Еміль Курбедінов захищав нашого колегу Миколу Семену. Журналісту недавно офіційно висунули звинувачення і він скоро піде до суду. Відсутність його  ключового  адвоката на суді значно послабить  позиції Миколи.

Попри нібито безнадійність ситуації, все одно треба діяти. Адвокатка Євгенія Закревська проаналізувала цей випадок і пропонує чинити тиск на владу з вимогами вживати заходів для звільнення Еміля Курбедінова. Для цього, звісно, треба підключати міжнародну громадськість. Вона пропонує підписати відповідну петицію.

Ну у професійному цеху не можна мовчати.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1913
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду