Приручені пси демократії. Як українські ЗМІ захищають Порошенка

Приручені пси демократії. Як українські ЗМІ захищають Порошенка

23 Грудня 2016
2516
23 Грудня 2016
11:17

Приручені пси демократії. Як українські ЗМІ захищають Порошенка

2516
У словах Олександра Онищенка телеканали замовчали всі невигідні Президенту моменти.
Приручені пси демократії. Як українські ЗМІ захищають Порошенка
Приручені пси демократії. Як українські ЗМІ захищають Порошенка

Коли 2 грудня британське видання The Independent вийшло із заявами Олександра Онищенко про корупцію в Україні - це мало ефект вибуху. За словами депутата від депутатської групи  «Воля народу», він був керівником 30-мільйонної піар-кампанії проти екс-прем’єра Арсенія Яценюка, що довела його рейтинг підтримки до 1% та змусила покинути крісло в уряді. Також нібито він купував голоси депутатів у парламенті й за 6 мільйонів доларів купив власний мандат. Розпорядником та замовником акцій, як стверджує Онищенко,  виступав особисто Петро Олексійович Порошенко. Більше того, у ЗМІ з’явилися аудіозаписи із буцімто домовленостями між Онищенком та переговорником від влади Олесем Довгим. То ж у ласих до сенсацій та гіперболізацій підсумкових новинах вся ця ситуація мала виглядати хоча б новими Panama papers.

Але...

 «Начинаем с политики... *зітхає* Вернее, со скандалов, мешающих украинским политикам заниматься делом», - стомлено нівелює всю скандальність події телеканал  «Україна». Заяви Онищенко - тут лише чергова історія, що заважає затвердити бюджет. Аби врятувати довіру до Президента, канал використовує три головних прийоми.

По-перше, максимально дискредитує автора звинувачень - Олександра Онищенка:  «Он сам - фигурант трех уголовных дел, скрывающийся от правосудия не то в Москве, не то в Лондоне. Вроде бы у беглеца несколько паспортов, включая греческий и российский. Этот ценитель лошадей и моделей слить всех обещал давно». До речі, звинувачення Онищенка тут чомусь подають як зізнання: «…признался, что получил три миллиона долларов на организацию компании по дискредитации премьера Яценюка, а также в том, что был посредником, заносившим в сессионный зал сотни тысяч долларов на скупку депутатских голосов». 

По-друге, уникає будь-яких згадок про замовника всіх цих акцій. Лише в коментарі Олега Ляшка ми чуємо, що:  «А звідки брав ті гроші - це зрозуміло. Це частина тих корупційних грошей, які зароблялися на газових обурадках». Як бачимо, жодних згадок про Президента. Зате ще одне звинувачення проти Онищенка.

По-третє, в коментарях експертів, зокрема Андрія Золотарьова, канал нагнітає паніку. Мовляв, якщо ситуацію роздмухати - гірше буде усім:  «У нас уже была история з пленками Мельниченко и мы видели, что было потом. Потом было заигрывание с Москвой, отправка украинских войск в Ирак....».

Заяви Онищенко серйозно не розцінюють і на ICTV. Тут ще на початку сюжету мотивацію депутата обмежують варіантами:  «блеф чи шантаж», а потім одразу подають версію політолога Вадима Карасьова:  «Це більше виглядає як самореклама». Також в сюжеті є заява політолога Володимира Фесенка, мовляв, дії Онищенка покликані зіпсувати стосунки між БПП і  «Народним фронтом». Присутні й розбірки між численними фракціями з приводу того, кому ж все-таки давав гроші за голосування біглий нардеп (саме це, на думку журналістів  «Фактів», викликало найбільший резонанс). Є навіть момент, де журналіст  «Фактів» і депутат  «Народного фронту» Юрій Береза згадують прізвище Сергія Капліна. Єдине, чого немає - згадок про Президента. Закінчується ж сюжет тим, що на фоні зняття з Вадима Новинського недоторканності  «скандал із газовим олігархом почав згасати».

Страшно уявити, що б говорили на  «Інтері», якби Онищенко звинуватив у корупції міністра внутрішніх справ. Але раз винний буцімто всього лише президент - про це можна й не говорити. Більше того, коли запрошений у студію колишній голова СБУ Валентин Наливайченко згадує фракцію гаранта:  «Усе це відбувається за прямої злочинної участі депутатів на керівник посадах БПП – раз, заступника секретаря РНБО – два…», ведучий тут же перебиває його, мовляв,  «мы можем сейчас камень бросать в огород любой фракции». Зате у сюжеті про Онищенка аж тричі критикують «Народний фронт»: жартують про закон про спецконфіскацію, звинувачують їх у розхитуванні коаліційного човна й піарі на словах біглого нардепа.

 «1+1» став єдиним телеканалом, який згадав про те, що Онищенко взагалі-то звинувачує конкретну людину і навіть насмілився її назвати:  «...має аудіозаписи розмов, які компрометують главу держави» та  «...давав хабарі членам українського парламенту за окремі голосування на користь Адміністрації Президента». Повідомлення коротке і знаходиться аж у кінці випуску, але інших подібних просто немає.

Пам’ятаємо, що за листопад телеканали випустили в інтересах Петра Порошенка 24 матеріали. Але в даному разі набагато важливішими є ті, які вони не випустили. Подібні закиди проти глави держави мали б стимулювати журналістів перевірити й зіставити факти, взяти коментарі АП, впевнитися, що лідер країни не витратив 30 мільйонів доларів на знищення союзника по коаліції. Повальне ж замовчування таких звинувачень закладає міну повільної дії, що вже не раз доводила українська історія.  

Детальніше про це та те, як канали робили новини про відсутність новин у Княжичах читайте у публікації Справа темна, ведеться слідство. Огляд підсумкових тижневиків за 11 грудня 2016 року

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2516
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду