Адвокат Миколи Семени вважає, що треба здіймати галас

Адвокат Миколи Семени вважає, що треба здіймати галас

14 Грудня 2016
1336
14 Грудня 2016
10:12

Адвокат Миколи Семени вважає, що треба здіймати галас

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
1336
Адвокат кримського журналіста Миколи Семени Андрєй Сабінін змалював не вельми оптимістичну картину. Він висловив припущення, що суд таки засудить Миколу. В той же час висловив сподівання, що він отримає умовний термін
Адвокат Миколи Семени вважає, що треба здіймати галас
Адвокат Миколи Семени вважає, що треба здіймати галас

Андрєй зараз перебуває в Києві.  Я побував у нього на прес-конференції і потім поспілкувався  особисто. Він розповів, що тепер в Росії де факто рішення  терорист ти чи ні ухвалюють лінгвісти.

Себто вони за клопотанням слідчих  колупаються в текстах або журналістів, або фейсбучних активістів і вирішують чи є там ознаки злочину. Підозрювані можуть не здійснити жодного терористичного акту, можуть  навіть  гадки такої не мати. Але лінгвіст вирішить, що у тих чи інших текстах є ознаки тероризму чи іншої зради по-російськи. А суд на основі їхньої експертизи ухвалить  відповідне рішення.

Зокрема, оцінку статті  Миколи Семени, яку поклали в основу звинувачення, давав, з дозволу сказати, експерт з одним  роком стажу. В цій статті стверджувалося, що питання Криму є полемічним, адже Україна і Росія не укладали нових угод про зміну кордонів, нині діє стара угода, згідно з якою Крим є частиною України, крім того, міжнародне співтовариство не визнало Крим російським. В усьому цьому експерт угледів заклики до порушення територіальної цілісності РФ. Власне, ще раніше угледіла це ФСБ.

Андрєй Собянін каже, що, хоча російським судам ніхто не указ, крім влади, але все одно треба здіймати галас, коли арештовують українця. Бо судді в Росії, особливо молоді, стежать як за українською пресою, так і інших країн. І вони не дуже хочуть вляпуватися у політичні справи. Коли мусять ухвалювати  замовні рішення, то принаймні намагаються зволікати, або зробити так, щоб термін був не надто жорстокий. Бо часи можуть змінитися і вони не хочуть плям на репутації.

За його словами, суд по Семені скоріш за все почнеться у середині січня. Мабуть, українським правозахисним організаціям варто готуватися до системних акцій протесту. В тому числі і на міжнародному рівні – в Європарламенті, ООН, ОБСЄ.

Це стосувалося не тільки Семени, але і паризького кореспондента Укрінформу  Романа Сущенка, якого у Москві звинувачують у шпигуванні проти Росії. Мова ішла і про Андрія Клименка і Анну Андрієвську, які перебувають у Києві, але проти них теж порушено кримінальну справу в Росії. Недавно додалися іще двоє журналістів, які проходять у справі аналітичного центру «Номос» Дмитра Штиблікова і Олексія Бесарабова.

Треба сказати, що наші неурядові організації чимало зробили для того, щоб випадки ув’язнення журналістів звучали як в середині України, так і на міжнародній арені. Хочеться вірити, що крапля камінь точить. І рано чи пізно українські в’язні РФ опиняться на волі. Адже прецеденти вже були.

Тим часом, Крим SOS проводить нову акцію на підтримку Миколи Семени - фотовиставку його робіт. Кажуть, що це вона має не лише політичний зміст, але і художній, адже Микола Семена ще й дуже непоганий фоторепортер. 

На фото - Микола Семена

Фото: hromadske.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1336
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду