Чи в Україні справді вільні ЗМІ? Ні, бо її телебачення контролюють маріонетки олігархів

26 Жовтня 2016
2307
26 Жовтня 2016
09:07

Чи в Україні справді вільні ЗМІ? Ні, бо її телебачення контролюють маріонетки олігархів

Тарас Кузьо
член НМПУ, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія», співробітник Центру трансатлантичних відносин Університету Джона Хопкінса
2307
Чи в Україні справді вільні ЗМІ? Ні, бо її телебачення контролюють маріонетки олігархів

Україна пишається вільними виборами і вільними ЗМІ, яких вона досягла після Помаранчевої революції та Євромайдану. У глобальному рейтингу “FreedomHouse” свободи слова у 2016 р. українське середовище ЗМІ визначено як «частково вільне», що об’єднує її з такими країнами, як Італія, Греція, Румунія, Болгарія, Сербія, Чорногорія, Хорватія, Боснія, Грузія, Молдова, Ізраїль, Туніс, Монголія та Індія. Медіа-середовище в інших 12 колишніх радянських республіках “FreedomHouse” визначає як «невільне».

Три колишні радянські республіки (Україна, Грузія і Молдова), що підписали Угоди про асоціацію з ЄС, мають «частково вільне» медіа-середовище – так само, як п’ять країн-членів ЄС. У цьому випадку стакан наполовину повний чи наполовину порожній?

Насправді цим не варто пишатись, адже більшість українців дізнається новини з телебачення, яке продовжують контролювати олігархи. Водночас деякі західні та українські експерти вказують на позитивні відмінності України від Росії, наголошуючи, що українські олігархи сприяють конкуренції та плюралізму – на відміну від Росії, де Володимир Путін підпорядкував собі всіх олігархів і встановив авторитарний режим, прийшовши до влади 16 років тому.

Нещодавно опубліковане дослідження переконливо засвідчило, що ці твердження невірні. З багатьох причин олігархи здійснюють негативний вплив на українські ЗМІ, економіку та політику (http://voxukraine.org/2016/09/08/self-censorship-on-tv-how-do-the-most-viewed-ukrainian-tv-channels-report-petro-poroshenkos-activities/). “VoxUkraine” проаналізував висвітлення Президента Петра Порошенка в тижневих новинних випусках на чотирьох телевізійних каналах і побачив значні прояви самоцензури.

Після Євромайдану та президентських виборів 2014 р. канали “1+1”, “Інтер”, “Україна” й  “ICTV” висвітлювали діяльність Президента Порошенко в дуже позитивному ключі. Частки негативних згадок про його діяльність на цих каналах склали всього 1,42% (“Україна”), 1,47% (“Інтер”), 2,17% (“1+1”) і 2,37% (“ICTV”).

Усі чотири канали ігнорують минуле Порошенка, зокрема його роль засновника Партії регіонів, створюючи враження, ніби у 2014 р. він з’явився нізвідки. Такий підхід дуже відрізняється від висвітлення президентських виборів у США, де, як видно з прикладу Дональда Трампа, ЗМІ піддають публічному розголосу все минуле життя кандидатів. Українським «частково вільним» ЗМІ до цього ще ой як далеко!

Згідно з висновками “VoxUkraine”, складається враження, що український президент – неважлива політична фігура, яка не заслуговує, аби ЗМІ оцінювали його кроки.

Ці чотири телевізійні канали також проігнорували скандал довкола «панамських документів», які засвідчили, що Порошенко розмістив свої статки в офшорних зонах. Тільки “ICTV” згадав про офшорні зв’язки Порошенка, та й то лише двічі.

З одного боку, це можна легко пояснити тим, що українськими телевізійними каналами володіють олігархи, які самі зберігають величезні кошти на офшорних рахунках. Протягом останнього десятиліття кожного року з України на такі офшорні рахунки переводили близько 12 млрд доларів (http://www.gfintegrity.org/wp-content/uploads/2015/12/IFF-Update_2015-Final-1.pdf).

Однак українські телеканали проігнорували один із найпотужніших ударів по популярності Порошенка, внаслідок якого він опустився на третє місце в рейтингу президентських кандидатів (http://ratinggroup.ua/research/ukraine/elektoralnye_nastroeniya_naseleniya_avgust_2016.html). «Панамські документи» засвідчили, що Порошенко поклав свої кошти на офшорні рахунки в той же місяць, коли російські загарбники вбили сотні українських солдатів під час битви за Іловайськ.

Самоцензуру на українському телебаченні використовує не лише одна група пропрезидентських олігархів, а всі вони. Це й не дивно, адже олігархи завжди прагнуть мати добрі та взаємовигідні стосунки з президентом – особливо коли сам президент є олігархом і займається створенням клану власної «сім’ї» (https://www.kyivpost.com/ukraine-politics/540626.html).

Ігор Коломойський і його давній конкурент Віктор Пінчук використовують однакові практики самоцензури на власних телеканалах “1+1” та “ICTV”, відповідно, під час висвітлення тими діяльності Президента Порошенка.

Донецький олігарх Рінат Ахметов і представники українського газового лобі –два основні фінансові донори Опозиційного блоку – практикують таку ж самоцензуру у своїх ЗМІ по відношенню до Порошенка. Хоча вони нібито перебувають «в опозиції», з історії незалежної України ми добре знаємо, що олігархи просто не можуть бути в опозиції до президента.

Це особливо помітно у випадку представників газового лобі, які отримали імунітет від переслідувань під час зустрічі Дмитра Фірташа та Сергія Льовочкіна з Порошенком у Відні в березні 2014 р., коли на Майдані ще не висохла кров.

Олігархи не можуть бути в опозиції до президента, бо великий бізнес потребує політичних зв’язків для отримання державних субсидій, інсайдерської приватизації та перемог на корупційних тендерах.Єдиний випадок, коли олігарх перейшов в опозицію до президента, стосувався Павла Лазаренка, однак тоді цей конфлікт розгорнувся довкола доходів від гігантської корупції. Тодішній Президент Леонід Кучма сприяв корупційним схемам Лазаренка, створивши – згідно з терміном західних науковців – «державу шантажу», де корупцію заохочували в обмін на виплату частини доходів і політичну підтримку.

Президенту, в свою чергу, потрібнадопомога олігархів під час виборчих кампаній. Саме це було однією з ключових причин зустрічі Порошенка з представниками газового лобі у Відні за два місяці до президентських виборів, що відбулися в травні 2014 р. Олігархічне фінансування виборчих проектів (таких як Радикальна партія і «Народний фронт») та маніпулювання телевізійним контентом і новинами викривлює конкуренцію під час виборчої кампанії, зменшуючи популярність справжніх реформаторів і патріотичних політичних сил.

Дослідження “VoxUkraine” щодо телевізійного висвітлення діяльності Президента Порошенка вказує на два важливі фактори українського політичного процесу.

Під час правління нинішнього президента «деолігархізації» не буде, і тому Україна лишатиметься у тому ж стані переходу від радянського минулого, який характеризував її ще в часи Кучми. Ті сили, які виникли протягом десятирічної президентської каденції Кучми (Порошенко, олігархи та їхній контроль над ЗМІ та економікою), заважатимуть європейській інтеграції Україні.

З точки зору фундаментального перетворення України в європейську державу президентський строк Порошенка буде таким же невдалим, як і каденція Ющенка. Третю демократичну революцію в Україні (яка стає все вірогіднішою) неодмінно підживлюватимуть антиолігархічні настрої.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2307
Читайте також
11.01.2017 15:30
Леонид Канфер
для «Детектора медіа»
2 271
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Б.Б.
2736 дн. тому
"Три колишні радянські республіки (Україна, Грузія і Молдова), що підписали Угоди про асоціацію з ЄС, мають «частково вільне» медіа-середовище". "Медіа-середовище в інших 12 колишніх радянських республіках “FreedomHouse” визначає як «невільне»". То виходить, в Естонії, Латвії та Литві медіасередовище теж невільне?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду