Жертви мейнстріму

Жертви мейнстріму

27 Липня 2016
1566
27 Липня 2016
10:30

Жертви мейнстріму

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
1566
Після звільнення Савченко я у Фейсбуку поставив коротке запитання: скільки треба часу, щоб її змішали з лайном?
Жертви мейнстріму
Жертви мейнстріму

Мені тоді масово стали писати: «ай-яй-яй, ой-ой-ой. Як не соромно такі питання ставити щодо нашої героїні?» Свобода слова свободою, але не дай Боже вам опинитися не в мейнстрімі й написати щось таке, що не подобається масі. Матимете ви приємність дізнатися про себе багато нового.

Ви за декомунізацію, але пам'ятник Щорсу нехай стоїть, бо він, на відміну від більшості більшовицьких «монументів» таки є твором мистецтва? О-о-о! Тут вам розкажуть, що ви більшовик-убивця, що ви продалися москалям і навіть сам Путін платить вам зарплату. (Коли що — це я не про себе. Я проти пам'ятника Щорсу.)

Ви проти насильства. але акція #янебосясказати здається вам штучною, бо одномоментний потік жахливих одкровень може кого завгодно загнати в депресію й ми отримаємо нових жертв насильства — психологічного? Вам розкажуть, що ви сексист, ненавидите жінок, хам і підтримуєте насильство.

Ви національно орієнтована людина, але підтримуєте ідею назвати аеропорт іменем Малевича? О-о-о! Вас тут же запишуть у космополіти, припишуть відсутність смаку й патріотизму. А ліберали — навпаки: тих, хто підтримує ім'я іншого достойника Мазепи, назвуть шароварниками, хуторянами, навіть жлобами.

Досить вам озвучити факт, який не вкладається у світосприйняття більшості — й ви отримуєте по голові. А якщо ви будете наполягати на своєму, то ви — напівтруп. Вас битимуть ногами. Але не заб'ють до кінця. Щоб ви продовжували жити й мучитися від усвідомлення власної нікчемності. Чому? Бо ви насмілилися сказати щось таке, що маса не хоче знати.

Та не впадайте у відчай. Кон'юнктура може змінитися й ваша вчорашня «крамольна» думка сьогодні почне домінувати. І ви знову в тренді. Ви знову свій пацан чи пацанка. Знову на коні, як отой Щорс на бульварі Шевченка :)

Фото - i-d.vice.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1566
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду