«Ворог преси» Мішель Терещенко

13 Червня 2016
5838
13 Червня 2016
17:09

«Ворог преси» Мішель Терещенко

Олена Єскіна
громадський діяч, депутат Київради VII скликання
5838
За що Національна спілка журналістів заклеймила Глухівського міського голову?
«Ворог преси» Мішель Терещенко

Глухівського міського голову Мішеля Терещенка Національна спілка журналістів України нещодавно оголосила «ворогом преси», оскільки, на переконання журналістів, він перешкоджає реформуванню місцевої газети «Народна трибуна». Глухівська міська рада відразу після опублікування зазначеного рейтингу звернулася до Національної спілки журналістів України для того, щоб зрозуміти механізм складання останнього, але поки що відповіді не отримано.

Маючи багато друзів серед журналістської спільноти та протягом тривалого періоду спостерігаючи за тим, через які випробування їм доводиться проходити в українських реаліях як до, так і після Революції гідності, щоб відстояти свою принципову позицію та високі професійні стандарти, я надзвичайно поважаю професію журналіста й розумію виняткову важливість незалежних засобів масової інформації як фундаменту будь-якого демократичного суспільства.

Визнаючи повне право Національної спілки журналістів України захищати своїх членів та формувати суспільну думку так, як вона вважає за потрібне, як безпосередній учасник подій під час та після виборів у Глухові я аж ніяк не можу вважати включення Мішеля Терещенка до списку ворогів преси об’єктивним та хочу прояснити ситуацію, яка склалася біля комунального підприємства «Народна трибуна» та викласти основні факти.

Як наголошував Мішель Терещенко під час виборів, діяльність будь якого комунального підприємства має бути ефективною, прозорою та зрозумілою для його власників (глухівчан). Оскільки це було визначено одним з пріоритетів Глухівського міського голови, відразу розпочалася перевірка всіх комунальних підприємств.

1.Глухівська міська рада не ліквідовувала газету «Народна трибуна»: наприкінці 2015 року було ліквідовано лише збиткове комунальне підприємство (яке 100%-во належало першій). Газета як виходила так і виходить. Але тепер без жодного фінансового навантаження на глухівчан, які раніше не лише утримували її за рахунок коштів міського бюджету, але і мали виписувати це відносно недешеве видання у примусовому порядку за власний рахунок (є родини, де кількість підписників доходила до 4-х осіб). Беручи до уваги надзвичайну складну економічну ситуацію у Глухові, коли не вистачає коштів просто на життєво необхідні для громади статті витрат, фінансування у доволі значному обсязі збиткового комунального підприємства з неефективним менеджментом не є виправданим.

У якості прикладу можу навести ситуацію, з якої стикнувся Мішель Терещенко відразу після виборів: у відділенні гемодіалізу Глухівської міської лікарні зламався насос, миттєво поставивши під загрозу життя біля 30 осіб, підключених до зазначеного апарату штучної нирки. Залишений попередньою владою борг у міському бюджеті доходив аж до 6 млн. грн., тому потрібні на ремонт 40 000 грн. було знайти неможливо, особливо терміново. У цей саме час, адміністрація газети «Народна трибуна» дозволяла собі протиправно розміщувати на депозиті (!) 60 000 грн., отриманих з міського бюджету. Гроші на насос ми швидко зібрали, організував благодійний вечір за допомоги Фундації спадщини Терещенків, але, звичайно, проблема неефективного використання ресурсів потребувала системного вирішення.

За розрахунками депутатів, ліквідація збиткового комунального підприємства дозволила зекономити глухівчанам понад 500 000 грн. на рік: приблизно 200 000 грн. коштів з міського бюджету, які звичайно витрачалися на підтримку газети, та решту коштів - з власної кишені людей, вимушених підписувати газету у примусовому порядку. Крім того, все майно газети залишилося у власності глухівчан.

  1. Глухівська міська рада не відразу ухвалила рішення щодо ліквідації збиткового комунального підприємства. Після оголошення тимчасовою депутатською комісією вкрай незадовільних результатів його перевірки, включаючи істотні фінансові порушення, на сесії було вирішено лише змінити керівництво. Спочатку була призначена особа, тимчасово виконуюча обов’язки керівника до моменту проведення офіційного конкурсу на заміщення зазначеної посади.

Але політично заангажований колектив газети «Народна трибуна», під впливом політичної партії «Воля народу» та за підтримки її депутатів, разом із запрошеними «тітушками» й озброєним підрозділом R7, грубо порушуючи чинне законодавство, відмовився виконувати законні рішення влади: фізично не допустив секретаря Глухівської міської ради та інших представників власника на територію комунального підприємства для представлення нового керівника. При цьому, з боку «захисників» колективу газети по відношенню до представників влади звучали погрози фізичної розправи та, навіть, сепаратистські заклики.

На вихідних підрозділом R7 було зведено барикади й заблокований вхід до приміщення редакції газети «Народна Трибуна» та всіх інших підрозділів Глухівської міської ради, які знаходилися в тій самій будівлі.  Розібрати барикади до понеділка вдалося лише здійснивши вплив на місцеву поліцію через Київ та Суми.

Коли, у наступний робочий день, Глухівський міський голова вирішив особисто владнати конфлікт та потрапити разом з іншими представниками власника на територію комунального підприємства для представлення нового керівника, знов депутатами «Волі народу» та R7 було влаштовано фізичне протистояння із штовханиною та бійками.

В результаті, Глухівський міський голова та інші представники влади на комунальне підприємство не потрапили, навіть, не допомогло втручання поліції.

Максимум, що міліція змогла зробити – супроводити виконуючого обов’язки редактора газети до кабінету Мішеля Терещенка й попросити передати печатку та документацію комунального підприємства. В результаті, міському голові було повідомлено, що місце знаходження печатки в.о. редакторки невідомо, рівно як і всієї документації комунального підприємства (яка була протиправно вивезена в невідомому напрямку) й демонстративно викликала швидку для своєї госпіталізації, хоча розмова проходила абсолютно спокійно, в присутності представників правоохоронних органів.

Лише після зазначених подій депутати Глухівської міської ради ухвалили рішення щодо ліквідації збиткового комунального підприємства.

  1. Всі дії щодо ліквідації збиткового комунального підприємства Глухівською міською радою було здійснено виключно у правовій площині. Влаштований скандал та постійні спекуляції з викривленням фактів навколо цього питання мали виключно політичне підґрунтя: представники політичної сили «Воля народу» не збиралися миритися із втратою інструменту пропаганди за бюджетні кошти, а тому спрямували всі свої ресурси на дискредитацію нової влади.

Крім того, для розкручення медійного скандалу спеціально фабрикувалися і інші теми.  Наприклад, нібито застосування фізичної сили Мішелем Терещенко до редакторки пов’язаної з «Волею народу» газети «Неделя» під час апаратної наради Міського голови, яка потрапила туди з порушенням процедурних питань. Насправді, на очах у десятків свідків, Мішель лише проводив пані до дверей (інший присутній журналіст теж пішов). Але це не завадило доблесній глухівській поліції, яку не примусити порушити справи відносно місцевих корупціонерів, сфабрикувати чергове кримінальне провадження проти Мішеля Терещенка.

Також було гучно створено тимчасову контрольну комісію Сумської обласної ради й анонсовано залучення до її складу представників відомих громадських організацій та виїзд з відповідною перевіркою до Глухова. Але зазначена комісія не лише не приїхала до Глухова, але, взагалі, не вийшла на зв'язок з представниками Глухівської міської ради чи Глухівським міським головою для отримання відповідних документів та пояснень для досягнення мети своєї організації. Запити Глухівського міського голови щодо правомірності створення зазначеної комісії, наявності скарг відносно «Народної трибуни» (які були підставою її формування, але чомусь не були зареєстровані у встановленому порядку), а також надання звіту комісії залишилися без відповіді.

Остаточну крапку у цій справі поставив суд апеляційної інстанції, який  підтвердив законність рішень Глухівської міської ради щодо звільнення редактора газети та ліквідації комунального підприємства.

30 травня 2016р. Харківський адміністративний апеляційний суд скасував постанову Глухівського міськрайонного суду про визнання незаконним рішення Глухівського суду щодо звільнення редактора, створення ліквідаційної комісії та ліквідацію комунального підприємства «Народна трибуна». Позов редактора С. Халімоненко залишений без задоволення. Постанова суду набрала законної сили з моменту проголошення. Зараз Глухівська міська рада вирішує питання компенсації працівникам заробітної плати та інших документально підтверджених витрат. Після проведення відповідних виплат буде внесено запис до Єдиного державного реєстру про остаточну ліквідацію комунального підприємства.

  1. Газета «Народна трибуна», де міська рада є співзасновником, продовжує виходити. Глухівський міський голова та Глухівська міська рада жодним чином не втручаються в редакційну політику чи господарську діяльність газети «Народна Трибуна» та вважають це абсолютно не прийнятним.

Мішель Терещенко, навіть, ніколи не звертався із позовами та скаргами до відповідних установ на редакцію газети «Народна трибуна» за розповсюдження завідомо неправдивої інформації, захист честі, гідності та ділової репутації, порушення журналістської етики, тощо під час виборчої кампанії, коли ця газета зробила все можливе й неможливе для того, щоб не дозволити Терещенку перемогти. Тут я не хочу надавати жодної оцінки діям журналістів «Народної трибуни» та заглиблюватися у те, що вони писали (можна переглянути низку номерів з вересня 2015р.) - це справа професійної спільноти, якщо вона переймається зазначеним питанням.

Ми можемо лише побажати колективу редакції газети «Народна трибуна» успішного реформування у відповідності із новим Законом України “Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації”, створення цікавого для глухівчан контенту, вдячних читачів, а також гарантувати усім ЗМІ з боку міської влади забезпечення рівних умов для чесної конкуренції.

А чи є Глухівський міський голова Мішель Терещенко «ворогом преси» – судити лише вам…

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5838
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ксенія ОСЬМАКОВА
2865 дн. тому
Пані Єскіна вкотре показала, що у кожного своя правда. Чи готовий Детектор медіа надрукувати думку представника колективу "Народної трибуни"?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду