Квоти – означає ясність!

Квоти – означає ясність!

1 Червня 2016
2737
1 Червня 2016
18:45

Квоти – означає ясність!

Медіаексперт, президент Благодійного фонду сприяння ініціативам газети «День»
2737
Завтра, 2 червня, у Верховній Раді України планується розглянути законопроект про квотування за мовним принципом ефірного продукту на вітчизняних радіостанціях (№3822)
Квоти – означає ясність!
Квоти – означає ясність!

У проекті зазначено про поетапне запровадження у вітчизняному радіоефірі україномовних пісень у відсотковому еквіваленті, починаючи від 5% і закінчуючи 35%.

Найстрашніший цей проект Закону для тих, хто звик до 100% російської попси в ефірі. Господарі радіокомпаній комфортно з року в рік звикли транслювати Кіркорова з Газмановим у перемішку з Понаровською… Це їхній давній спільний «формат»! До того ж, цей ефір не контролюється ніколи й ніким. Регулятор, яким є Нацрада з телерадіомовлення, традиційно «грається» в доброго «суддю-демократа». До нових складів цього органу щоразу заводять нових і нових лобістів, які готові займатися чим завгодно, але не регулюванням!

Коли проект Закону №3822 з’явився у Верховній Раді, спочатку здійнявся ґвалт лобістських «громадських структур» сфери ЗМІ, більшість яких і створені для того, щоб бути використаними в такі моменти. Такі собі «підсніжники», що чекають свого часу «розпускатися». Навіть почали було збирати мистецьку громадськість, яка б заявила своє «фе» реальному впровадженню української мови в радіоефірі. Але «мистецька громадськість» потроху «здулася», багато хто просто відхрестився від своїх підписів, натомість народився Музичний Майдан – об’єднання українських митців, співаків, музикантів, які налаштовані по-бойовому відстоювати позиції української пісні в радіоефірі. До речі, нині її, рідної, звучить не більше 5%. (І це на 25-й рік проголошення української незалежності?!)

Отож, тепер включилися лобісти-депутати під куполом. Аби не втратити «позиції», вони реєструють свій альтернативний законопроект (№3822-1), основною метою якого є недопущення отієї самої ЯСНОСТІ при контролі над ефіром. З’явилося дроблення на види мистецтв, жанрового звучання тощо. Мета – заплутати так, що реально проконтролювати й довести наявність української мови буде проблематично… Це якщо по суті.

Отже, «післямайданні депутати – 2» завтра будуть складати іспит: чи дійсно вважають мову кодом нації, усвідомлюючи, що однією з першопричин війни на Сході й анексії Криму є ігнорування цього самого коду?!

«Післямайданні депутати – 1» (помаранчевого зразка) цей іспит провалили. Конкретика в регуляторній політиці в сфері електронних ЗМІ тоді поступилася «меморандії» – укладанню меморандумів з радіостанціями про добровільне взяття ними певних зобов’язань… Чим це закінчилося? Включіть будь-яку так звану українську FM-хвилю і відповідь почуєте самі.

Фото - www.junction11radio.co.uk

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2737
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду