Савік Шустер став бізнесом – і з цього моменту раз і назавжди перестав бути свободою слова

27 Квітня 2016
15437
27 Квітня 2016
13:46

Савік Шустер став бізнесом – і з цього моменту раз і назавжди перестав бути свободою слова

Юрій Макаров
Журналіст, телеведучий, письменник
15437
Після заяви Шустера про голодування, мені незручно - і за нього, і за колег, і за нас усіх. Невже не відчуваєте, як соромно?
Савік Шустер став бізнесом – і з цього моменту раз і назавжди перестав бути свободою слова

Як би мені хотілося заволати про утиски свободи слова! Я би теж почувався героєм спротиву й ловив би схвальні лайки. А так хто я – прости Господи, порохобот? Петре Олексійовичу, ну це навіть непристойно, скажіть уже, коли до каси? Ні, мені просто гірко. Я не жартую. Коли в Україні з’явився Савік, він розворушив болотце, яке вже почало затягатися ряскою. Одна-єдина людина змінила формат усього телебачення. Гадаю, запросив його до нас особисто Пінчук. І не прогадав. Раптом цех був змушений усвідомити, що таке справжнє політичне ток-шоу, що таке підсумкова програма, що таке модератор екстра-класу. Доти здавалося, що підсумкове шоу має бути в неділю, з’ясувалося, що має бути в п’ятницю, і не посперечаєшся, бо харизма. Всі були змушені підтягатися.

Потім стався перший конфуз – це коли Савік перейшов із ICTV до Інтера, а на ICTV про це дізналися з Інтера. Ну, гаразд, спокусили. Не знаю, грошима, масштабом, впливом, можливостями, не моя справа, але осадочєк залишився. Ну а потім, потім почалося вростання в істеблішмент. В шоколаді – не в тому, про який ви подумали, – в Межгір’ї. Там із ним декілька було не останніх у професії, але звернули увагу саме на нього, бо планка захиталася.

А потім стало вже зовсім нудно: Свобода слова перейшла на комерційні засади. Заплатив – засвітився. Не заплатив – чекай, може, покличуть. Домовленості там різні, узгодження з АП... Це не таємниця, всі, хто в процесі, знають розцінки. Ну, може, не до гривні, але до кількості знаків перед комою точно. Савік Шустер став бізнесом – і з цього моменту раз і назавжди перестав бути свободою слова, й, благаю, більше ані звуку про це.

Після зміни декорацій почала наїжджати податкова, а колеги – ті самі, які ще вчора морщилися, – заговорили про утиски. До того утисків не було, а тепер з’явилися. А коли ще з Першого прибрали, ну там уже ховайся, просто ГУЛАГ якийсь. Слухайте, Савік Шустер особисто, свідомо, власними руками загнав себе на маргіналії, в нішу. Туди, де партнери – Рудьковський, Пилипишин, Тігіпко... Якщо ти по життю звик захоплюватися талановитими людьми, розчаровуватися в них – кара Господня, тому ж кажу: мені гірко. І вже харизма потьмяніла, і драйв не той, натомість леді із зачіскою завжди на почесному місці поруч із тим, що з вилами, і на звуковому пульті перемодуляція. Про контент відповідно мовчу.

Хочете знати, що сталося насправді? Гадаєте, в Ложкіна вирішили помститися? Та де! Якщо в АП з’їли «Подвійне життя президента» – бридке, спекулятивне й, за великим рахунком, несправедливе, яке наробило галасу від Москви до Вашинґтона, і ніхто ані Громадського, ані Першого пальцем не торкнувся, то невже цій інтернетній інфузорії (маю на увазі не персоналії, а носій) будуть мститися? Люди, підніміть хронологію!

Божечки, Савік тупо заївся з податковою (півмільйона доларів, щоб не дріб’язувати), знову піднявся лемент про це, як його,.. свободу слова, головного фіскала викликають на килим до Ради й Кабміну. Принизливо? Насіров такого не любить. А ми вам хід конем: кляузу в міграційну службу. І ось щойно, сьогодні, вже після заяви Порошенка й Гройсмана про те, що ніхто тебе не чіпатиме, синьйор Шустер оголошує голодування й запалює словом: «сталінський режим з офшорами!» Не знаю, як вам, а мені незручно. І за нього, колишнього кумира першокурсників, і за колег, і за нас усіх. Невже не відчуваєте, як соромно?

Джерело: фейсбук-сторінка Юрія Макарова

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15437
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
SIM
2889 дн. тому
Где автор увидел заяву, что его не будут трогать? Курил на ночь? Во-первых, почему тронули не по закону? Судимости у него нет, а открытое дело ничего не значит. Вина не доказана. Во-вторых, если Пеца "попросил разобраться" - это не значит ничего. А скорее, значит ничего не делать.
Геннадий
2890 дн. тому
Відчуваю сором" -похоже на психологический трюк времен детского садика с целью привлечь команду в свою поддержку. Я ещё понимаю ощущать стыд когда это твоё детище и ты прямо к нему причастен. А так оно выглядит как реакция на то что все бабло берут, этого прижали, он взбунтовался и в результате бунта поднял рейтинг. а эти как сидели так и остались в малоприглядной ситуации. Слюшай абидно, да?! Тема почему стыдно - не раскрыта. Пути выхода из ситуации не предложены. Когда -то налоговая прицепилась к TVI. Княжицкий сейчас депутат.
Viktor
2890 дн. тому
Цирк для лохов. Завдання - перейти на більш популярні канали. Бажано на халяву і з кращим рейтингом.
Boris
2891 дн. тому
+ " Юрій Макаров 27 Квітня 2016 Журналіст, телеведучій, пісьменник " )) ..... NEVJE NIXTO NE DOTYAMUT' POKAZAZTU VAM NA GRUBU POMULKU PREZENTACII ? .. VONA DUJE PREZENTABEL4NA ))........
Boris
2891 дн. тому
ni , ne vidchuvayu soromu ! vidchuvayu emocii avtora ! a pro pivmilyonu - nide ne chuv ! Skajit' ce v programi i v luce SHusteru , todoi poviryu ! vse !
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду