Розрив дипломатичних відносин з РФ: за та проти

9 Березня 2016
2077
9 Березня 2016
16:30

Розрив дипломатичних відносин з РФ: за та проти

Ольга Червакова
Народний депутат
2077
Суспільство не може мовчки спостерігати, як над їхніми співгромадянами знущається маньяк, що носить звання президента сусідньої держави
Розрив дипломатичних відносин з РФ: за та проти

Щодо розриву дипломатичних відносин з РФ. Офіційно повідомляю, що мною не підписувалися жодні проекти постанов, а заяву громадянина Корчинського, яку він зробив від мого імені, я розцінюю як спекуляцію. Окрім того, такий проект постанови вже зареєстровано рік тому - Проект Постанови N2095 від 10.02.2015 про тимчасове припинення дипломатичних відносин з Російською Федерацією.

Чим далі, тим більше прихильників такого рішення, але перш ніж приймати його в парламенті, треба говорити з дипломатами. Крім того, за чинною Конституцією, керівництво зовнішньополітичною діяльністю держави та представлення держави в міжнародних відносинах здійснює Президент. Відповідний проект постанови, внесений на голосування без попередніх консультацій з головою держави, приречений на провал.

Така можливість дійсно вивчалася на Банковій ще влітку 14-го року. Тоді про це заявляв заступник голови АП В.Чалий. Приблизно тоді ж Яценюк говорив і про запровадження візового режиму, що насправді є менш радикальним кроком, але більш ефективним.

АРГУМЕНТИ ПРОТИ РОЗРИВУ ДИПВІДНОСИН:
1. Якщо держава починає процедуру розірвання дипвідносин, то це є свідченням початку офіційного конфлікту. Ось як це описує Роман Безсмертний: "виходом з такої ситуації буде лише підписання мирного договору. А якщо договір не підписаний і запущена процедура розірвання дипломатичних відносин, то це означатиме, що сторони перебувають в стані відкритого збройного конфлікту. Таким чином, нам перекривається можливість не тільки підписання Угоди з ЄС чи НАТО, але з нами на цю тему ніхто не буде навіть говорити. Бо статути цих держав зобов’язують нас до вирішення проблем і вирішення конфлікту".
2. Може ускладнитися механізм визволення осіб, які були викрадені чи захоплені на території України, і зараз перебувають в ув’язнені на території Росії. Хоча говорити, що розривом дипстосунків ми кинемо цих людкй напризволяще, невірно, оскільки Віденською конвенцією про консульскі зносини спеціально передбачено, що розірвання дипвідносин не обов'язково тягне за собою розрив консульських відносин.

АРГУМЕНТИ ЗА:
1. Розрив дипвідносин – це не так страшно, як оголошення війни, хоча війна у нас вже йде. І цей крок лише формалізував би стан справ, який вже і так де-факто існує останні роки, коли Медведчук і челночна дипломатія впливовіші, ніж люди з відповідним офіційним статусом. 
2. Якщо ми оголосимо про розірвання дипстосунків, це означатиме, що, наприклад, у місії ОБСЄ в Україні не буде представників Російської Федерації, наші партнери розумітимуть, що вони змушені захищати Україну, яка є жертвою збройної агресії.

Є ще людські емоції. Суспільство не може мовчки спостерігати, як над їхніми співгромадянами знущається маньяк, що носить звання президента сусідньої держави. Тому воно і вимагає від влади рішучіших дій. Що брутальніші дії російської влади, то менше діють раціональні аргументи. Навіть на зазвичай виважених дипломатів. Вперше це стало помітно, коли голова МЗС Андрій Дещиця продекламував "Путінх¥йло" під стінами російської амбасади. Сьогодні екс-генконсул України в Стамбулі Богдан Яременко написав у блозі: "якщо з Надією щось станеться, я не бачу жодного аргумента, як можна буде лишити дипломатичні стосунки з Росією".

Цих аргументів щодня стає все менше і менше. Саме про це ми сьогодні дійсно говорили з Оксаною Корчинською, протестуючи під стінами російського посольства.

Джерело: https://www.facebook.com/chervakova/posts/952032754852083

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2077
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду