Шустер: заперечення державності України - не антиукраїнська пропаганда, а позиція

Шустер: заперечення державності України - не антиукраїнська пропаганда, а позиція

Ведучий політичного ток-шоу взяв участь у телемарафоні каналу «112 Україна», присвяченому темі свободи слова і цензури.
Шустер: заперечення державності України - не антиукраїнська пропаганда, а позиція
20 Лют 2015
0
2572

Ведучий політичного ток-шоу взяв участь у  телемарафоні каналу «112 Україна», присвяченому темі свободи слова і цензури. Приводом для його проведення стало попередження, оголошене мовнику Нацрадою після ефіру "Шустер-live", де виступив одіозний російський українофоб Максим Шевченко.

Захищаючи право войовничих рашистів бути присутніми в українському ефірі, Шустер навів приклад зі свого журналістського досвіду:

-          Я как-то работал на войне в Ливане - израильско-ливанской, 1982 года. Была цензура со стороны изрильского государства. Военная цензура. Она была введена, чтобы мы, журналисты, не сообщали противнику Израиля места расположения войск. Ну, я это понимаю. Но так как я работал тогда в еженедельнике Newsweek американском,  наши редакторы просили, чтобы мы видели и ту, и другую сторону. Я провел какое-то время со стороны израильских войск, а потом перебрался на палестинские территории. И поехал в университет Бирзейт , это такой известный университе и там беседовал с преподавателями и студентами. И вот одна двадцатилетняя студентка, это 82-й год, мне говорит: «Гитлер был прав». По отношению к евреям. Я эту фразу в репортаже оставил. Newsweek ее не цензурировал. Израильтяне не протестовали, потому что для них тоже было важно знать, что есть люди, которые стремятся, позиция которых – уничтожение государства Израиль. Украина сегодня борется за выживание, за независимость. Люди, которые посылают своих сыновей на войну, должны знать позицию врага? Наверное, да.

По-перше, Шустер, як він сказав, писав для американського журналу, а не для ізраїльського. Можливо він і розповсюджувався в Ізраїлі, але нюанс таки є і досить суттєвий. Не факт, що якесь ізраїльське ЗМІ відрядило б свого кореспондента спеціально на інтерв’ю з ворогом держави. У випадку ж з росіянином Шевченком запеклий українофоб був запрошений Шустером до прямого ефіру на українському телебаченні.

По-друге, та ж студентка не стала потім експертом в галузі арабо-єврейських взаємин на політичних ток-шоу ізраїльського телебачення, правда? Шустер згадав про неї у репортажі, як штрих, що і така є, та й усе.

Натомість рашиста Шевченка, попри його добре відомі українофобські погляди, Шустер запросив як експерта, аби той прокоментував важливі події міжнародної політики - зокрема, Мінські домовленості. Ну і заразом висловився б з широкого кола цікавих йому питань російсько-української тематики, що, власне, і сталося.

І взагалі, відчуваєте різницю між реплікою палестинської студентки в американському журналі та виступом на українському телебаченні члена громадської палати при президентові рф, путіноїда Шевченка?

Та й невже в когось є сумніви щодо реакції ізраїльтян, якби на котрийсь з їхніх каналів запросили палестинського радикала-антисеміта? Аби дізнатися думку опонуючої сторони. Чи влаштувало б глядачів таке пояснення і як довго б проіснував канал?

По-третє, якщо були згадані українські батьки, які відпускають своїх синів на розв’язану росією проти України війну, то що, Савік думає, що вони не знають, що таке путін і його ерефія?

Шустер вважає прийнятним запрошувати Шевченка до участі в українському ефірі навіть попри те, що сам же називає його путінським яструбом. Якщо в росії побутує думка, що Україна не є державою, то українці мають про це знати – наполягає Шустер:

-          Понимаете, я не могу назвать пропагандой точку зрения общественного деятеля России, который поддерживает Владимира Путина. Это не обязательно пропаганда. Это позиция. Эту позицию нужно знать и понимать. Если они не считают Украину государством, мы должны об этом знать? Мы должны об этом знать. Иначе мы не понимаем, зачем они это делают.

А що, для українців те, що росіяни не визнають Україну незалежної державою – новина? Ми про це ніколи не знали і не здогадувалися? Скільки нам потрібно втокмачувати це на наших же екранах? І на яких таких правах? Путін на нас напав, а ми й досі не второпаємо чому і навіщо? І без Шустера з Шевченком ніколи б не допетрили?

Хіба одна й та ж думка, тим більше настільки безглузда, коли її повторюють безліч разів – не перетворюється на пропаганду? То на біса нам така – антиукраїнська – потрібна тут, в Україні? Нам що, немає більше про що і з ким поговорити? За кого цей Шустер нас має?

Виходить, що кожного разу, коли українцям  та ще й в українському ефірі, якись черговий рашист вкотре повтроює, що Україна не є державою (чи наша влада - хунта, а армія - карателі), ми повинні сприймати це не антиукраїнською пропагандою і розпалюванням міжнаціональної ворожнечі, а всього навсього думкою, позицією, яку ми повинні знати і бути толерантними до її спікерів. Та зупиняти себе в емоціях і протестах, позаяк подумають, що ми проти свободи слова.

А чи так само легко Шустер припустив би можливість свободи слова і альтернативних думок щодо, приміром, Голокосту та його масштабів? Він би так само обґрунтовував запрошення на ефір тих або інших громадських і політичних діячів, які висловлюють з цього приводу сумніви чи заперечення? Теж казав би, що це для того, аби знати їхню позицію? Чи українці мають терпіти і ковтати все саме тому, що вони українці?

Читай також:

Євген Кисельов: «У Шустера есть могущественные недоброжелатели, которые с ним попросту сводят счеты»

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Олексій Мазур
В числі багатьох інших у телемарафоні 112-го каналу на захист "свободи слова" і проти "цензури" відзначився й ведучий "Свободи слова" на ІСTV Андрій Куликов.
27 Лют 2015 15:18
3 012
Олексій Мазур
У середу, 25 лютого, на 112-ому гостював колишній міністр закордонних справ України, депутат від "Батьківщини" Борис Тарасюк.
26 Лют 2015 12:11
3 178
Олексій Мазур
Співробітник медіа-холдингу Ігоря Гужви, ведучий телеканалу UBR, громадянин РФ Іскандер Хісамов розтлумачив поняття "братніх народів" у передачі "Точка зрения" з Юлією Литвиненко:
25 Лют 2015 18:11
2 079
Олексій Мазур
За право рашистів паплюжити Україну в українському ефірі!
25 Лют 2015 12:15
2 634
Олексій Мазур
Обидва Шевченки, але один - рашист-московит, інший - український патріот. Наш воює на фронті, захищаючи Україну від російських окупантів, а московський – називає українську армію «карателями».
24 Лют 2015 12:43
2 938
Олексій Мазур
Нацрада винесла попередження мовнику лише і виключно через участь на «Шустер-live» путінського яструба, україноненависника максима шевченка. Виявляється, це цензура і "наїзд" на свободу слова.
23 Лют 2015 18:05
2 544
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду