«Телекритика» подає неповну, викривлену і маніпулятивну інформацію, яка применшує негідність вчинку очільника НТКУ Зураба Аласанії

«Телекритика» подає неповну, викривлену і маніпулятивну інформацію, яка применшує негідність вчинку очільника НТКУ Зураба Аласанії

А потім журналісти дивуються і обурюються круговою порукою в державі, корупцією, кумівством, зв’язками, непрозорістю влади і т.д і т.п.
«Телекритика»  подає неповну, викривлену і маніпулятивну інформацію, яка применшує негідність вчинку очільника НТКУ Зураба Аласанії
8 Лют 2015
0
5982

Окрім того, що веду блог на «Дусі» вже понад три роки, значно більше – років 6-7, я є постійним читачем «Детектор медіа». Відвідую сайт кожного дня по декілька разів. Уважно слідкую за публікаціями і новинами.

Заходячи на головну сторінку, прокручую її згори до низу, передивляючись усі рубрики і розділи. Не знаю, як так сталося, що прогледів  замітку від 02.02.2015 із заголовком «У Польщі одним з переможців журналістського конкурсу став Павєл Боболович, який зняв «Атаку "Беркуту"».

Мені важко збагнути, як міг її пропустити. Адже згадка про цього журналіста неодмінно привернула б мою увагу (та й про «беркут» - теж). Бо я писав про інцидент, який стався у Фейсбуку між гендиректором НТКУ Зурабом Аласанією з одного боку й Павелом Боболовичем і українкою Наталкою Панченко – з іншого. Слідкував за розвитком ситуації і висвітлював її у своїх дописах.

На повідомлення в Інтернет-виданні «Детектор медіа» про нагороду Боболовича я натрапив з лінка, розміщеного на персональній фейсбук-сторінці  журналіста 6 лютого. І дуже здивувався, як воно  вислизнуло від мене попри щоденні та декількаразові  відвідини «Детектор медіа». Заради цікавості передивився архів від 2 лютого. Всі зазначені там теми – впізнаю і згадую. А те, що того ж дня була новина і про Боболовича – для мене само по собі новина.

На те, чому це так, в мене є два пояснення. Точніше, одне, бо друге – припущення. Бездоказове. Отже, хоча, враховуючи вище наведене, це дуже малоймовірно, але таки готовий визнати, що чомусь цю замітку випадково пропустив. Можливо. Припустимо, через  втому й ослаблення уваги. А тепер про припущення. А може я не помітив таку новину 2 лютого через те, що на першій сторінці її не було? А зараз її датували 2 лютого заднім числом?

Те ж, чому так могло статися, пояснюється просто – бо в ній згадується Аласанія у негативному світлі. Тобто вона кидає на нього тінь. А на «Детектор медіа» нинішній гендиректор НТКУ – поза критикою. Очільник Першого національного – явний фаворит видання, його любимчик, що має бездоганну репутацію, яку ніщо не затьмарює і не повинно. У публікаціях на «Детектор медіа» Аласанії та його каналу виставляють лише найвищі бали. Про нього – або добре, або ніяк.

Тому, як я припускаю, і могли вирішити не ставити це повідомлення на головну сторінку видання. А розмістити вже потім в архіві, аби максимально зменшити іміджеві ризики і втрати надважливої персони. Наголошую, це мої  здогадки, які можуть бути вщент розбиті свідченнями тих, хто бачив замітку на першій сторінці.

А тепер про найголовніше - про сам текст повідомлення, тобто про наочне, без ніякої конспірології.

Цитую: «Присутній на церемонії у Варшаві перший секретар Національної Спілки журналістів України Сергій Томіленко відзначив, що Павєл Боболович, який активно працює в усіх гарячих точках України є прикладом професійності для українських колег.

Представники Асоціації польських журналістів висловили подив щодо гострих і образливих коментарів генерального директора Національної телекомпанії (НТКУ) Зураба Аласанії на адресу Павла Боболовича. Нагадаємо, польський журналіст запитав у представників Першого національного, чи прозвучить у новорічній програмі українська пісня. У відповідь генеральний директор НТКУ звинуватив його у ПОВЕРХОВОСТІ та належності до п'ятої колони. Пізніше на своїй сторінці у Facebook пан Аласанія ВИБАЧИВСЯ за свій емоційний коментар. Заступник президента Асоціації польських журналістів, директор телеканалу «Белсат» Агнешка Ромашевська-Гужи назвала звинувачення Зураба Аласанії абсурдними».

У чому звинуватив? У «поверховості»?! Тричі «мерзота» персонально на адресу Боболовича зі звинуваченнями у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі – це всього-навсього... «поверховість»? А хто так додумався «перекласти» і з якої мови на яку? Якби Аласанія звинуватив Боболовича лише у «поверховості», то не було б такого конфлікту і, відповідно, розголосу.

Таке наддипломатичне трактування слів Аласанії викривляє суть того, що сталося і применшує негідність вчинку очільника Першого національного. Воно абсолютно не відповідає тяжкості скоєного, глибини й абсурдності завданих гендиректором образ. Це ж явне перекручення!

Далі. «Детектор медіа» пише, що Аласанія «вибачився». А чому не вказує лінк на те, яким саме чином він «вибачився»? Нехай люди прочитають. І всім нормальним та адекватним, які при тверезому розумі і здоровому глузді, стане очевидно, що так не вибачаються і це не можна вважати вибаченням. Бо озвірілий, оскаженілий хам, який втратив відчуття реальності, таким і лишився.

А чи прийняв його "вибачення" Боболович? А Наталка Панченко? Чи, на переконання редакції, в даному випадку це не важливо знати? Виходить, що так. "Детектор медіа" пише "Аласанія вибачився" і все. Отже і тут недомовка на його користь.

Наступне. Слово "коментарі" - залінковане. Отже, слід розуміти, що за думкою редакції, якщо натиснути на нього, то можна буде їх побачити. Натискаємо і читаємо:

 «Vasil Ponomariov додає 13 new photos.

4 січня · Змінено ·

Зураб Аласания оскорбляет про-Украинских Польских журналистов Павла Боболовича! и других, за их критику о недостаточным и скудным, малым Украинским контенте на его телевидении Перший Національний УТ-1 - Мне понятно - что вся бывшая оппозиция как бы едина и приятельская - но что касается НАЦИОНАЛЬНЫХ ИНТЕРЕСОВ УКРАИНЫ И ЕЕ БЕЗОПАСНОСТИ, тут уж табачек врозь! Хватит нам каламутить воду под кремль и под сепаратизм! Пусть извиняется или долой с руководства инфо - ресурса Украины!! Открываем дневничек и смотрим кто и что сделал для блага Украины тут, в Европе и в мире! Позор и ганьба зажравшимся, на крови бойцов Украины!!!"

Ну і де ж тут обіцяні коментарі Аласанії? Це реакція на них одного з користувачів Фейсбуку. Він висловлює своє обурення, але так і незрозуміло, чим саме? Що ж його так розгнівало? Там не зазначено, яким чином ображає Аласанія.

І це при тому, що на «Дусі» у своїх дописах я детально висвітлив у всіх подробицях цей ганебний інцидент і продовжив розвитком ситуації – листом від «Українського товариства» Любліна до Яценюка і так званими «вибаченнями» Аласанії. Матеріали набули резонансу і поширення в Інтернеті. Зокрема, перший з них потрапив у топ на «Дусі». За станом на сьогодні кількість переглядів сягає 17 943.

Але «Детектор медіа» вперто не зважає на це, ніби не помічаючи. Бо там все без зайвої дипломатії, так, як і було насправді. Зі скріншотами оригінального тексту Аласанії. Одначе такий компромат на свого улюбленця редакція відкидає, не бажає ані сама помічати, ані щоби хтось про це читав. То як це пояснити? Що за «операція з прикриття»?

І чому «Детектор медіа» вирішила обрати саме Vasil Ponomariov, коли свої Фейсбук-сторінки мають безпосередні учасники конфлікту: і Павел Боболович, і Наталка Панченко. Не хотіли вказувати лінки на мої дописи – не проблема – то послалися б на пости постраждалих, присвячені обговоренню хамського вибрику Аласанії. Це ж їх ображав гендиректор Першого національного – і відповідаючи на запитання, і у «вибаченні». Нехай би люди прочитали, як створювач суспільного мовника збурив громадськість.

Отже, навіть згадуючи про інцидент, «Детектор медіа» робить це максимально обережно, побіжно, справді ПОВЕРХОВО, намагаючись приховати зміст події, применшити її гостроту і тим самим відбілити Аласанію. І це – не маніпуляції? Це не те, про що застерігає сама ж «Детектор медіа», коментуючи інші статті чи телеефіри? Вона ж за об’єктивну, неангажовану, неупереджену, правдиву і чесну журналістику! А що ж це відбувається у випадку з Аласанією? Чому так? Як можна пояснити таку неповноту, перекручення, викривлення і замовчування? Що це за маневри? Хіба це чесно і достойно?

Ще одне спостереження. Говоримо «Зураб Аласанія», маємо на увазі «Світлана Остапа». І навпаки. Якщо хтось з «Детектор медіа» на Першому національному, приміром на теледебатах у студії – то це вона. На прес-конференціях за участю Аласанії – теж вона. У коментарях про Аласанію на телебаченні і у відеотеці ТК – знову Світлана Остапа. А потім іде «отвєтка» від Зураба Аласанії – "Света Остапа - самый мной уважаемый, да и просто любимый журналист ТК".

То це журналіст-телекритик чи особистий прес-секретар, піар-менеджер і промоутер Аласанії? Вона офіційно в його команді підтримки? Ця Свєта призначена (або самопризначена) відповідальною за імідж свого патрона на «Детектор медіа» чи як? А зацитовані рядочки із замітки про Боболовича, оця "школа дипломатії" – часом, не її робота?

Дуже зворушлива картинка вимальовується. Майже, як в тій пісні:

"Мы так близки, что слов не нужно,
Чтоб повторять друг другу вновь,
Что наша нежность и наша дружба
Сильнее страсти, больше, чем любовь!"

Але «чомусь» згадується й інша, жартівлива: «Аliсe? Who is fucking Аliсe?».

А потім журналісти дивуються і обурюються круговою порукою в державі, корупцією, кумівством, зв’язками, непрозорістю влади і т.д і т.п. Зокрема і тим, чому ніяк не звільняють бездарних генералів, через яких гинуть наші хлопці в АТО? Та тому, що їх «кришують». Починаючи з Банкової. І, на відміну від територій, населених пунктів і стратегічних висот, не здають. Бо «свої». Так само, як ви покриваєте свого Аласанію. Рука руку миє! В даному випадку журналістська.

«Мені пофіг історія з якимось поляком» - так відреагував медіаексперт, телекритик, викладач журналістики Українського Католицького Університету у Львові Отар Довженко. То нехай почитає про «якогось» хоча б ось це:

Павел Боболович: «Протистояння в Києві йде не за тими етичними принципами, що діяли раніше на війнах» Олена Коркодим 19.02.2014 12:29

Коли Наталка Панченко спробувала пояснити Аласанії, кого він образив, що це давній і щирий друг України - поляк, який всім серцем вболіває за нас, під час Революції Гідності днював і ночував на Майдані, а зараз робить репортажі з АТО, Аласанія поглузував: «Він поляк і репортер з АТО? Це має мене опрокинути і переконати, що він у всьому і завжди правий. Залишаю Вас з Вашим героєм».

Мабуть Аласанія вважає, що всі повинні опрокидуватися перед ним. І «Детектор медіа» згідна.

Читай також:

Зураб Аласанія назвав польського журналіста мерзотою, звинувативши у розпалюванні ворожнечі за бажання чути на УТ українські пісні

«Українське товариство» польського Любліна поскаржилось Яценюку на гендиректора НТКУ Зураба Аласанію. Вимагають звільнення

"Дзеркало тижня" заретушировало "fuck" Аласанії. А дарма!

Отар Довженко назвав хамський вибрик гендиректора НТКУ Зураба Аласанії «висмоктаною з пальця історією», яка йому "пофіг"

Аласанія таки вибачився, але в притаманній йому ідіотській манері. Теги для лібералів

Раз Аласанія, два Аласанія… Народ хоче знати, скільки Аласаній міститься в одній людині

Зураб Аласанія: "Света Остапа - самый мной уважаемый, да и просто любимый журналист ТК"

І Зураб відповів: "А тепер відповідь на "що ж це таке". А це просто мерзота. Людина на ім'я Pawel Bobolowicz, яка пише "чи в новорічну ніч на першому національному можна почути пісні українською мовою? Чи тільки російською?" — це мерзота, яка свідомо і навмисно розпалює міжнаціональну ворожнечу. Наступне питання від такої мерзоти буде: "чи президент України може привітати українців в новорічну ніч українською? Чи тількі кримськотатарською?"

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Олексій Мазур
В числі багатьох інших у телемарафоні 112-го каналу на захист "свободи слова" і проти "цензури" відзначився й ведучий "Свободи слова" на ІСTV Андрій Куликов.
27 Лют 2015 15:18
3 016
Олексій Мазур
У середу, 25 лютого, на 112-ому гостював колишній міністр закордонних справ України, депутат від "Батьківщини" Борис Тарасюк.
26 Лют 2015 12:11
3 186
Олексій Мазур
Співробітник медіа-холдингу Ігоря Гужви, ведучий телеканалу UBR, громадянин РФ Іскандер Хісамов розтлумачив поняття "братніх народів" у передачі "Точка зрения" з Юлією Литвиненко:
25 Лют 2015 18:11
2 085
Олексій Мазур
За право рашистів паплюжити Україну в українському ефірі!
25 Лют 2015 12:15
2 640
Олексій Мазур
Обидва Шевченки, але один - рашист-московит, інший - український патріот. Наш воює на фронті, захищаючи Україну від російських окупантів, а московський – називає українську армію «карателями».
24 Лют 2015 12:43
2 943
Олексій Мазур
Нацрада винесла попередження мовнику лише і виключно через участь на «Шустер-live» путінського яструба, україноненависника максима шевченка. Виявляється, це цензура і "наїзд" на свободу слова.
23 Лют 2015 18:05
2 549
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду