На радіо «Вєсті» Порошенка назвали… «свинячим рилом»

28 Грудня 2014
2445
28 Грудня 2014
17:56

На радіо «Вєсті» Порошенка назвали… «свинячим рилом»

2445
Чому Ганапольський вклав у вуста змальованої ним карикатури на українського патріота саме «свиняче рило», а не якусь іншу лайку?
На радіо «Вєсті» Порошенка назвали… «свинячим рилом»

Впродовж теми.

Одним з питань ранкового ефіру минулої п’ятниці на радіо “Вєсті», винесених на обговорення зі слухачами, Матвій Ганапольський обрав таке: "Чи правильно вчинив Порошенко, що вибачився в польському парламенті за Волинську трагедію?".

Ось як росіянин, схвалюючи Президента, вимальовує образ українського патріота і можливу його реакцію (починаючи з 55 хв. 15 сек. ефіру):

"Матвей ГАНАПОЛЬСКИЙ, ведущий: Можно тысячу раз говорить, что мы прошли тяжелые времена, можно говорить всякое фуфло вот это, но не извиниться. А он взял, Порошенко, извинился. Соответственно, встает какой-то патриот украинский, рвет вышиванку на груди и говорит: «Ты, свиное рыло, ты чего извиняешься за меня?».

Зрозуміло, що Ганапольський, симпатизуючи вчинку Президента, мав на увазі, що хтось може так сказати. Той, кому буде не до вподоби виступ Петра Олексійовича в польському парламенті та озвучена там позиція щодо надзвичайно гострого, чутливого й болючого питання історії українсько-польських взаємовідносин. 

Одначе мені цікаво, чому Ганапольський вклав у вуста змальованої ним карикатури на українського патріота саме «свиняче рило»? От, скажімо, якби Порошенко був маленьким і худеньким, як, приміром, те ху#ло, то чи використав би Ганапольський слова «свиняче рило»? Напевно, це б не «стріляло». То чи була озвучена Ганапольським характеристика глави держави такою вже випадковою?

Проте найбільше мене в цій ситуації хвилює не Порошенко. Зрештою, це особисті справи Петра Олексійовича  – як сприймати на свою адресу «свиняче рило», висловлене в тій, чи іншій формі, у тому чи іншому контексті. До того ж, на те й політики, аби бути і «свинячими рилами», і «скотами безрогими»,  і «козлами»,  «дурнями», «ідіотами», «маразматиками» і т.д. і т.п. Поріг допустимої критики щодо них, а значить і спектр образотворчих засобів в оцінці їхньої діяльності, є значно вищим і ширшим, ніж щодо звичайної людини – це загальноприйнята європейська норма, що підтверджується судовою практикою.

По-справжньому мене зачепило, як Ганапольський пройшовся по патріоту у вишиванці. Одна річ, якби замість «патріота» він сказав «якийсь нацюк». Тобто вдався до іронії. От «нацюк» почув і розрядився на адресу президента «свинячим рилом» чи якоюсь там іще лайкою. Або ж замість «патріота» Ганапольський ужив би невизначене «хтось». І в ідеалі – без розірваної вишиванки та «свинячого рила». Приміром, ось так: «Хтось встає і закидає: «Ти чого, такий-сякий, вибачаєшся за мене?».  

Суть питання лишалася б незмінною, але при цьому фраза не звучала б настільки різко, провокаційно і не створювала б негативної аури навколо «українського патріота», не ображала патріотичні почуття українців, які живуть з Україною в серці і гинуть за неї  на фронтах АТО. У війні, зауважте, розв’язаній президентом країни, громадянином якої є Ганапольський. А у Матвія Юрійовича вистачає совісті, перебуваючи у нас в Україні, створювати негативний образ українського патріота - недолугого, брутального, нервово-агресивного.

Якщо в передачі Ганапольського в ефірі рейтингової радіостанції мова йшла про Порошенка, та ще й з приводу настільки важливої події, то чи не було б доречним, якби Петро Олексійович або його прес-служба якось відреагували? Можливо, не стільки на персональне «свиняче рило», скільки на представлений Ганапольським образ неадекватного патріота України в розірваній власноруч вишиванці.

З тим і звертаюся до керівника прес-служби Порошенка Святослава Цеголка. Чи не варто порадити Ганапольському, який вважається знаним і досвідченим майстром журналістської справи з 25-ти річним радійним стажем, ретельніше добирати слів? Попросити чи закликати його бути виваженішим та обережнішим в ефірі. Може хоча б спонукаєте цього російського Гуру замислюватись над тим, де, що, як і коли він говорить?

А заодно хотів би поцікавитися, чи слухають взагалі на Банковій радіо «Вєсті» і що можуть сказати, приміром, ось на це:

Російський політолог Іскандер Хісамов на радіо «Вєсті» звинувачує українців у нелюбові до агресорів - росіян

Іскандер Хісамов на радіо "Вєсті" сказав, що українці радіють обвалу рубля, як свого часу азербайджанці – землетрусу у Вірменії

На радіо «Вєсті» сказали, що ніяка «днр» не банда, а у війні на Донбасі винна сама Україна

Іскандер Хісамов на радіо "Вєсті" про закони 16 січня: "Там расстрелов на месте не предусматривалось"

Іскандер Хісамов на радіо "Вєсті": "Я никогда не считал донецких повстанцев террористами"

Матвій Ганапольський порівняв організаторів Львівського форуму видавців з… нацистами

Матвій Ганапольський наполягає, що порівнював українців з нацистами правильно. Євген Кисельов підтримав колегу

Ганапольський на радіо «Вєсті» про Майдан: «Пришли, энергия масс, разбили, захватили, поменяли»

Матвій Ганапольський проти того, щоби українці називали вулиці на честь своїх героїв

Матвій Ганапольський на радіо "Вєсті": "Споймали русский и хохол золотую рыбку..."

У ведучих радіо "Вєсті" Дмитра Тєрєшкова і Василіси Фролової Майдан і Свобода асоціюються зі смородом

Дмитро Тєрєшков і Василіса Фролова оточили Маріуполь російськими військами

У День Національного прапора на радіо "Вєсті" масові прояви патріотизму українців назвали "желто-блакитной истерией"

"Уроки патріотизму" від Дмитра Тєрєшкова і Василіси Фролової на радіо "Вєсті"

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2445
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду