На радіо «Вєсті» Порошенка назвали… «свинячим рилом»

На радіо «Вєсті» Порошенка назвали… «свинячим рилом»

Чому Ганапольський вклав у вуста змальованої ним карикатури на українського патріота саме «свиняче рило», а не якусь іншу лайку?
На радіо «Вєсті» Порошенка назвали… «свинячим рилом»
28 Груд 2014
0
2463

Впродовж теми.

Одним з питань ранкового ефіру минулої п’ятниці на радіо “Вєсті», винесених на обговорення зі слухачами, Матвій Ганапольський обрав таке: "Чи правильно вчинив Порошенко, що вибачився в польському парламенті за Волинську трагедію?".

Ось як росіянин, схвалюючи Президента, вимальовує образ українського патріота і можливу його реакцію (починаючи з 55 хв. 15 сек. ефіру):

"Матвей ГАНАПОЛЬСКИЙ, ведущий: Можно тысячу раз говорить, что мы прошли тяжелые времена, можно говорить всякое фуфло вот это, но не извиниться. А он взял, Порошенко, извинился. Соответственно, встает какой-то патриот украинский, рвет вышиванку на груди и говорит: «Ты, свиное рыло, ты чего извиняешься за меня?».

Зрозуміло, що Ганапольський, симпатизуючи вчинку Президента, мав на увазі, що хтось може так сказати. Той, кому буде не до вподоби виступ Петра Олексійовича в польському парламенті та озвучена там позиція щодо надзвичайно гострого, чутливого й болючого питання історії українсько-польських взаємовідносин. 

Одначе мені цікаво, чому Ганапольський вклав у вуста змальованої ним карикатури на українського патріота саме «свиняче рило»? От, скажімо, якби Порошенко був маленьким і худеньким, як, приміром, те ху#ло, то чи використав би Ганапольський слова «свиняче рило»? Напевно, це б не «стріляло». То чи була озвучена Ганапольським характеристика глави держави такою вже випадковою?

Проте найбільше мене в цій ситуації хвилює не Порошенко. Зрештою, це особисті справи Петра Олексійовича  – як сприймати на свою адресу «свиняче рило», висловлене в тій, чи іншій формі, у тому чи іншому контексті. До того ж, на те й політики, аби бути і «свинячими рилами», і «скотами безрогими»,  і «козлами»,  «дурнями», «ідіотами», «маразматиками» і т.д. і т.п. Поріг допустимої критики щодо них, а значить і спектр образотворчих засобів в оцінці їхньої діяльності, є значно вищим і ширшим, ніж щодо звичайної людини – це загальноприйнята європейська норма, що підтверджується судовою практикою.

По-справжньому мене зачепило, як Ганапольський пройшовся по патріоту у вишиванці. Одна річ, якби замість «патріота» він сказав «якийсь нацюк». Тобто вдався до іронії. От «нацюк» почув і розрядився на адресу президента «свинячим рилом» чи якоюсь там іще лайкою. Або ж замість «патріота» Ганапольський ужив би невизначене «хтось». І в ідеалі – без розірваної вишиванки та «свинячого рила». Приміром, ось так: «Хтось встає і закидає: «Ти чого, такий-сякий, вибачаєшся за мене?».  

Суть питання лишалася б незмінною, але при цьому фраза не звучала б настільки різко, провокаційно і не створювала б негативної аури навколо «українського патріота», не ображала патріотичні почуття українців, які живуть з Україною в серці і гинуть за неї  на фронтах АТО. У війні, зауважте, розв’язаній президентом країни, громадянином якої є Ганапольський. А у Матвія Юрійовича вистачає совісті, перебуваючи у нас в Україні, створювати негативний образ українського патріота - недолугого, брутального, нервово-агресивного.

Якщо в передачі Ганапольського в ефірі рейтингової радіостанції мова йшла про Порошенка, та ще й з приводу настільки важливої події, то чи не було б доречним, якби Петро Олексійович або його прес-служба якось відреагували? Можливо, не стільки на персональне «свиняче рило», скільки на представлений Ганапольським образ неадекватного патріота України в розірваній власноруч вишиванці.

З тим і звертаюся до керівника прес-служби Порошенка Святослава Цеголка. Чи не варто порадити Ганапольському, який вважається знаним і досвідченим майстром журналістської справи з 25-ти річним радійним стажем, ретельніше добирати слів? Попросити чи закликати його бути виваженішим та обережнішим в ефірі. Може хоча б спонукаєте цього російського Гуру замислюватись над тим, де, що, як і коли він говорить?

А заодно хотів би поцікавитися, чи слухають взагалі на Банковій радіо «Вєсті» і що можуть сказати, приміром, ось на це:

Російський політолог Іскандер Хісамов на радіо «Вєсті» звинувачує українців у нелюбові до агресорів - росіян

Іскандер Хісамов на радіо "Вєсті" сказав, що українці радіють обвалу рубля, як свого часу азербайджанці – землетрусу у Вірменії

На радіо «Вєсті» сказали, що ніяка «днр» не банда, а у війні на Донбасі винна сама Україна

Іскандер Хісамов на радіо "Вєсті" про закони 16 січня: "Там расстрелов на месте не предусматривалось"

Іскандер Хісамов на радіо "Вєсті": "Я никогда не считал донецких повстанцев террористами"

Матвій Ганапольський порівняв організаторів Львівського форуму видавців з… нацистами

Матвій Ганапольський наполягає, що порівнював українців з нацистами правильно. Євген Кисельов підтримав колегу

Ганапольський на радіо «Вєсті» про Майдан: «Пришли, энергия масс, разбили, захватили, поменяли»

Матвій Ганапольський проти того, щоби українці називали вулиці на честь своїх героїв

Матвій Ганапольський на радіо "Вєсті": "Споймали русский и хохол золотую рыбку..."

У ведучих радіо "Вєсті" Дмитра Тєрєшкова і Василіси Фролової Майдан і Свобода асоціюються зі смородом

Дмитро Тєрєшков і Василіса Фролова оточили Маріуполь російськими військами

У День Національного прапора на радіо "Вєсті" масові прояви патріотизму українців назвали "желто-блакитной истерией"

"Уроки патріотизму" від Дмитра Тєрєшкова і Василіси Фролової на радіо "Вєсті"

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Олексій Мазур
В числі багатьох інших у телемарафоні 112-го каналу на захист "свободи слова" і проти "цензури" відзначився й ведучий "Свободи слова" на ІСTV Андрій Куликов.
27 Лют 2015 15:18
3 016
Олексій Мазур
У середу, 25 лютого, на 112-ому гостював колишній міністр закордонних справ України, депутат від "Батьківщини" Борис Тарасюк.
26 Лют 2015 12:11
3 186
Олексій Мазур
Співробітник медіа-холдингу Ігоря Гужви, ведучий телеканалу UBR, громадянин РФ Іскандер Хісамов розтлумачив поняття "братніх народів" у передачі "Точка зрения" з Юлією Литвиненко:
25 Лют 2015 18:11
2 085
Олексій Мазур
За право рашистів паплюжити Україну в українському ефірі!
25 Лют 2015 12:15
2 641
Олексій Мазур
Обидва Шевченки, але один - рашист-московит, інший - український патріот. Наш воює на фронті, захищаючи Україну від російських окупантів, а московський – називає українську армію «карателями».
24 Лют 2015 12:43
2 944
Олексій Мазур
Нацрада винесла попередження мовнику лише і виключно через участь на «Шустер-live» путінського яструба, україноненависника максима шевченка. Виявляється, це цензура і "наїзд" на свободу слова.
23 Лют 2015 18:05
2 550
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду