Матвій Ганапольський на "Еспресо TV". Чергові проколи російського метра

Матвій Ганапольський на "Еспресо TV". Чергові проколи російського метра

Цього четверга у "Телеекспресі" гостював ведучий радіо "Вєсті" Матвій Ганапольський. Чомусь його представили одночасно російським і українським журналістом.
Матвій Ганапольський на "Еспресо TV". Чергові проколи російського метра
27 Груд 2014
0
10694

Цього четверга у "Вечірньому Телеекспресі" гостював ведучий радіо "Вєсті" Матвій Ганапольський. Чомусь його представили одночасно російським і українським журналістом. Щодо "російського" - питань немає. Але з якого боку він "український"? Нічого подібного за ним і близько не спостерігається. Навпаки - з нього так і пре російське, різко й прямо антагоністичне українському.

Дізнавшись про запрошення Ганапольського з анонсу, що прозвучав напередодні, підготував підбірку своїх заміток про нього і адресованих йому запитань, розмістивши на фейсбук-сторінці "Телеекспреса". В результаті, жодного так і не прозвучало. Хоча, розумію, в них була своя тема - війна, путін. Мої ж запитання могли б забрати весь відведений Ганапольському час, а кожне з них було настільки критичним і незручним для метра, що могло вивести його і з себе й одночасно з ефіру. Ну, моє діло запропонувати, а там - робіть, що хочте.

В ефірі Матвій Юрійович поводився у притаманній йому зарозумілій манері. На телеекрані перед глядачами представ беззаперечний авторитет, неперевершений гуру журналістики. Герой телевізійного та радіо ефіру. Міжнародна зірка, ходячий знак якості, живий пам'ятник самому собі.

Природно, Ганапольський не був би собою, якби не вдався до повчань з приводу того, як і про що треба ставити запитання. Він з цього і почав. При цьому, звісно ж, не помітив, як сам лажанувся. І не один раз.

Зокрема, під час передачі Матвій Юрійович сказав, що як журналіст, він бачить "великі цифри", в смислі знакові події, тенденції. І тут же саме на цифрах і проколовся. Сказав, що гаряче любимого ним Порошенка (а у своїх ефірах Ганапольський періодчино його облизує - за миротворчу політику одностороннього припинення вогню) підтримало 35 %.

Фраза звучала так (6 хв. 05 сек.):

«Не будем забывать про 35 %, которые реально отдали Порошенко в поддержку. Это при том, что не как у Путина было зачищено пространство, а были конкуренты и конкуренты нехилые».

Які 35 %? Та ще й реальні. На президентських виборах Порошенко отримав 54 %, а на парламентських виборах його партія здобула 21 %. То які 35% мав на увазі Ганапольський? Про що гуру ляпнув?

В іншому епізоді ведуча Дарина Бережньова констатувала зниження довіри в українців до Порошенка. Ганапольський відразу ж взявся її повчати, як студентку-першокурсницю, щоби вона в жодному разі ніколи не казала за всіх українців, а мовила тільки за себе. Того ж самого, зазначив Матвій Юрійович, він вимагає і в слухачів-додзвонювачів радіостанції, коли чує від них "ми". Кажіть не "ми", а "я" - зауважив Ганапольський.

Чи то метр прослухав, чи то не врубився. Але лекцію прочитав. До чого ж тут ці настанови, якщо Бережньова говорила, спираючись на соціологічні опитування? Вона казала, очевидно маючи на увазі заміряні соціологами симпатії виборців. Про що ведуча й зауважила у відповідь. Тож урок Ганапольського в даному випадку - ну зовсім ні до чого. Як в калюжу... "дунув".

Шкода, що поруч з Ганапольським у студії «Телеекспреса» не було його постійного напарника по радіо «Вєсті», надійного й особисто відданого йому помічника Павла Новікова. Важко уявити, що би було, якби не його підказки, поправки, уточнення. Якби перед мікрофоном був один Ганапольський, то слухачі б ризикували опинитися у якійсь чудернацький, паралельній, дещо абсурдній, а подекуди й маразматичній реальності, відповідній знанням і уявам Ганапольського про Україну та світ.

Приміром, нещодавно у своїй передачі «На пике событий» Матвій Юрійович перекроїв історію, заявивши, що до Будапештського меморандуму США і Велика Британія не мають жодного стосунку. Слухач, говорячи про загально й добре відомі всім речі, каже, що мають, а ведучий жорстко і безапеляційно наполягає – ні, не мають!

"Матвей ГАНАПОЛЬСКИЙ, ведущий: Там Англия ни при чем, там Франция, Россия и Китай. Соединенных Штатов там нет." (дивись стенограму, 13 хв. 15 сек. ефіру)

«На пике событий» Ганапольський, на відміну від ранкової передачі веде без Новікова. І от результат. Помилка Ганапольського була настільки очевидною, що згодом метра відкоригували режисери програми. І той незабаром вимушений був визнати, що так, він помилився, ось йому підказують, що США і Велика Британія – двоє з підписантів документу.

"Матвей ГАНАПОЛЬСКИЙ, ведущий: А нет, простите, Украина, США, Россия, Великобритания. Извините".

А про такі тонкощі для Ганапольского, як різниця між «касацією» і «апеляцією», годі й казати. Це для нього нічого не варті дрібниці. Він на них уваги не звертає. Ще б пак, бо, як сам сказав на «Телеекспресі», реагує на «великі цифри». Ці цифри в підсумку теж виявляються ні про що, але то вже таке.  

Одначе це не заважає Ганапольському, нехай і граючи, але кепкувати над «простачком» Новіковим. Подібним чином свого часу Шустер підтрунював над Магою, роблячи з колеги якогось напівпридурка. А Новіков, коли слухачі висловлюють з цього приводу зауваження – на його ж захист, мовляв, як він терпить відведену йому Ганапольським принизливу роль хлопчика-пажа - не знаходить нічого кращого, як… розсміятися. Йому нагадують про його ж гідність, а той сміється… Над самим собою ж. Мабуть щедрі гонорари компенсують Новікову моральні ущемлення. Він і надалі готовий їх терпіти та прикидатися, ким від нього забажають. (Як ще "віддячує" Ганапольський своєму колезі за сумлінну сужбу - читай тут: "Від скромності Матвій Ганапольський точно не помре )

Вчора ж в ранковому ефірі Матвій Юрійович вчергове попрактикувався у своїй українофобії. Створив карикатуру з українського патріота і висміяв його. Однією з тем передачі Ганапольський зробив таке питання: "Чи правильно вчинив Порошенко, що вибавчився в польському парламенті за Волинську трагедію?". Ось якими словами росіянин, схвалюючи президента, малює образ українського патріота і можливу його реакцію (починаючи з 55 хв. 15 сек. ефіру):

"Матвей ГАНАПОЛЬСКИЙ, ведущий: Можно тысячу раз говорить, что мы прошли тяжелые времена, можно говорить всякое фуфло вот это, но не извиниться. А он взял, Порошенко, извинился. Соответственно, встает какой-то патриот украинский, рвет вышиванку на груди и говорит: «Ты, свиное рыло, ты чего извиняешься за меня?».

Дуже делікатні, напрочуд коректні і максимально виважені слова знайшов Матвій Юрійович, правда? І про українського патріота, і про вишиванку. Та й президенту дісталося... Цікаво, що з цього приводу скажуть Нацрада і МінСтець? А медіаюристи якої думки? Сподобалося? Все гаразд?

Надіслані ж мною до "Телеекспреса" запитання залишаю на наступний візит україноненависного, самозакоханого, пихатого хамла в інтелігентній оправі російського ліберального журналіста:

1. Чи не бажає росіянин Ганапольський, який вже рік як працює в українському ефірі, вибачитися перед нами, українцями, за порівняння нас з нацистами лише за те, що ми бойкотуємо і маркуємо російську продукцію, зокрема книгу, російським триколором? Він порівняв це маркування з зірками Давида на євреях у гетто. Тобто фактично звинуватив українців у злочинах нацистів.

2. Як пояснити те, що він проти того, аби українці називали вулиці на честь своїх героїв і чому він проти вітання "Слава Україні!", про що він казав у своєму ефірі? Ганапольський порівняв "Слава Україні" з проявами путінізму в ерефії, зокрема з тим, як кадиров віншує путіна. Тож "Слава Україні!", на переконання Ганапольського, це те ж саме, що і "слава путіну".

3. "Пришли, разбили, захватили" - це і все, що росіянин зрозумів про те, що таке наш Майдан?

4. Як в нього язик повертається і ніяк не відсохне називати нас, українців, "хохлами", зачитуючи недолугі анекдоти?

5. Чому він постійно ниє і скиглить в ефірі, що в нього маленька зарплата і що він дуже рано встає, аби встигнути на ранковий ефір, який починається о сьомій ранку? Нехай або змінює роботу, або перестає без кінця жалітися в ефірі. Це не по-чоловічому. А ще постійно скаржиться на своє здоров'я - то те в нього болить, то інше. То нехай піде підлікується, якщо є на те потреба, а не скиглить перед мікрофоном.

6. Чому він у своїх ефірах не допускає критики "опозиційного блоку", різко перериваючи додзвонювачів під час інтерактиву, і в той же час без кінця ганить "Свободу" та українських націоналістів взагалі?

7. Судячи з того, що Ганапольський говорить, відчувається, що в нього з Україною якийсь глибокий і серйозний внутрішній конфлікт. То нехай повідає, в чому ж він? Чим перед ним так завинила Україна, що він її так ненавидить. Не знаєш, кого він зневажає більше - путіна чи все-таки Україну? Складається враження, що йому потрібна Україна не лише без путіна, але й без українців. Ганапольський - ще одне яскраве підтвердження добре відомої тези про те, що російський ліберал закінчується там, де починається українське питання. путін ненавидить Україну "буками", "градами", "калашами", а російський ліберал - словом. Ото і вся між ними відмінність.

Читай також:

Російський політолог Іскандер Хісамов на радіо «Вєсті» звинувачує українців у нелюбові до агресорів - росіян

Іскандер Хісамов на радіо "Вєсті" сказав, що українці радіють обвалу рубля, як свого часу азербайджанці – землетрусу у Вірменії

На радіо «Вєсті» сказали, що ніяка «днр» не банда, а у війні на Донбасі винна сама Україна

Іскандер Хісамов на радіо "Вєсті" про закони 16 січня: "Там расстрелов на месте не предусматривалось"

Іскандер Хісамов на радіо "Вєсті": "Я никогда не считал донецких повстанцев террористами"

Матвій Ганапольський порівняв організаторів Львівського форуму видавців з… нацистами

Матвій Ганапольський наполягає, що порівнював українців з нацистами правильно. Євген Кисельов підтримав колегу

Ганапольський на радіо «Вєсті» про Майдан: «Пришли, энергия масс, разбили, захватили, поменяли»

Матвій Ганапольський проти того, щоби українці називали вулиці на честь своїх героїв

Матвій Ганапольський на радіо "Вєсті": "Споймали русский и хохол золотую рыбку..."

У ведучих радіо "Вєсті" Дмитра Тєрєшкова і Василіси Фролової Майдан і Свобода асоціюються зі смородом

Дмитро Тєрєшков і Василіса Фролова оточили Маріуполь російськими військами

У День Національного прапора на радіо "Вєсті" масові прояви патріотизму українців назвали "желто-блакитной истерией"

"Уроки патріотизму" від Дмитра Тєрєшкова і Василіси Фролової на радіо "Вєсті"

Нацрада не заперечує проти порівнянь українців з нацистами в українському ефірі

Після чату з головою Нацради Юрієм Артеменком залишився гіркий осад. Засмутила невиправдана поблажливість до радіо "Вєсті"

Замість того, аби закрити радіо "Вєсті", Нацрада покарала "Еспресо"

"Інститут Медіа Права: порівнювати українців з нацистами - можна"

За що мене забанив Інститут Медіа Права?

Порівняння українців з нацистами – оціночне судження чи образа? Коментар медіаюриста, що лишає питання відкритим

Подвійні мораль і стандарти «чуваків» та «чувіх» з ІМІ

Дети Таран, Окунской, Пономарева и Малаховой в интересных об…

Юлія Литвиненко на ТВІ і на радіо «Вєсті» - це дві різні Юлі

Ведуча радіо «Вєсті» і ТВІ Юлія Литвиненко захистила й підтримала Ані Лорак

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Олексій Мазур
В числі багатьох інших у телемарафоні 112-го каналу на захист "свободи слова" і проти "цензури" відзначився й ведучий "Свободи слова" на ІСTV Андрій Куликов.
27 Лют 2015 15:18
3 014
Олексій Мазур
У середу, 25 лютого, на 112-ому гостював колишній міністр закордонних справ України, депутат від "Батьківщини" Борис Тарасюк.
26 Лют 2015 12:11
3 183
Олексій Мазур
Співробітник медіа-холдингу Ігоря Гужви, ведучий телеканалу UBR, громадянин РФ Іскандер Хісамов розтлумачив поняття "братніх народів" у передачі "Точка зрения" з Юлією Литвиненко:
25 Лют 2015 18:11
2 084
Олексій Мазур
За право рашистів паплюжити Україну в українському ефірі!
25 Лют 2015 12:15
2 638
Олексій Мазур
Обидва Шевченки, але один - рашист-московит, інший - український патріот. Наш воює на фронті, захищаючи Україну від російських окупантів, а московський – називає українську армію «карателями».
24 Лют 2015 12:43
2 943
Олексій Мазур
Нацрада винесла попередження мовнику лише і виключно через участь на «Шустер-live» путінського яструба, україноненависника максима шевченка. Виявляється, це цензура і "наїзд" на свободу слова.
23 Лют 2015 18:05
2 549
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду