Замість того, аби закрити радіо "Вєсті", Нацрада покарала "Еспресо"

Замість того, аби закрити радіо "Вєсті", Нацрада покарала "Еспресо"

Як би "Вєсті" не казилися, все ніяк не отримають своє третє і останнє попередження. Два вже мають.
Замість того, аби закрити радіо "Вєсті", Нацрада покарала "Еспресо"
19 Груд 2014
0
2178

Якщо Нацрада покарала "Еспресо" за трансляцію виступу путніа, то нехай. Буде всім урок. Канал показував у прямому ефірі і в повному обсязі виступ найлютішого ворога України та ще й користуючись картинкою (па)"раші тудей".

Звісно ж у виправдання каналу можна і слід сказати, що під час ЄвроМайдану він цілодобово, під кулями найдетальнішим чином транслював Революцію Гідності, а сам показ путіна не зробив і не міг зробити його проросійським. І взагалі редакційна політика телемовника просякнута українським патріотизмом.

Але якщо судити за всією суворістю букви закону, то вийшла отака парадоксальна, майже кумедна штука. Одначе це далеко не єдиний парадокс і не вся комедія. Точніше, чорний гумор.

От, скажімо, однією зі статей законодавства, порушення якої було інкриміновано каналу є така: ст. 28 закону «Про інформацію» («Неприпустимість зловживання правом на інформацію»), в якій йдеться, що «інформація не може бути використана для закликів до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганди війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини».

А от яку аргументацію, висловлену членами Нацради, наводить сайт регулятора:

"Юрій Артеменко наголосив, що регуляторний орган не є цензором і не втручається в контент телерадіоорганізацій. Однак вони мають виваженіше підходити до висвітлення таких особливих подій, зважаючи на ситуацію в країні.

Висловлюючи свою думку, перший заступник голови Ольга Герасим’юк зауважила, що в умовах інформаційної війни «це був кричущий випадок», який конституційний орган не міг залишити без реакції.  Тим паче, що раніше Микола Княжицький вносив до Верховної Ради законопроект, яким передбачалося надання Національній раді права забороняти для ретрансляції на території України російські пропагандистський канали без рішення суду - а нині ретранслює заборонений канал, поширює в українському інфопросторі ворожі меседжі лідера країни-агресора, що вбиває українців, - і наполягає на своєму праві це робити. Це є також абсолютно некоректним підходом до питання свободи слова і права громадянина отримувати безпечну інформацію. 

Відповідальний секретар Національної ради Катерина Котенко зі свого боку наголосила, що «в цій дуже сенситивній галузі, маючи ту кнопку на телеканалах, які визначають інформаційну політику, люди мають п’ять разів думати про те, що і як вони роблять, враховуючи  нинішню ситуацію».

От і я пропоную серйозно замислитися зараз скажу над чим. Давайте так само скрупульозно і прискіпливо розглянемо бодай декілька випадків з ефіру радіо "Вєсті". Я багато про які писав. Присвятив радіостанції у своєму блозі десь з півсотні заміток, якщо не більше. Сам з ліку збився. Та зараз пропоную до розгляду лише найсвіжіші "месиджі". Поміркуймо над їхньою ворожістю, а разом з тим і відповідністю законодавству.

У середу, 17 грудня, громадянин РФ, тележурналіст каналу UBR, штатний співробітник медіа-холдингу Ігоря Гужви, постійний політексперт радіо "Вєсті" у програмі "Точка зрения" з Олегом Білецьким вдався до порівнянь радощів українців від обвалу російського рубля з "народным ликованием" азербайджанців з нагоди катастрофічного землетрусу у Вірменії, що стався 1988 року. Це звучить починаючи з 12 хв. 42 сек. ефіру:

«Олег Білецький, ведучий: Давайте от стоимости Украины в хорошем смысле – к стоимости российской валюты. Потому что эта тема так или иначе затрагивает нас, потому что все связано. Это первый момент, котрый я бы хотел, чтобы вы осветили. И второй – это скорее гуманитарный. Потому что меня откровенно удивил тот ажиотаж, с которым украинские пользователи социальных сетей и даже просто на улицах обсуждают эту тему. Ну казалось бы…

Іскандер Хісамов (з іронічною посмішкою): Ну это счастье большое – все ликуют, празднуют. Это на самом деле хорошо понятно. У врага – проблемы. Я помню ликование в Азербайджане, когда произошло страшное землетрясение в Армении. Спитак, Ленинакан, там были десятки тысяч жертв. А в Азербайджане тогда пели и плясали на улицах.

Олег Білецький: Но все-таки там была природная стихия, а тут… Не хотелось бы...

Хісамов: Не важно, не важно! Это несчастье у врага. А какое оно имеет происхождение – божественное или нет, природное или он сам виноват… Я повторяю, что когда Армению постигла такая беда, я хорошо это помню, то в Азербайджане устраивали фестивали, карнавалы, национальные празднования. Так устроены люди».

Ведучий (запоріжанин з німецьким паспортом), схвильований недостатнім нашим гуманізмом до грошової одиниці ворога, на рахунку якого тисячі загиблих українців і зруйнована інфраструктура окупованих територій.

Білецький згадав користувачів соцмереж і людей на вулицях та чомусь забув захисників України, наших відважних воїнів - бійців АТО на блокпостах, у бліндажах та окопах. Ризикуючи життям кожної  хвилини, в перерві між «мирними» обстрілами з боку терористів вони теж обговорюють цю тему, сподіваючись, що путіну не вистачить на зайвий снаряд, ракету чи кулю, що може принести їм смерть.

Не сльози українських матерів його хвилюють, що в день і ніч вимолюють у Господа повернення живими своїх синів і божеволіють, коли чують про чергові набіги спонсорованих кремлем ординців, а, бачите, ажіотаж українців щодо падіння російського рубля.  

Хіба комусь не зрозуміло, що ми тільки тому радіємо обвалу російської валюти, бо сподіваємося, що у путіна буде менше грошей на війну, а значить він менше нас вбиватиме! Послаблення російської економіки – це консолідована позиція всього цивілізованого демократичного світу з метою приборкання віроломного, знахабнілого агресора і встановлення миру. То як сприймати саму постановку питання Білецьким? Хто це промовив його вустами? Яка сутність з яких паралельних світів?

А щодо відповіді Хісамова, то, здається, замість нього мовив якийсь шайтан. Як можна порівнювати радість українців - жертв російської агресії - з чиєюсь радістю від природного лиха, яке забрало життя десятків тисяч людей в якійсь країні?

Я не в курсі, як в Азербайджані святкували землетрус у Вірменії, але точно знаю, що це порівняння абсолютно недоречне до українців, а в Україні етнічні азербайджанці і вірмени живуть у мирі та спокої. Принаймні без конфліктів. На Майдані майоріли як вірменські, так і азербайджанські прапори. Навіщо сіяти тут між ними ворожнечу такими заявами в українському ефірі?

Тому хочу запропонувати і Нацраді, і медіаюристам проаналізувати сказане в ефірі на предмет відповідності як отриманим від регулятора настанов та побажань щодо виваженості у підходах у сенситивній галузі, зважаючи на ситуацію в країні в умовах інформаційної війни; так і законодавству України. Зокрема, таким його статтям:

- вже згадуваній ст. 28 закону «Про інформацію» в частині неприпустимості розпалювання міжетнічної ворожнечі;

- п. 2 ст. 6 "Неприпустимість зловживання свободою діяльності телерадіоорганізацій" Закону України "Про телебачення і радіомовлення" - "Не допускається використання телерадіоорганізацій для поширення інформації, яка порушує законні права та інтереси фізичних і юридичних осіб, посягає на честь і гідність особи";

- ст. 2 "Загальні положення" Закону України "Про захист суспільної моралі" - "Забороняються виробництво та розповсюдження продукції, яка:

...принижує або ображає націю чи особистість за національною ознакою;

пропагує бузувірство, блюзнірство, неповагу до національних і релігійних святинь;".

А коли обговоримо цей випадок, то прошу продовжити обмін думками щодо наступних "ворожих месиджів":

На радіо «Вєсті» сказали, що ніяка «днр» не банда, а у війні на Донбасі винна сама Україна

Іскандер Хісамов на радіо "Вєсті" про закони 16 січня: "Там расстрелов на месте не предусматривалось... Они пытались спасти ситуацию"

Іскандер Хісамов на радіо "Вєсті": "Я никогда не считал донецких повстанцев террористами"

А якщо буде сенс і бажання, то пропоную звернути увагу ще й на такі:

Ганапольський на радіо «Вєсті» про Майдан: «Пришли, энергия масс, разбили, захватили, поменяли»

Ведуча радіо «Вєсті» і ТВІ Юлія Литвиненко захистила й підтримала Ані Лорак

Матвій Ганапольський наполягає, що порівнював українців з нацистами правильно. Євген Кисельов підтримав колегу (про це, правда, трохи поговорили, але можна відновити дискусію)

Матвій Ганапольський проти того, щоби українці називали вулиці на честь своїх героїв

У ведучих радіо "Вєсті" Дмитра Тєрєшкова і Василіси Фролової Майдан і Свобода асоціюються зі смородом

У День Національного прапора на радіо "Вєсті" масові прояви патріотизму українців назвали "желто-блакитной истерией"

"Уроки патріотизму" від Дмитра Тєрєшкова і Василіси Фролової на радіо "Вєсті"

Я не розумію, як можна засуджувати "Еспресо" і в той же час закривати очі на ворожі месиджі радіо "Вєсті", які стали там системою? Може радіостанція "охоронну грамоту" отримала? Є в мене певні припущення. Щодо "криши" та її впливу на Нацраду. Дуже підозріло, що як би "Вєсті" не казилися, все ніяк не отримають своє третє і останнє попередження. Два вже мають.

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Олексій Мазур
В числі багатьох інших у телемарафоні 112-го каналу на захист "свободи слова" і проти "цензури" відзначився й ведучий "Свободи слова" на ІСTV Андрій Куликов.
27 Лют 2015 15:18
3 016
Олексій Мазур
У середу, 25 лютого, на 112-ому гостював колишній міністр закордонних справ України, депутат від "Батьківщини" Борис Тарасюк.
26 Лют 2015 12:11
3 186
Олексій Мазур
Співробітник медіа-холдингу Ігоря Гужви, ведучий телеканалу UBR, громадянин РФ Іскандер Хісамов розтлумачив поняття "братніх народів" у передачі "Точка зрения" з Юлією Литвиненко:
25 Лют 2015 18:11
2 085
Олексій Мазур
За право рашистів паплюжити Україну в українському ефірі!
25 Лют 2015 12:15
2 641
Олексій Мазур
Обидва Шевченки, але один - рашист-московит, інший - український патріот. Наш воює на фронті, захищаючи Україну від російських окупантів, а московський – називає українську армію «карателями».
24 Лют 2015 12:43
2 943
Олексій Мазур
Нацрада винесла попередження мовнику лише і виключно через участь на «Шустер-live» путінського яструба, україноненависника максима шевченка. Виявляється, це цензура і "наїзд" на свободу слова.
23 Лют 2015 18:05
2 549
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду