Чому телеканал Нацбанку України «БТБ» аж настільки російськомовний, що там перекладають навіть українські синхрони?

Чому телеканал Нацбанку України «БТБ» аж настільки російськомовний, що там перекладають навіть українські синхрони?

Про це я запитав у Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України на її сторінці у Фейсбуку.
Чому телеканал Нацбанку України «БТБ» аж настільки російськомовний, що там перекладають навіть українські синхрони?
15 Груд 2014
0
1097

Про це я запитав у Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України на її сторінці у Фейсбуку:

"Чому на каналі БТБ у новинах та інших передачах перекладають російською українські синхрони? Це ж повний абсурд, якщо йдеться про український телеканал. Невже це у них в ліцензії написано?".

Канал створений і фінансується Національним банком України. Зокрема, на його сайті зазначено:

"Телеканал БТБ — унікальний проект, створений Національним банком України з метою підвищення фінансової грамотності громадян України. Телеканал БТБ — перший та єдиний телеканал в Україні, який має доступ до ексклюзивних джерел фінансової інформації, а також можливість отримувати коментарі з «перших вуст» за цілою низкою подій і явищ не тільки на фінансовому ринку, але й у всіх галузях життєдіяльності країни.

На сьогодні БТБ – єдиний канал, який професійно формує лояльність населення до банківської системи та фінансових продуктів. Новітнє технічне оснащення та команда фахових журналістів, компетентних у банківській тематиці, дає змогу робити спеціалізовані телевізійні проекти".

Отже, ніщо не говорить про те, що він віщає, сказати б, "на експорт". А якби БТБ був створений для іномовлення, то тоді було б логічно, щоби він мовив не російською, а англійською. Про те, що канал орієнтований виключно на ерефію - і мови бути не може. Бо він існує за кошт НБУ і розрахований на українську аудиторію: "з метою підвищення фінансової грамотності громадян УКРАЇНИ".

У Вікіпедії про нього читаємо: "Країна - Україна. Зона мовлення - Україна. МОВА МОВЛЕННЯ - УКРАЇНСЬКА (!)". Якийсь парадокс.

Ще одна характерна і примітна деталь: там навіть традиційно україномовні спікери з числа експертів у галузі економіки, політики та військової справи переходять на російську мову. Ніби їх змушують до цього бо діє якесь правило - писане чи ні.

Причому на каналі, на відміну від газети і радіо «Вєсті», антиукраїнської риторики немає. Але це тільки посилює запитання щодо російськомовної політики каналу. От мені цікаво, чому саме так, а не інакше? Чому там довели справу до повного абсурду і маразму саме в плані мови. Адже переклад українських синхронів російською на українському каналі, що створений НБУ і мовить в Україні - це ж очевидне збочення.

Невже у виданій Нацрадою ліцензії на мовлення може бути пункт про те, що на каналі не буде ані слова українською? А якщо є, то як він сформульований?

І ще одне до Нацради. Навіщо вам Фейсбук, якщо ви не відповідаєте на запитання? Могли б обмежитися лише сайтом. Соціальна мережа дуже зручний спосіб саме для публічного діалогу, для режиму "запитання - відповідь". Але у вас Фейсбук односторонній. Користувачі до вас звертаються з питаннями, скаргами та пропозиціями, а ви мовчите. Ніяк не коментуєте. От ви за суспільне телебачення. То чому ж самі уникаєте комунікацій з суспільством - громадянами, небайдужими до питань захисту українського інформаційного простору?!

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Олексій Мазур
В числі багатьох інших у телемарафоні 112-го каналу на захист "свободи слова" і проти "цензури" відзначився й ведучий "Свободи слова" на ІСTV Андрій Куликов.
27 Лют 2015 15:18
3 018
Олексій Мазур
У середу, 25 лютого, на 112-ому гостював колишній міністр закордонних справ України, депутат від "Батьківщини" Борис Тарасюк.
26 Лют 2015 12:11
3 190
Олексій Мазур
Співробітник медіа-холдингу Ігоря Гужви, ведучий телеканалу UBR, громадянин РФ Іскандер Хісамов розтлумачив поняття "братніх народів" у передачі "Точка зрения" з Юлією Литвиненко:
25 Лют 2015 18:11
2 087
Олексій Мазур
За право рашистів паплюжити Україну в українському ефірі!
25 Лют 2015 12:15
2 644
Олексій Мазур
Обидва Шевченки, але один - рашист-московит, інший - український патріот. Наш воює на фронті, захищаючи Україну від російських окупантів, а московський – називає українську армію «карателями».
24 Лют 2015 12:43
2 946
Олексій Мазур
Нацрада винесла попередження мовнику лише і виключно через участь на «Шустер-live» путінського яструба, україноненависника максима шевченка. Виявляється, це цензура і "наїзд" на свободу слова.
23 Лют 2015 18:05
2 553
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду