Подвійні мораль і стандарти «чуваків» та «чувіх» з ІМІ

Подвійні мораль і стандарти «чуваків» та «чувіх» з ІМІ

Юрист Інституту масової Інформації Роман Головенко повчав мене, що звертатися до нього у Фейсбуку на «ви» з маленької та тільки прізвищем – «Головенку» - це хамство.
Подвійні мораль і стандарти «чуваків» та «чувіх» з ІМІ
25 Лист 2014
0
1511

Юрист Інституту масової інформації Роман Головенко повчав мене, що звертатися до нього у Фейсбуку на «ви» з маленької та тільки прізвищем – «Головенку» - це хамство. Хоча на початку обміну репліками я писав «Роману Головенку», а іншим разом справді обмежився тільки прізвищем, абсолютно не вкладаючи в це жодного зневажливого контексту. Як і у «ви» з маленької, бо навіть в інтерв’ю на поважних сайтах, в чому легко переконатися, така форма теж є досить поширеною практикою, що не містить в собі неповаги чи презирства до людини, з якою бесідують. Це загально прийнята і вживана норма в елктронній та друкованій пресі.

В той же час настільки скрупульозне ставлення до своєї персони та етикету не завадило юристу Головенку у пості, присвяченому моєму дописові на «Дусі», назвати мене «чуваком», який написав про нього блог.

Тому у приватних повідомленнях я поцікавився в нього, як же кореспондується «чувак» із його зауваженнями щодо того, що є хамством, а що ні.

-          Ви мене повчали шанобливому ставленню до себе. А чому ж тоді самі мене "чуваком" називаєте?

-          якщо чувак це образа подавайте до суду, - відповів мені Головенко, супроводивши лінком на статтю у Вікіпедії: «Чува́к — розмовний сленг, що означає «молодий чоловік», «парубок», «юнак».[1] Неформальне звернення до особи чоловічої статі з позитивним відтінком, популярне в молодіжному оточенні. Відповідною формою жіночого роду є «чувіха».

-          Роман Головенко - теж чувак?- запитав я.

-          а які проблеми

-          Гаразд, чуваче. Саме так і називатиму. Тільки як це кореспондується з лекцією про те, яким чином я маю до цього Романа звертатися і що хамство - це звернення на прізвище й на "ви". Якщо можна було звертатися "чуваче", то навіщо тоді була лекція з приводу етикету спілкування?

-          я вважаю, що чувак не образливе слово, а вас переконати в чомусь неможливо, тому йдіть з Богом

На останок він назвав мене «хворим» і відправив у бан.

Якщо згідно із компетентною думкою високофахового юриста Головенка у «чуваку», а значить і «чувісі» нічого образливого немає – лише суцільний позитив, то чи означає це, що так само я можу звертатися до виконавчої директорки ІМІ Оксани Романюк? До того ж, обидва молоді, розумні, професійні, перспективні, просунуті у всіх вимірах і напрямках люди. Власне, як і всі в ІМІ.

До речі, та теж забанила мене відразу після того, як розмістив на її Фейсбук-сторінці лінк на мій блог з юристом ІМІ. Виходить, що з одного боку вони за свободу слова, а з іншого - за незрозумілими мотивами перешкоджають їй  у себе на Фейсбуку. Якась ІМІтація. Жартую...

 

Фото дружної патріотичної команди ІМІ з фейсбуку Романа Головенка, який так само, як і Нацрада, вважає порівняння українців з нацистами, котрого припустився в українському ефірі російський журналіст радіо "Вєсті" Матвій Ганапольський, оціночним судженням, що не підлягає судовому переслідуванню. І побажав "прапора в руки" тим, хто сприймає ці слова національною образою. А навіть якщо це, за його словами, і образа, то не така велика.

Читай також:

Порівняння українців з нацистами – оціночне судження чи образа? Коментар медіаюриста, що лишає питання відкритим

Шеф-редактор радіо "Вєсті" Сакен Аймурзаєв каже, що Матвій Ганапольський не порівнював українців з нацистами

Матвій Ганапольський наполягає, що порівнював українців з нацистами правильно. Євген Кисельов підтримав колегу

Від скромності Матвій Ганапольський точно не помре

Матвій Ганапольський проти того, щоби українці називали вулиці на честь своїх героїв

Матвій Ганапольський на радіо "Вєсті": "Споймали русский и хохол золотую рыбку..."

Виконавчий директор ІМІ Оксана Романюк про ініціативу щодо виключення Олени Бондаренко з НСЖУ: "Це цікава ідея"

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Олексій Мазур
В числі багатьох інших у телемарафоні 112-го каналу на захист "свободи слова" і проти "цензури" відзначився й ведучий "Свободи слова" на ІСTV Андрій Куликов.
27 Лют 2015 15:18
3 016
Олексій Мазур
У середу, 25 лютого, на 112-ому гостював колишній міністр закордонних справ України, депутат від "Батьківщини" Борис Тарасюк.
26 Лют 2015 12:11
3 185
Олексій Мазур
Співробітник медіа-холдингу Ігоря Гужви, ведучий телеканалу UBR, громадянин РФ Іскандер Хісамов розтлумачив поняття "братніх народів" у передачі "Точка зрения" з Юлією Литвиненко:
25 Лют 2015 18:11
2 085
Олексій Мазур
За право рашистів паплюжити Україну в українському ефірі!
25 Лют 2015 12:15
2 640
Олексій Мазур
Обидва Шевченки, але один - рашист-московит, інший - український патріот. Наш воює на фронті, захищаючи Україну від російських окупантів, а московський – називає українську армію «карателями».
24 Лют 2015 12:43
2 943
Олексій Мазур
Нацрада винесла попередження мовнику лише і виключно через участь на «Шустер-live» путінського яструба, україноненависника максима шевченка. Виявляється, це цензура і "наїзд" на свободу слова.
23 Лют 2015 18:05
2 549
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду