Шеф-редактор радіо "Вєсті" Сакен Аймурзаєв каже, що Матвій Ганапольський не порівнював українців з нацистами

Шеф-редактор радіо "Вєсті" Сакен Аймурзаєв каже, що Матвій Ганапольський не порівнював українців з нацистами

Бо той не говорив "украинцы подобны нацистам".
Шеф-редактор радіо "Вєсті" Сакен Аймурзаєв каже, що Матвій Ганапольський не порівнював українців з нацистами
18 Лист 2014
0
1489

Вчора дістав спеціального кореспондента «Еха Москви» і шеф-редактора радіо «Вєсті» в Україні, росіянина Сакена Аймурзаєва у Миколи Вересня в «Підсумках» на «Еспресо.tv”.

Подзвонив і запитав, як розуміти, що Матвій Ганапольський в ефірі «Вєстєй» порівнює українців з нацистами за бойкот російських товарів, зокрема книжок, і маркування їх триколором.

Аймурзаєв відповів, що Матвій Ганапольський не порівнював українців з нацистами, оскільки він не казав, що «украинцы подобны нацистам. Таких слов у него не было и быть не могло».

А тепер давайте ще раз вчитаємося в ті слова. Вони звучали так:

«Вот как, знаете, как в этих самых, в гетто ставили шестиконечную звезду и писали: «jude» - «евреи». Вот так и на книжках будет написано - «русские».

З тим, що цитата наведена правильно і що вона належить Ганапольському, визнав сам її автор: «Ааа, так это я сказал». Це сталося в передачі "На пике событий", де в Матвія Юрійовича на "Вєстях" гостював його спввітчизник Євген Кисельов, який погодився з наведеною аналогією і підтримав свого колегу.

На відміну від Аймурзаєва, Ганапольський не став заперечувати, що в ній міститься порівняння з нацистами. Можливо, в силу очевидності асоціацій. Натомість, він продовжив наполягати на абсолютній доречності своїх порівнянь по суті: «Книжки продаются, но на них лейбак: сделано в России. Я сказал, что это безобразие, это как евреев… Это как евреи ходили в гетто, и у них звезда была».

А тепер питання. Перше: кому Ганапольський адресував свій закид? Хто бойкотує російські товари і маркує їх триколором через війну з Росією? Відповідь очевидна – українці. Мова йшла саме про нас і ні про кого більше. Про жоден народ світу.

Питання друге: хто влаштовував єврейські гетто і чіпляв на їхніх в’язнів зірки Давида? Чи можлива ще якась відповідь, окрім єдиної? Чи можуть тут бути якісь версії? Хто це робив, як не нацисти? А-ну скажіть. Якщо є в когось сумніви чи припущення, то поділіться ними, прошу. Може це були космічні прибульці? "Червоний хрест"? "Армія порятунку"? Єзуїти? Масони? Кого тут можна назвати, окрім нацистів?

Матвій Ганапольський інкримінував українцям один з характерних, загально й добре відомих злочинів нацизму в роки Другої світової війни. І що, це не можна вважати порівнянням нас з нацистами лише тому, що він не сказав «украинцы, как нацисты» чи «украинцы подобны нацистам»? Так і хочеться запитати: «нам шашечки или ехать»?

Продовжуючи "залізну логіку" Сакена Аймурзаєва, можна припустити, що якби Ганапольський сказав "украинцы подобны нацистам", то тоді б на захист ведучого шеф-редактор заперечив: "ну он же не назвал прямо украинцев нацистами. Он сказал, что украинцы всего лишь подобны им, а это - разные вещи".

Дійсно, Ганапольський не сказав, що «украинцы подобны нацистам». Замість цього він закинув нам яскравий прояв нацизму, уподібнив нас нацистам не визначенням, а причетністю до притаманних нацизмові злочинних діянь. То хіба це може реабілітувати Ганапольського та звільняти його від відповідальності?

Це все одно, що, приміром, не називаючи людину вбивцею, інкримінувати їй, що вона зарубала свою жертву сокирою. І при цьому казати: «бачите, ми ж не називаємо її вбивцею, ми лише кажемо, що вона когось зарубала». Тобто, не називаючи людину злочинцем, звинувачувати її в конкретному злочині.

Але щастя Ганапольського, що в нас є така високо професійна й патріотична Нацрада, якій хоч «ссы в глаза – Божья роса!». Бо оцей добродій у вишиванці розцінив порівняння українців з нацистами не національною образою та приниженням честі й гідності українців, а оціночним судженням морально-етичного характеру, яке не підлягає переслідуванню. Він переконаний, що ця справа не має судової перспективи і за це ліцензії не позбавляють.

«Захищаємо інформаційний простір», – це гасло, під яким працює нині конституційний орган, у день професійного свята особливо хочеться продовжити оптимістичним: «І обов'язково захистимо!» /голова Нацради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко/

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Олексій Мазур
В числі багатьох інших у телемарафоні 112-го каналу на захист "свободи слова" і проти "цензури" відзначився й ведучий "Свободи слова" на ІСTV Андрій Куликов.
27 Лют 2015 15:18
3 013
Олексій Мазур
У середу, 25 лютого, на 112-ому гостював колишній міністр закордонних справ України, депутат від "Батьківщини" Борис Тарасюк.
26 Лют 2015 12:11
3 179
Олексій Мазур
Співробітник медіа-холдингу Ігоря Гужви, ведучий телеканалу UBR, громадянин РФ Іскандер Хісамов розтлумачив поняття "братніх народів" у передачі "Точка зрения" з Юлією Литвиненко:
25 Лют 2015 18:11
2 080
Олексій Мазур
За право рашистів паплюжити Україну в українському ефірі!
25 Лют 2015 12:15
2 635
Олексій Мазур
Обидва Шевченки, але один - рашист-московит, інший - український патріот. Наш воює на фронті, захищаючи Україну від російських окупантів, а московський – називає українську армію «карателями».
24 Лют 2015 12:43
2 938
Олексій Мазур
Нацрада винесла попередження мовнику лише і виключно через участь на «Шустер-live» путінського яструба, україноненависника максима шевченка. Виявляється, це цензура і "наїзд" на свободу слова.
23 Лют 2015 18:05
2 545
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду