Після чату з головою Нацради Юрієм Артеменком залишився гіркий осад. Засмутила невиправдана поблажливість до радіо "Вєсті"

Після чату з головою Нацради Юрієм Артеменком залишився гіркий осад. Засмутила невиправдана поблажливість до радіо "Вєсті"

Голова Нацради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко під час чат-конференції на "Детектор медіа" відповів на низку моїх запитань щодо контенту радіо "Вєсті":
Після чату з головою Нацради Юрієм Артеменком залишився гіркий осад. Засмутила невиправдана поблажливість до радіо "Вєсті"
26 Жов 2014
0
1951

Голова Нацради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко під час чат-конференції на "Детектор медіа" відповів на блок моїх запитань щодо контенту радіо "Вєсті":

- У відповідь на свої звернення з приводу порушень радіостанцією «Вєсті» умов ліцензії і норм законодавства отримав листи за вашим підписом (виконавець - А. Войтенко). Згідно з ними, Нацрада не знайшла нічого крамольного в тому, що Матвій Ганапольський у передачі «На пике событий» від 21 липня порівняв українців із нацистами за бойкот і маркування триколором російської продукції. Нічого поганого ви не побачили і в тому, що ведучий «Ефіру без правил» Дмитро Тєрєшков у програмі, яка звучала в ефірі в День Національного прапора, назвав масові прояви українського патріотизму «жовто-блакитною істерією». В іншому «Ефірі без правил» Тєрєшков і його напарниця Василіса Фролова два дні поспіль передавали новину про фактичне оточення Маріуполя російськими військами. За вашою логікою виходить, що образи українців за національною ознакою, зневага до державних символів, розпалювання міжнаціональної ворожнечі, дезінформація з ознаками диверсії - вповні відповідають як законодавству України, так і умовам ліцензії?

Постійний експерт радіо «Вєсті» і співробітник холдингу Ігоря Гужви громадянин Росії Іскандер Хісамов у передачі Юлії Литвиненко «Точка зрения» постійно виправдовує й відбілює бойовиків, заперечує терористичний статус «ДНР»/«ЛНР» (вони для нього - «ополченці»), звинувачує українську армію у військових злочинах і т. д. і т. п. Він завжди висвітлює й коментує події  відповідно до кремлівської антиукраїнської пропаганди. Він говорить як коментатор «Росії 24» чи LifeNews. Від нього шкода не менша. Питання: скільки українцям його терпіти в українському ефірі?

На яких підставах радіо «Вєсті» має статус української радіостанції? Шеф-редактор Сакен Аймурзаєв - громадянин Росії, ведучі Матвій Ганапольський, Ксенія Туркова, Дарина Цивіна - громадяни Росії; ведучий Олег Білецький - громадянин Німеччини; постійні експерти-коментатори Євгеній Кисельов та Іскандер Хісамов - громадяни Росії. І це тільки ті, що з'являються в ефірі. А скільки таких серед топ-менеджменту? Мова ефіру - російська. Чи не було б доречно вважати радіо «Вєсті» російським - і фактично, і юридично?

Ведучий радіо «Вєсті» Матвій Ганапольський часто послуговується в ефірі такими словами, як «жопа», «задница», «сраный/срана», «на хрен». Дуже часто посилає слухачів. Скажіть, будь ласка, чи закріплено це право у виданій радіостанції ліцензії? Якщо ж ні, то що порадите робити? Як із цим боротися? Якщо такі слова дозволяє собі ведучий, то чи можна це розуміти як автоматичний дозвіл на аналогічне поводження слухачам?



- По-перше, Олексію, хоча не знаю вас особисто, хочу подякувати за вашу активну позицію щодо моніторингу діяльності Нацради, та й узагалі медіаіндустрії.

Дякую на доброму слові - О.М.

Ви з тих людей, які не дають чиновникам спати спокійно.

Теж правда.

Щодо конкретно ваших питань, то відповідь на них не вмістяться в часові рамки чату.

Погоджуюсь.

Будете в Києві, зайдіть, готовий довго дискутувати.

Не буду я в Києві. При бажанні подискутувати можна було б і за посередництва Інтернету, зокрема Фейсбук. Треба ж вміти виокристовувати блага цивілізації. Тим більше, коли на то є нагальна потреба.

Дуже шкода, що коли Нацрада проводила минулого тижня виїзну нараду в Дніпропетровську, ми не змогли з вами зустрітися.

Якби хотіли, то знайти мене було б дуже просто. Знову таки, хоча б через той самий Фейсбук. Чесно кажучи, взагалі дивуюся, як воно обійшлося без мене? У зв'язку з цим виникають сумніви щодо легітимності заходу (вважайте, що жартую).

Щодо «Вестей», бо більшість ваших питань саме про них: як ви знаєте, «Вести» вже мають два попередження від Нацради.

Дуже добре знаю, але ніяк не второпаю, чому ж вони ніяк не отримають третє? Що вони ще повинні зробити, щоби нарешті здобути належну оцінку своїм систематичним, цинічним антиукраїнським неподобствам, всьому цьому антиукраїнському бузувірству в ефірі?

Окрім того, ця радіостанція в нас періодично моніториться. Періодично, бо немає технічних можливостей робити це на постійній основі.

А я, чорт забирай, моніторю цю ср*нь постійно - вже понад три місяці! На абсолютно безоплатній основі. І гонорара за це не потребую, бо я - патріот! Мені, на відміну від вас, не треба за це сплачувати ані копійки. Єдине чого хочу - адекватної і дієвої реакції. А її немає і судячи зі всього - не буде. І я не знаю, наскільки мене ще вистачить на цей моніторинг. Бо коли вся ця російська, нібито ліберальна, журналістська... ледь не сказав "пи$дота", але вчасно утримався, ображає мою країну, зневажає державу, глузує з наших символів і героїв, кепкує і знущається з українців, то мені це болить! Ви чуєте!? Я не можу залишатися спокійним! Мої нерви на межі! Щастя "Вєстєй" у тім, що я їх в Києві не дістану "коктейлем Молотова"! Окремі персонажі холдингу так і просяться на процедуру народної люстрації. І заїжджі, і доморощені. А потім частину з них в тих самих сміттєвих баках - на вокзал! Купити квиток, посадити на потяг і відправити, як каже Ганапольський, "на хрєн"! Нехай забираються туди, звідки приїхали!

Хочу сказати, що більшість висловлювань, які звучать в ефірі «Вестей», на мою думку як колишнього журналіста, мають оціночний та етичний характер і не зможуть бути аргументами в суді для позбавлення ліцензії.

А отут ви якраз і неправі! Ой, як не праві! Як же ви помиляєтеся... Національна образа - це не оціночне судження, так само як і зневага до державних символів й дезінформація.

Я назбирав вам чимало прикладів та інформаційних приводів для третього попередження. Інша річ, що у вас немає на це волі і бажання. Тямущему юристу було б достатньо, щоби мати усі шанси на перемогу в суді. Кажу так, бо теж маю судовий досвід. Щоправда, ніколи не нападав, тільки захищався від позовів. Ще жодного суду не програв. А на мене тричі подавали - за публікації. В підсумку маю три перемоги в першій інстанції і дві - в апеляційній. Тож перемагав стільки, скільки на мене подавали! І у "Вєстєй", відчуваю, міг би виграти! Але на власному досвіді знаю, що судові процеси - це дуже клопітка справа, яка вимагає надзвичайної концентрації і організаційних, і технічних, і моральних, і інтелектуальних зусиль. Я ж завжди сам себе захищав. Без жодної сторонньої допомоги. Без юристів, без нікого. Бо був переконаний у своїй правоті і мав чим аргументувати свою позицію. Але на ще один серйозний і тривалий процес мене просто фізично може не вистачити. Не потягну.

Це вже питання патріотизму і соціальної відповідальності конкретних журналістів перед суспільством.

А я б переадресував ці слова вам! Апелював би до вашого патріотизму й соціальної відповідальності! І персональної, і Національної ради як регуляторного органу. Чи достатні вони? І питання, що пройшли на чат - це ж далеко не всі мої претензії. Те, що ви прочитали - приблизно третина. З таким послужним списком радіо "Вєсті" давно не повинно бути місця в українському ефірі. А те хороше, що, слід визнати, іноді, як виключення з правил, там трапляється, ну ніяк не переважує наявний негатив.

P.S. Ще раз, для прикладу, нагадаю висловлювання Матвія Ганапольського в передачі «На пике событий» від 21 липня:

Ганапольський, зачитуючи заяву організаторів Львівського форуму видавців (починаючи з 37 хв. 40 сек.): «...Здесь написано так: «Украинские книготорговые компании будут предупреждены о неуместности продажи книг российского происхождения в нынешних условиях. В случае, если украинские издания привезут на Форум книги, изданные в России, они должны быть промаркированы».  То есть, на них будет стоять марка - «Сделано в России». Вот как, знаете, как в этих самых, в гетто ставили шестиконечную звезду и писали: «jude» - «евреи». Вот так и на книжках будет написано - «русские».

Ніякі це не оціночні судження! Це образа українців за національною ознакою - порівняння нас з нацистами. Далі має слідувати судовий позов, кримінальна стаття і гучний, ганебний крах кар'єри російського ліберального журналіста в Україні. Ганапольському, якби за нього взятися як слід, нічого б не залишалося, як тікати від заслуженого вироку до білокам'яної.

В "Ефірі без правил" від 23 серпня ведучий Дмитро Тєрєшков назвав прикрашання нами всього навколо синьо-жовтою символікою "жовто-блакитною істерією". Оціночне судження? Так казали б адвокати "Вєстєй". А Нацрада мала б доводити, що це зневага до державних символів і знущання над патріотичними почуттями українців. Що слова ведучого принижують нашу національну честь і громадянську гідність. А те, що вони прозвучали в День Національного прапора, робить скоєний злочин особливо підлим і цинічним.

Коли ці передачі завдяки моїм зусиллям здобули негативного розголосу, зокрема НЕК з питань захисту суспільної моралі звернулася до "Вєстєй" з запитом щодо надання запису ефірів, вони були раптово вилучені з архіву на сайті радіостанції. З чого б це? Чи не через те, що в холдингу відчули серйозні юридичні ризики, які б могли привести до третього, останнього попередження? Переконаний, що саме так.

"Ефір без правил" від 30 серпня, Василіса Фролова (7 хв. 10 сек. ефіру): «Как стало известно, сейчас (передача розпочалася о 13:00 - прим. авт.) Мариуполь находится в окружении российских войск. По данным журналистов, рядом с городом находится целая колонна из 60-ти российских танков. Их перекрашивают в цвета так назывемой Новороссии».

А тут яке оціночне судження? Де воно? І такі повідомлення на "Вєстях" звучали три дні поспіль. Для чого? Шкода, що і на це Нацрада ніяк не відреагувала, не проявила до очевидної дезінформації жодного інтересу. Не поцікавилася що це було: непрофесійність чи свідома диверсія?

А коли Ганапольський розповідає в ефірі анекдот про те, як "русский і хохол поймали золотую рыбку" - теж все гаразд? Слух нічого не ріже? І все це - далеко не повний перелік намоніториного мною.

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Олексій Мазур
В числі багатьох інших у телемарафоні 112-го каналу на захист "свободи слова" і проти "цензури" відзначився й ведучий "Свободи слова" на ІСTV Андрій Куликов.
27 Лют 2015 15:18
3 016
Олексій Мазур
У середу, 25 лютого, на 112-ому гостював колишній міністр закордонних справ України, депутат від "Батьківщини" Борис Тарасюк.
26 Лют 2015 12:11
3 187
Олексій Мазур
Співробітник медіа-холдингу Ігоря Гужви, ведучий телеканалу UBR, громадянин РФ Іскандер Хісамов розтлумачив поняття "братніх народів" у передачі "Точка зрения" з Юлією Литвиненко:
25 Лют 2015 18:11
2 085
Олексій Мазур
За право рашистів паплюжити Україну в українському ефірі!
25 Лют 2015 12:15
2 641
Олексій Мазур
Обидва Шевченки, але один - рашист-московит, інший - український патріот. Наш воює на фронті, захищаючи Україну від російських окупантів, а московський – називає українську армію «карателями».
24 Лют 2015 12:43
2 945
Олексій Мазур
Нацрада винесла попередження мовнику лише і виключно через участь на «Шустер-live» путінського яструба, україноненависника максима шевченка. Виявляється, це цензура і "наїзд" на свободу слова.
23 Лют 2015 18:05
2 550
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду