Путінська тактика радіо "Вєсті"

Путінська тактика радіо "Вєсті"

Радіостанція вилучає з архіву свого сайту аудіофайли і стенограми ефірів, відносно яких НЕК з питань захисту суспільної моралі просять надати експертні оцінки.
Путінська тактика радіо "Вєсті"
21 Жов 2014
0
1248

Я вже писав про те, що Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі розглядатиме на своєму засіданні запис програми "Ефір без правил" на радіо "Вєсті" від 23 серпня. Її ведучий Дмитро Тєрєшков назвав масові прояви українського патріотизму "жовто-блакитною істерією", а запрошений до студії політтехнолог Дмитро Раїмов припустився низки зневажливих висловлювань, які паплюжать, знецінюють і висміюють український патріотизм. Про отриманий від "Вєстєй" запис передачі йдеться в листі  за підписом першого заступника голови НЕК п. Деревянчука.

Але дивіться, що відбувається, яка дивна складається ситуація. Про всяк випадок зайшов днями на сайт радіо "Вєсті" в архів передачі "Ефір без правил". Внизу там є таблиця з календарем. Обрав потрібний мені місяць - серпень, і число - 23. І що ж я бачу - передачі немає! Всі інші є - зі стенограмами і аудіо. А саме цієї - немає! От зайдіть і переконайтеся самі.

Її знову вилучили з архіву, як і іншу передачу - з "українцями-нацистами" Матвія Ганапольського. Щодо неї я теж скаржився до НЕК і після того, як Комісія звернулася до "Вєстєй" із запитом на отримання запису цього ефіру, програму терміново вилучили з сайту.

Зараз вимальовується подібна ж історія. А якщо так, то я не переконаний, що "Вєсті" надали Моральній комісії запис ефіру в тому вигляді, яким він звучав на радіо "Вєсті" 23 серпня. Інакше, навіщо тоді "Вєстям" було знову замітати сліди, видаляючи цей ефір з архіву радіостанції? Вони зняли його з вільного, публічного доступу. З якою метою? Навіщо це було робити, якщо "Вєсті" вважають цю передачу достойною громадського обговорення і впевнені у правоті та юридичній бездоганності того, що прозвучало в ефірі?

Якщо мої припущення підтвердяться, то можна буде казати про підлу путінську тактику "Вєстєй" з введення в оману і фальсифікації як систему. Ху#ло каже, що в Україні немає російських військ, що вони комусь наснилися. А "Вєсті" робитимуть вигляд, що комусь наснилася передача і все, що там звучало.

Але і це ще не все. Це буде тільки половина проблеми. Друга полягатиме в тім, що цей підлог передачі, як би це дивно не звучало, майже неможливо буде довести! Пояснюю чому. НЕК не займається експертизою ВІДПОВІДНОСТІ надісланої копії тому, що звучало в ефірі. Це не в її повноваженнях і компетенції. Моральна комісія вивчає лише зміст передачі за записом, який вона отримала. А для того, щоби його отримати в законній спосіб і зробити дослідження, НЕК має дотримуватися процедури: офіційно звернутися до "Вєстєй" із запитом і в разі їхньої згоди (Моральна комісія не може щось ВИМАГАТИ чи ВИТРЕБУВАТИ, не має такого імперативу) - отримати запис. В тому вигляді, який буде надіслано.

Отже "Вєсті", якщо відчуватимуть якісь юридичні ризики для себе, можуть надіслати Комісії, що завгодно й стверджувати, що саме це, і саме так і звучало в ефірі.

Для того ж, аби встановити підлог, потрібно звертатися до правоохоронних органів. А тепер скажіть, чи займатимуться цією справою наші правоохоронці? Адже ніхто нічого не вкрав, нікого не побив, не покалічив, не вбив. Ця справа очевидно буде надто клопітка, марудна, а тому і безперспективна. Що пречудово розуміють і "Вєсті".

P.S. Вчора дзвонив до НЕК. В приймальній попросив телефон виконавця листа за підписом Деревянчука - Крейденко В.В. Мені дали номер 486-88-95.  Співробітник, який взяв слухавку, на моє запитання, з ким я говорю, запропонував перейти до суті питання, з котрим звертаюсь. Отримати конкретну відповідь щодо того, що саме надіслали "Вєсті" і чи є там наведені мною цитати, щодо яких просив експертної оцінки - не вдалося. Проте були підтверджені мої побоювання стосовно можливих маніпуляцій із записом:  

- Виходить, що "Вєсті" можуть говорити в ефірі будь-що, люди вам писатимуть про це, ви робитимете запит на отримання запису, а "Вєсті", оскільки ви не проводите експертизу на предмет відповідності отриманого запису тому, що насправді звучало в ефірі, можуть надсилати вам, що захочуть. І ви досліджуватиме оскаржуваний матеріал в тому вигляді, який вам надійшов від радіомовника?

- ...Мабуть, що так, - підтвердив співробітник.

Відтак виходитиме, що "Вєсті" невловимі. Нацрада з питань телебачення і радіомовлення не бажає помічати в ефірі "Вєстєй" жодних порушень умов ліцензії та норм законодавства, а Моральна комісія може бути введена в оману і не матиме ніяких важелів протидії чи впливу.

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Олексій Мазур
В числі багатьох інших у телемарафоні 112-го каналу на захист "свободи слова" і проти "цензури" відзначився й ведучий "Свободи слова" на ІСTV Андрій Куликов.
27 Лют 2015 15:18
3 016
Олексій Мазур
У середу, 25 лютого, на 112-ому гостював колишній міністр закордонних справ України, депутат від "Батьківщини" Борис Тарасюк.
26 Лют 2015 12:11
3 186
Олексій Мазур
Співробітник медіа-холдингу Ігоря Гужви, ведучий телеканалу UBR, громадянин РФ Іскандер Хісамов розтлумачив поняття "братніх народів" у передачі "Точка зрения" з Юлією Литвиненко:
25 Лют 2015 18:11
2 085
Олексій Мазур
За право рашистів паплюжити Україну в українському ефірі!
25 Лют 2015 12:15
2 640
Олексій Мазур
Обидва Шевченки, але один - рашист-московит, інший - український патріот. Наш воює на фронті, захищаючи Україну від російських окупантів, а московський – називає українську армію «карателями».
24 Лют 2015 12:43
2 943
Олексій Мазур
Нацрада винесла попередження мовнику лише і виключно через участь на «Шустер-live» путінського яструба, україноненависника максима шевченка. Виявляється, це цензура і "наїзд" на свободу слова.
23 Лют 2015 18:05
2 549
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду