Іскандер Хісамов: "Целью этих людей не является страх, потому что они знают, что Украину застращать нельзя. Они просто воюют"

9 Жовтня 2014
1426
9 Жовтня 2014
13:33

Іскандер Хісамов: "Целью этих людей не является страх, потому что они знают, что Украину застращать нельзя. Они просто воюют"

1426
Вчора знову дзвонив на радіо "Вєсті".
Іскандер Хісамов: "Целью этих людей не является страх, потому что они знают, что Украину застращать нельзя. Они просто воюют"

Вчора знову дзвонив на радіо "Вєсті". В "Точке зрения" у Юлії Литвиненко гостював політичний журналіст, постійний експерт радостанції, громадянин РФ Іскандер Хісамов. Щойно розпочалася програма, ведуча взялася обсипати його комліментами, як своїми, так і тими, що надіслали слухачі. Але телефонував я не з цього приводу (цитати зі стенограми передачі на сайті радіостанції):

"Юлия ЛИТВИНЕНКО, ведущая: Откуда вы звоните? Добрый день

Слушатель: Доброго дня, Олексій, Дніпропетровськ. Іскандер Хісамов, коли приходить до вашої студії, завжди заперечує, що ДНР і ЛНР є терористами. Тоді в мене таке запитання. Нещодавно стало відомо, що в Краматорську знайдено труп молодої людини, голкіпера місцевої футбольної команди. Так от у мене запитання, хто, на думку Іскандера Хісамова, його вбив? Як можна назвати цих людей - ополченцями? А може це "вежливые люди" і їх потрібно за це шанувати, як їх шанує Іскандер Хісамов? За те, що вони катують, вбивають, викрадають.

Искандер ХИСАМОВ, писатель, публицист, директор аналитического центра "Экспертный совет": Это очень правильно подмечено, действительно, я считаю это большой ошибкой - называть тех людей, которые там находятся, террористами, потому что это не корректный термин. Определение неправильное, которое нас сбивает с толку. Что такое террорист? Террорист - это человек или группа людей, главным оружием которых является страх, и целью их является страх. Они действуют, как правило, исподтишка, громко, взрывая там чего-то, захваты людей, заложников, с целью внушить страх, деморализовать противника и заставить его принять свои условия. Целью этих людей не является страх, потому что они знают, что Украину застращать нельзя. Они просто воюют. Это повстанцы, негодяи, душегубы и так далее, но не террористы. Вот просто мятежники, сепаратисты, что угодно можно сказать. Что касается второго пункта, что эти люди ужасные вещи совершают и вот сейчас находятся какие-то доказательства того, что они зверствовали. Я вот ни секунды не сомневаюсь, да, зверствовали. В какую войну обходится без зверств? Кстати, эти деенеровцы тоже предъявляют какие-то массовые захоронения и обвиняют в этих зверствах украинских силовиков. Я не считаю это ни правдой, ни ложью, но просто знаю, что когда ведется такая ожесточенная война, тогда зверства со всех сторон неизбежны. И вот это еще одна важнейшая причина, по которой надо остановить вот это оскотинивание, озверение. Это, в принципе, все можно остановить, можно решать политическими и прочими методами, о чем можно долго говорить".

Ще раз: "Террорист - это человек или группа людей, главным оружием которых является страх, и целью их является страх. Они действуют, как правило, исподтишка, громко, взрывая там чего-то, захваты людей, заложников, с целью внушить страх, деморализовать противника и заставить его принять свои условия" - а що, все це не про мерзоту з"днр"/"лнр"?

А як вам фраза про те, що їхньою метою не є залякування, оскільки вони знають, що Україну не залякати? Вони, за словами Хісамова, "просто воюють". Просто стріляють, просто вбивають, просто підривають, просто викрадають, просто катують. А раз "просто", то значить вони хто завгодно, тільки не терористи. І це говорить притомна людина - політичний аналітик, експерт, публіцист?

А щодо "зверств украинских силовиков", то порекомендував би Хісамову менше російське телебаченння дивитись. А то ще розіп'яті на центральній площі Слов'янська хлопчики маритися будуть.

З Хісамовим я згоден лише в одному: "надо остановить вот это оскотинивание, озверение". От нехай і розпочинає з себе.

Ця передача виявилася примітною ще й тим, що Юлія Литвиненко в розмові з випадковою слухачкою з Дніпропетровська не сіло не впало поцікавилася, чи не чула та щось про знайдений в громадському транспорті міста вибуховий пристрій:

"Слушатель: Здравствуйте, меня зовут Татьяна, я из города Днепропетровска. Сейчас идет противостояние между Порошенко и Коломойским. При этом Коломойский поддерживает Яценюка. Верит ли Искандер в эту информацию, и к чему это может привести?

Юлия ЛИТВИНЕНКО, ведущая: Татьяна, вот Искандер пока даст вам ответ, я хотела спросить, сообщение было о том, что сегодня в Днепропетровске в пассажирском автобусе было обнаружено взрывное устройство. Есть у вас информация? Все ли спокойно у вас в городе?

Слушатель: Я с учебы еду, поэтому такой информации не слышала, пока все спокойно.

Юлия ЛИТВИНЕНКО, ведущая: Ну и слава Богу".

Тобто, замість того, аби подавати перевірену інформацію з достовірних і компетнетних джерел, ведуча-журналіст запитує про неї в прямому ефірі в першої ліпшої слухачки. Литвиненко запитала про вибухівку в громадському транспорті так легко і просто, ніби вона поцікавилася, яка в Дніпропетровську зараз погода.

А про сайт МВС Юлія Литвиненко нічого не чула? Не знає, що в них є прес-служба? Якби зайшла сюди, то прочитала б:

"На Дніпропетровщині у рейсовому автобусі виявлено 4 гранати

Автобус їхав по маршруту Петропавлівка-Дніпропетровськ. На блокпосту при в'їзді в Павлоград з боку Донецька автобус зупинили для огляду. Під час перевірки в багажному відсіку автобуса виявили і вилучили поліетиленову сумку, в якій знаходилися продукти харчування і дві картонні коробки. У них були виявили три гранати Ф-1 та одну гранату РГД-5 із запалами до них", – йдеться у повідомленні.

 

Як пояснив водій автобуса, зазначену сумку йому передав невідомий чоловік на автостанції смт. Петропавлівка, який сказав, що вантаж забере хлопець на автостанції у Дніпропетровську та Павлограді.

 

Зараз за цим фактом вирішують питання про внесення відомостей з попередньою правовою кваліфікацією за ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами), яке карається позбавленням волі на строк від 3-х до 7 років".

Але при чому тут слухачка Тетяна і що Юлія Литвиненко хотіла від неї дпочути? Одне діло розпитувати про загальновідомі події, цікавитися ставленням до них. Інша - дізнаватися в слухача специфічну, оперативну інформацію, бути в курсі якої зовсім не обов'язково кожному дніпропетровському додзвонювачу. А так, як про цей інцидент згадала в ефірі Литвиненко - без подробиць і фіналу історії - і недоречно, і взагалі чортзна як.

Читай також:

"Посібникам терористів з "днр"/"лнр" не має бути місця в українському ефірі!"

"Ведуча радіо "Вести" Юлія Литвиненко не знає, хто "свій", а хто "чужий" на буремному сході України"

"Якби серед журналістів проводився конкурс найбезглуздіших запитань, то Юлія Литвиненко мала б всі шанси на перемогу"

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1426
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду