Радіо "Вєсті" використали ексклюзив "Профутболу" без посилань на джерело

Радіо "Вєсті" використали ексклюзив "Профутболу" без посилань на джерело

Ситуацію вивчатимуть юристи телеканалу.
Радіо "Вєсті" використали ексклюзив "Профутболу" без посилань на джерело
7 Жов 2014
0
1212

У понеділок, 6 жовтня, в спортивній рубриці передачі "Свежий взгляд" на радіо "Вєсті" її ведучий Вадим Плачинда використав фрагменти інтерв'ю головних тренерів "Шахтаря" й «Динамо» Мірча Луческу і Сергія Реброва, які напередодні прозвучали у «ПроФутболі» на «2+2».

Це були ексклюзивні матеріали. Саме так їх анонсував ведучий Ігор Циганик. Обидва наставники давали свої коментарі після матчу на тлі банера телеканалу. Поруч з ними - жодних журналістів, окрім кореспондента «2+2».

Одначе, коли синхрони Луческу і Реброва звучали на "Вєстях", їхнє джерело вказано не було. Згідно ж із ст. 21 "Вільне використання твору із зазначенням імені автора" Закону України "Про авторське і суміжні права", використання фрагментів аудіовізуального твору без згоди автора допускається за умови обов'язкового зазначення автора та джерела запозичення.

Не знаю, чи є між "2+2" та радіо "Вєсті" якийсь договір (чи згода автора) на вільну трансляцію в ефірі радіостанції ексклюзивних матеріалів телеканалу, але якщо його немає, то звучання на радіохвилях головних тренерів команд, записаних кореспондентом "Профутболу", без згадки про джерело запозичення виглядає порушенням Закону.

По коментарі звернувся електронною поштою до редакції «Профутболу», прес-служби «2+2» та Нацради з питань телебачення і радіомовлення. Якщо відгукнуться - обов'язково повідомлю.

Фрагмент спортивної рубрики "Свежего взгляда" зі стенограми ефіру на сайті радіостанції (перед цим Вадим Плачинда обговорив перебіг подій у матчі з редактором журналу "Футбол" Артемом Франковим): 

"Вадим ПЛАЧИНДА, спортивный обозреватель: Спасибо Артем большое, за этот анализ матча. Совершенно исчерпывающий. И давайте послушаем, что сказали тренеры Мирча Луческу, и Сергей Ребров.

Мирча Луческу: «Для меня было странно, что случилось на поле, была большая демонстрация, что мы лучше. Мы были лучше, поэтому, я не буду ничего говорить по поводу того что сегодня судья сделал» 

Ксения ТУРКОВА, ведущая: А теперь Сергей Ребров. 

Вадим ПЛАЧИНДА, спортивный обозреватель: Нет, Мирча Луческу, я кстати так, вот немножечко подчеркну, это замечательное событие вчера случилось, Мирча Луческу впервые дал интервью на русском языке. 

Ксения ТУРКОВА, ведущая: Это фрагмент из первого интервью на русском языке? 

Юрий КАЛАШНИКОВ, ведущий: Просто шедеврально.

Вадим ПЛАЧИНДА, спортивный обозреватель: Это первое, все остальное время на румынском, с переводчиком, и вот первый раз. Это большое событие, может быть действительно, накипели эмоции. Пробило.

Вадим ПЛАЧИНДА, спортивный обозреватель: Это первое, все остальное время на румынском, с переводчиком, и вот первый раз. Это большое событие, может быть действительно, накипели эмоции. Пробило.

Юрий КАЛАШНИКОВ, ведущий: Это что-то значит, это знак какой-то. 

Ксения ТУРКОВА, ведущая: Да, давайте Сергея Реброва. 

Вадим ПЛАЧИНДА, спортивный обозреватель: Огромное ему за это спасибо, за попытку говорить на русском, может быть уже скоро заговорит и на украинском. 

Ксения ТУРКОВА, ведущая: Здорово, вызывает уважение, Сергей Ребров.

Сергей Ребров: «Конечно, важную роль сыграло удаление, но я думаю, так как играл «Шахтер» грубо, так как мы играли грубо, Шевчук наиграл на красную карточку».

Вадим ПЛАЧИНДА, спортивный обозреватель: В общем, боевая игра, замечательный матч, я бы тут не соглашался ни с кем, кто говорит, что судья испортил игру. Действительно решил один гол все. Теперь «Динамо» на втором месте, оттеснив «Шахтер» на третье. Ну а возглавляет по-прежнему Чемпионат «Днепр», двадцать два очка. 

Ксения ТУРКОВА, ведущая: Спортивный обозреватель на Радио Вести Вадим Плачинда был у нас в студии, мы на этом заканчиваем. 

Юрий КАЛАШНИКОВ, ведущий: Рассказал опять много интересного, с открытым ртом можно слушать. Да, но на этом мы прощаемся".

Р.S. Співведуча «ПроФутболу» Саша Лобода відписала, що вони надіслали з цього приводу запит до юридичного відділу каналу.

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Олексій Мазур
В числі багатьох інших у телемарафоні 112-го каналу на захист "свободи слова" і проти "цензури" відзначився й ведучий "Свободи слова" на ІСTV Андрій Куликов.
27 Лют 2015 15:18
3 018
Олексій Мазур
У середу, 25 лютого, на 112-ому гостював колишній міністр закордонних справ України, депутат від "Батьківщини" Борис Тарасюк.
26 Лют 2015 12:11
3 190
Олексій Мазур
Співробітник медіа-холдингу Ігоря Гужви, ведучий телеканалу UBR, громадянин РФ Іскандер Хісамов розтлумачив поняття "братніх народів" у передачі "Точка зрения" з Юлією Литвиненко:
25 Лют 2015 18:11
2 087
Олексій Мазур
За право рашистів паплюжити Україну в українському ефірі!
25 Лют 2015 12:15
2 644
Олексій Мазур
Обидва Шевченки, але один - рашист-московит, інший - український патріот. Наш воює на фронті, захищаючи Україну від російських окупантів, а московський – називає українську армію «карателями».
24 Лют 2015 12:43
2 946
Олексій Мазур
Нацрада винесла попередження мовнику лише і виключно через участь на «Шустер-live» путінського яструба, україноненависника максима шевченка. Виявляється, це цензура і "наїзд" на свободу слова.
23 Лют 2015 18:05
2 553
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду