Посібникам терористів з "днр"/"лнр" не має бути місця в українському ефірі!

5 Жовтня 2014
1015
5 Жовтня 2014
11:21

Посібникам терористів з "днр"/"лнр" не має бути місця в українському ефірі!

1015
Минулу п'ятницю присвятив боротьбі з проявами пособництва тероризму на радіо "Вєсті".
Посібникам терористів з "днр"/"лнр" не має бути місця в українському ефірі!

Минулу п'ятницю присвятив боротьбі з проявами пособництва терористам та їхнього відбілювання на радіо "Вєсті". Це, звісно, справа Нацради, але якщо вона спить, то вирішив виконати її функції з захисту національного інформаційного простору на громадських засадах. 

Шкода, що не маю жодних важелів впливу з тих, якими наділяє Нацраду Закон, тому для "Вєстєй" це не матиме жодних юридичних наслідків. Але принаймні, позицію свою висловив. Підняв тему в ефірі. А то Ганапольський каже, що ніхто їм ніяких серйозних претензій не висуває, мовляв, просто так "Вєсті" закрити хочуть, або відібрати радіостанцію у рейдерський спосіб.

У п'ятницю, 3 жовтня, там активно обговорювали ініціативу РНБО щодо обмеження чи заборони на вільне обговорення певних тем у ЗМІ. Першими про це говорили Ксенія Туркова і Юрій Калашніков у денній програмі "Свежий взгляд" (всі цитати зі стенограми ефіру на сайті радіо "Вєсті"):

"Ксения ТУРКОВА, ведущая: Всем, добрый день. Сейчас мы с вами будем обсуждать информационную безопасность страны, тут появились некоторые инициативы, которые в общем дискуссионные. В СНБО предлагают усилить информационную безопасность, в частности замруководитель информцентра СНБО Владимир Полевой, сказал что, нужно ограничить некоторые темы в СМИ, он подчеркнул, что ограничения не должны становиться формой цензуры, поэтому нужно обсудить с общественностью. Давайте послушаем, что сказал Владимир Полевой. 

Владимир ПОЛЕВОЙ, замруководитель: «Нам треба бути готовими до зміни рамок, до зміни правил гри, до змін законодавства. Робота ця ведеться, вона не проста, дуже добре що ми піднімаємо цю проблему, тому що ми будемо продовжувати тему що до певних тем, які власне треба обмежувати в інформаційному просторі, і ми будемо дуже раді якщо громадськість підкаже нам. Де ж ця межа, де починається цензура, пряма і відверта заборона, так, проти якої всі виступаємо, а де власне є дозволена межа заборони, з метою забезпечення національної безпеки, це довга дискусія».

Серед слухачів, які взяли участь в обговоренні, був і я:

"Ксения ТУРКОВА, ведущая: Понятно, мы Вас поняли, спасибо большое. Здравствуйте. 

Алексей СЛУШАТЕЛЬ: Добрий день, це Олексій, Дніпропетровськ. Я підтримую ініціативу РНБО, і хочу поговорити про неї на конкретних прикладах в контексті ефіру Вістей. От, приміром, постійний ваш експерт, громадянин Росії Іскандер Хісамов у своїх ефірах кожного разу говорить, що ДНР і ЛНР, не є терористичними організаціями. І взагалі говорить, що ці хлопці хороші, ідейні. 

Ксения ТУРКОВА, ведущая: Подождите, это не тема, это интерпретация все-таки, мы говорим о темах. 

Алексей СЛУШАТЕЛЬ: Ні, це тема! Тема трактування ДНР і ЛНР, як не терористичними організаціями. Генпрокуратура наша визнала, що вони терористичні організації, і за це проголосувала Верховна Рада. Якщо хтось не бажає визнавати їх терористами, це є посібник терористів. І такий є Ваш постійний експерт. 

Ксения ТУРКОВА, ведущая: Ну, давайте, мы не будем личные обвинения в эфире устраивать. 

Алексей СЛУШАТЕЛЬ: Я на конкретних прикладах. 

Ксения ТУРКОВА, ведущая: Я Вас понимаю, подождите секундочку, давайте, когда он будет в студии, Вы дозвонитесь, и с ним лично поговорите вот это все ему скажете, можете написать на наши ресурсы, потому что не корректно обсуждать сейчас нам. 

Алексей СЛУШАТЕЛЬ: А коли Ви обговорюєте політиків і їх немає в студії, Ви ж все одно їх обговорюєте. То чому я не можу зараз обговорити Іскандера Хісамова, якого зараз немає в студії?

Юрий КАЛАШНИКОВ, ведущий: Хотя бы потому, что у нас сейчас другая тема. 

Ксения ТУРКОВА, ведущая: Это наш постоянный гость, это коллега по холдингу, поэтому это не корректно, обсуждать в эфире. 

Алексей СЛУШАТЕЛЬ: Ну і що? Так він посібник терористів, ваш колега. 

Ксения ТУРКОВА, ведущая: Нет, вот если будут прямые обвинения, я прошу прощения, мы будем отключать. И мы говорим не о трактовках, а мы говорим о темах, какие темы нужно ограничить".

Цю ж тему виніс на обговорення Матвій Ганапольський ввечері у своїй програмі "На пике событий". Ну, я і йому зателефонував. І знову додзвонився:

"Слушатель: Добрий вечір, це Олексій, Дніпропетровськ. Я би рекомендував РНБО вилучити з ефіру телебачення та радіо таку тему: розмови про те, чи є ЛНР, ДНР терористичними, чи вони такими не є, тому що Верховна Рада проголосувала за те що це терористичні організації і генпрокуратура також винесла свій вердикт, що ДНР та ЛНР терористичні організації. І якщо якась особа піднімає тему і каже що ДНР чи ЛНР не є терористами, значить оголошувати такого оратора посібником терористів, відстороняти від ефіру і притягати до відповідальності. Зокрема, на вашому радіо постійно виправдовує терористів… (на цих словах Ганапольський різко перервав зв'язок - прим. авт.)

Матвей ГАНАПОЛЬСКИЙ, ведущий: Дякую вам, спасибі, якщо вам щось не подобається, не слухайте це, або напишіть до РНБО, та хай вони заарештують ту людину, яка починає розмову терористична організація чи не терористична. А я продовжую слухати вас, шановні".

Будьте певні, Матвій Юрійович, за мною справа не стане!

Читай також:

Іскандер Хісамов на радіо "Вєсті": "Я никогда не считал донецких повстанцев террористами"

Світлина: #Хисамов: Разговор будет тяжелый, но это лучше чем стрельба
Журналист и политолог Искандер Хисамов в эфире Радио Вести прокомментировал сообщения о заключенном в Минске перемирии:
«Всей душой надеюсь, что вслед за этим последуют действительные шаги к миру. Война никому не нужна. Что касается 14 пунктов, не знаю, что это, но это наверняка технические вещи. Явно там нет политических договоренностей. Наверняка это будет тема следующих заседаний. В том числе, и вопрос государственности. Они там. С той стороны, вроде, не против находиться в составе Украины, но с какими-то своими условиями. Разговор будет длинный, тяжелый, но это лучше чем стрельба».
Слушайте нас на радиоволнах в Киеве(104,6), Харькове(100,5), Днепропетровске(107,7), или на сайте http://radio.vesti.ua/

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1015
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду