Ехо Москви на радіо "Вєсті"

Ехо Москви на радіо "Вєсті"

Ведучі української радіостанції ретранслюють російський погляд на українські події.
Ехо Москви на радіо "Вєсті"
31 Лип 2014
0
1673

Як повідомила "Детектор медіа", експертна комісія з питань розповсюдження і демонстрування фільмів вирішила не видавати прокатного посвідчення в Україні фільму російського виробництва «Біла гвардія».

Експерти, які переглянули цей серіал, визнали його таким, що «демонструє зневагу до української мови, народу та державності».

«В умовах інформаційної війни та з огляду на захист національних інтересів в інформаційно-культурному просторі було ухвалено рішення про невидачу фільму прокатного посвідчення», - повідомили у Мінкульті.

А от на радіо "Вєсті" в передачі Сакена Аймурзаєва «Максимум мнений», від 29 липня, російська письменниця і літературознавець Марієтта Чудакова категорично не погодилася з цим рішенням. Вона пояснила, що всі спірні висловлювання в "Білій гвардії" виражають думку не самого Булгакова, а білих офіцерів, невдоволених тодішньою українізацією, що проводилася в Києві. Так думали не тільки російські військові, а й суттєва частина місцевого цивільного населення, - зауважила Чудакова.

Мовляв, письменник вустами своїх персонажів лише передав суспільні настрої, то чи можна його за це звинувачувати? Літератор наголосила, що мистецтво - вище політики, а якщо так прискіпуватися до класики, то тоді й у творах видатних українських поетів і письменників можна знайти чимало анти -польського, -єврейського тощо. Як приклад вона навела "Тараса Бульбу" Миколи Гоголя. У подібному, за словами Чудакової, можна було б також звинуватити Достоєвського і Пушкіна - так що їх, забороняти?

На тому й закрили тему. А цікаво було б почути з цього приводу ще й думки когось з українських митців, літературних критиків, медійних експертів, представників Держкіно або Мінкульту. Може, вони б мали чим контраргументувати?

Шкода, що в передачі шеф-редактора радіо "Вєсті", росіянина Сакена Аймурзаєва, який є давнім співробітником "Еха Москви" і його власкором в Україні, не знайшлося місця для таких спікерів. Тим більше, що передача називається "Максимум мнений". То чому ж російський журналіст задовольнився лише одним - своєї співвітчизниці, землячки. Можливо, дискусія з цього приводу ще попереду?

А поки українські слухачі "Вістей" чують:

- російський телесеріал про "Білу гвардію" Булгакова в українському прокаті заборонили даремно, неправильно, несправедливо;

- у "Браті", як сказав Матвій Ганапольський, нічого зневажливого для українців немає. Там тільки гумор, на який, за думкою ведучого, не варто ображатися;

- маркування триколором російських книжок на Львівському форумі видавців - теж негідна справа, бо, бачте, у подібний спосіб маркували євреїв у гетто - чіпляли їм шестипроменеві зірки. Ця жахлива аналогія також прозвучала з вуст Ганапольського;

- про причетність російських бойовиків до збиття малайзійського "Боїнга" говорити не можна, бо це не доведено - так вважає ведучий радіо "Вєсті" Дмитро Тєрєшков (на відміну від громадян РФ Аймурзаєва і Ганапольського, цей - наш, доморощений);

- якщо росіяни можуть фальсифікувати чорні скриньки, то чому не припустити, що на це можуть піти й українці? (Дмитро Тєрєшков);

- на відео Анатолія Шарія з місця катастрофи MH17 ніяких перешкоджань міжнародним експертам з боку бойовиків - не видно (Дмитро Тєрєшков);

- називати "днр"/"лнр" терористичними організаціями - зарано, бо їх такими ще не визнали у світі (Дмитро Тєрєшков).

Чи не забагато московщини на радіостанції, що вважається українською?

Ну, а якби мені випала нагода поспілкуватися з Чудаковою, то я б їй відповів приблизно так.

По-перше, в Україні позбавляють прокату телевізійного серіалу "Біла гвардія", а не забороняють книгу. На Булгакова ніяких гонінь немає.

По-друге, якщо комусь щось не подобається в наших класиках, то ми ж їх нікому не нав'язуємо. Ані в книжках, ані в серіалах, яких немає.

По-третє, на відміну від Росії, ані Польща, ані Ізраїль не анексували у нас Крим і не воюють з нами на Донбасі. Тому все умовно антипольське й антиєврейське у творах сприймається як історія, яка не заважає налагоджувати і підтримувати добрі міждержавні стосунки нині.

По-четверте, те, що мистецтво вище політики, не означає, що воно може зневажати людську й національну гідність. Війна, яку розв'язали проти України - розпалювалася такою самою українофобією, яку Булгаков вкладав у вуста своїх героїв. Через неї і гинуть українці, захищаючи рідну землю. То чи було б морально й гуманно тиражувати її на екранах, а надто - зараз?

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Олексій Мазур
В числі багатьох інших у телемарафоні 112-го каналу на захист "свободи слова" і проти "цензури" відзначився й ведучий "Свободи слова" на ІСTV Андрій Куликов.
27 Лют 2015 15:18
3 017
Олексій Мазур
У середу, 25 лютого, на 112-ому гостював колишній міністр закордонних справ України, депутат від "Батьківщини" Борис Тарасюк.
26 Лют 2015 12:11
3 188
Олексій Мазур
Співробітник медіа-холдингу Ігоря Гужви, ведучий телеканалу UBR, громадянин РФ Іскандер Хісамов розтлумачив поняття "братніх народів" у передачі "Точка зрения" з Юлією Литвиненко:
25 Лют 2015 18:11
2 086
Олексій Мазур
За право рашистів паплюжити Україну в українському ефірі!
25 Лют 2015 12:15
2 643
Олексій Мазур
Обидва Шевченки, але один - рашист-московит, інший - український патріот. Наш воює на фронті, захищаючи Україну від російських окупантів, а московський – називає українську армію «карателями».
24 Лют 2015 12:43
2 945
Олексій Мазур
Нацрада винесла попередження мовнику лише і виключно через участь на «Шустер-live» путінського яструба, україноненависника максима шевченка. Виявляється, це цензура і "наїзд" на свободу слова.
23 Лют 2015 18:05
2 552
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду