Тема Фіделя не розкрита. Головним героєм знятого на Кубі кліпу ТНМК став Ф. Кастро

Тема Фіделя не розкрита. Головним героєм знятого на Кубі кліпу ТНМК став Ф. Кастро

Набір слів, кожне з яких окремо несе певний сенс і значення само по собі. Іноді смисл зберігається в окремих фразах. Але концептуально, текст в цілому справляє доволі гнітюче враження.
Тема Фіделя не розкрита. Головним героєм знятого на Кубі кліпу ТНМК став Ф. Кастро
23 Лип 2013
0
3281

Пожовтів на стіні постер Брюса Лі,
Брендон Лі і не жив взагалі.
З Боба Марлі, як з Че Гевари,
Агенти зробили по бренду.

Феймус бленди - в продажу тренди,
Вдягни неодмінно футболку з легендою.
Це антиглобально, але здається,
Справжнє через одяг не передається.

Хантер Томпсон був брат Тупака,
Коли ішла атака, вони кричали: "Мазафака!"
І неодмінно страждали вітрини:
В кожного доктора - своя доктрина.

Справжні лишають по собі сліди -
Володимир Семенович - це назавжди.
Був би поруч з нами Джон Леннон,
Він запитав би: "Саня, де ми?"

Приспів.
Але поки Фідель живий, поки живий...
Але поки Фідель живий - я їще малий.
Але поки Фідель живий, поки живий...
Але поки Фідель живий - я їще малий.

Зі-Зідан більше не грає -
Зникла світла голова-ва.
Все потрохи зникає, звикай...

Поки Тупак живий - я дитина,
Поки Че Гевара живий - я дитина,
Поки Боб Марлі живий - я дитина,
Я іще малий.

Поки Міхєй живий - я дитина,
Допоки Цой живий - я дитина,
Пелих поки живий - я дитина,
Я іще малий.

Приспів.
Але поки Фідель живий, поки живий...
Але поки Фідель живий - я їще малий.
Але поки Фідель живий, поки живий...
Але поки Фідель живий - я їще малий.

/ТНМК, "Фідель"/

Скільки разів не переглядаю новий кліп, не слухаю пісню - результат той же. Набір слів, кожне з яких окремо несе певний сенс і значення само по собі. Іноді смисл зберігається в окремих фразах. Але концептуально текст в цілому справляє доволі гнітюче враження. Якщо ти не куриш те, що полюбляв Боб Марлі, та ще й на тверезу голову, то зрозуміти про що пісня дуже важко, якщо не сказати неможливо.


Чи не головне запитання, яке виникає - при чому тут взагалі Фідель? Чому українські музиканти обрали головним героєм для своєї абракадабри саме цього комуністичного диктатора?

«Комбатанте» прирік на пожиттєві злидні нещасних кубинців, а серед інших неподобств відомий замовними політичними вбивствами своїх колишніх побратимів, лише запідозрених ним в опозиційних настроях. Вони зникали за невідомих обставин. А ті, яким «щастило», опинялися на довгі десятиліття за гратами. І конали там, поки не згнивали.

«Поки Фідель живий», як співають «танки», кубинці і надалі залишатимуться жертвами тоталітарної системи. Вони не матимуть майбутнього. Це країна, де зупинився час. Фідель приніс у жертву комуністичній ідеї цілий народ. Вони його боготворять, як колись Сталіна. worthyПрирода культу та ж сама, як і його основа.

Люди, яким несила залишатися в цій країні, тікають з неї, як можуть, навіть на саморобних плотах через океан, до Америки. Вони гинуть, їх відловлюють кубинські прикордонники й кінчають на місці. Ті ж, яких повертають на Кубу живими, починають заздрити мертвим. Скільки горя, покалічених людських доль і смертей пересічних кубинців у життєрадісній фразі з приспіву ТНМК? Вочевидь музиканти не підраховували, навіть не намагалися. То чи не злегковажили вони словами? 22.gif 

Ім'я Фіделя стоїть в одному ряду з Кім Чен Ином, Олександром Лукашенком, Володимиром Путіним, зрештою ВікторФьодоричЯнуковичем. Це ж такі самі узурпатори. При бажанні так само можна було згадати Леніна, адже він, як відомо, «всєгда живой», а заразом Сталіна, Гітлера, Чаушеску, Хонекера.20.gif

«Поки Фідель живий - я малий...» Ну, поки так, живий. А як зрозуміти «поки Пелих живий - я малий»? Він може залишатися навіки живим у серцях і пам'яті людей, які його знали, любили. Те ж саме і щодо Цоя, та багатьох інших відомих осіб, згаданих у пісні. І чи варті перелічені музикантами достойники опинитися в одному ряду з Фіделем, як символом? Чи не ганьбить це їхню світлу пам'ять?

І заради цієї растаманської «бєлібєрди» треба було летіти на Кубу? Чи не за гроші КПУ?pion

Краще б замість Фіделя, про Манделу заспівали. Могли б ще встигнути. Він на відміну від нашого бандюковича сидів за політичними мотивами, за справедливість, за права людини, проти апартеїда. Так що особистість справді гідна. Та й до назви групи більше підходить.

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Олексій Мазур
В числі багатьох інших у телемарафоні 112-го каналу на захист "свободи слова" і проти "цензури" відзначився й ведучий "Свободи слова" на ІСTV Андрій Куликов.
27 Лют 2015 15:18
3 018
Олексій Мазур
У середу, 25 лютого, на 112-ому гостював колишній міністр закордонних справ України, депутат від "Батьківщини" Борис Тарасюк.
26 Лют 2015 12:11
3 190
Олексій Мазур
Співробітник медіа-холдингу Ігоря Гужви, ведучий телеканалу UBR, громадянин РФ Іскандер Хісамов розтлумачив поняття "братніх народів" у передачі "Точка зрения" з Юлією Литвиненко:
25 Лют 2015 18:11
2 087
Олексій Мазур
За право рашистів паплюжити Україну в українському ефірі!
25 Лют 2015 12:15
2 644
Олексій Мазур
Обидва Шевченки, але один - рашист-московит, інший - український патріот. Наш воює на фронті, захищаючи Україну від російських окупантів, а московський – називає українську армію «карателями».
24 Лют 2015 12:43
2 947
Олексій Мазур
Нацрада винесла попередження мовнику лише і виключно через участь на «Шустер-live» путінського яструба, україноненависника максима шевченка. Виявляється, це цензура і "наїзд" на свободу слова.
23 Лют 2015 18:05
2 553
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду