«Моє золотце…». Магічний бік конфлікту навколо ТВі: телеканал став заручником «персня Всевладдя» у своїй емблемі?

«Моє золотце…». Магічний бік конфлікту навколо ТВі: телеканал став заручником «персня Всевладдя» у своїй емблемі?

Про сумні асоціації, які викликають елементи дизайну "телебачення надії".
«Моє золотце…». Магічний бік конфлікту навколо ТВі: телеканал став заручником «персня Всевладдя» у своїй емблемі?
16 Трав 2013
0
6719

Побачив сьогодні на «Детектор медіа» банер з логотипом ТВі . Найбільше в ньому привернуло увагу те, в чому знаходяться літери. Зображення нагадує кільце. Власне, воно і є таким, бо інакше не сприймається.

Автоматично і, можна сказати, цілком природно в надрах підсвідомості зринули асоціації з "перснем Всевладдя".

 

А разом з тим згадався й такий персонаж "Володаря перснів", як Голлум, він же Смеагол. Пам'ятаєте, "Моє золотце!...»?

Gollum.jpg

Як відомо, одержимість володінням кільцем спричинила руйнацію особистості Смеагола , що, в підсумку, закінчилося його загибеллю.

Ось як про це пише Вікіпедія:

«Во «Властелине Колец» биография и личность Голлума раскрываются намного полнее: в трилогии он предстаёт уже не непонятным чудищем, а несчастным бывшим хоббитом, жертвой Кольца. Он начинает страдать раздвоением личности, разговаривать сам с собой, разделяясь на наивного, трусливого Смеагола и злобного Голлума (из-за этого Сэмуайз Гэмджи называет его «липучкой» (Смеагол) и «вонючкой» (Голлум)). На него негативно действует светлое эльфийское волшебство: он отказывается есть лембас, а эльфийская лориэнская верёвка, которой его привязывает за ногу Сэм, причиняет Голлуму мучительную боль одним своим прикосновением. Ему ненавистен любой свет - и солнечный, и лунный. Его основная пища - сырая рыба или мясо, по-видимому, Голлум не брезгует также и падалью; в «Хоббите» упоминалось, что он убивал и поедал гоблинов в пещерах. Однако его любимой пищей всё же является рыба. /.../ Особенно известно присловье Голлума «Моя Прелесть» (англ. My Precious). Так он называет Кольцо (а в «Хоббите» - и самого себя)».

Так от, з ТВі нещодавно теж відбулося щось на зразок роздвоєння: і власників, і колективу. То чи не став ТВі заручником дизайнерського рішення, яке вже коштувало каналу іміджевих й репутаційних втрат, а може призвести й до нових, фатальних для долі телевізійного мовника наслідків? І чи не варто відмовитися від підступного персня, аби уникнути його негативного впливу у майбутньому?   

Своїми гнітючими асоціаціями я поділився з арт-директоркою ТВі Марією Гост'євою. Вона повідала, що зображення банеру є стоп-кадром з ІD ТВі, котрому вже рік. Пізніше ролик був люб'язно надісланий мені електронною поштою. Цей перстень виникає зі сфери, символічний зміст якої, за словами співбесідниці, можна трактувати як завгодно: «сонце», «планета». Щось подібне також можна зустріти в роликах та емблемах різних каналів.  

По суті ж проведених мною аналогій почув, що це особливості індивідуального сприйняття , що кожен в праві бачити, що хоче, але при цьому зовсім не обов'язково, аби таке трактування було істиною в останній інстанції.  

Так, згоден ... Але ж всі ми свідки того, що коїться. Для героїв екранізованого твору зберігання персня було важким випробуванням. Можливо для ТВі ця ноша якраз не по силах. То чому б не позбутися її, поки (точніше якщо) не пізно? Нехай сумна доля Смеагола стане для телеканала застереженням.

До того ж, слід не забувати, що країна, в якій живемо - напрочуд містична. Де «всього такого» - не менше, ніж у вигаданому Середзем'ї.

Читай також:

Микола Княжицький стане прес-секретарем Януковича, а Дарка Чепак піде на ТВі?

 

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Олексій Мазур
В числі багатьох інших у телемарафоні 112-го каналу на захист "свободи слова" і проти "цензури" відзначився й ведучий "Свободи слова" на ІСTV Андрій Куликов.
27 Лют 2015 15:18
3 018
Олексій Мазур
У середу, 25 лютого, на 112-ому гостював колишній міністр закордонних справ України, депутат від "Батьківщини" Борис Тарасюк.
26 Лют 2015 12:11
3 190
Олексій Мазур
Співробітник медіа-холдингу Ігоря Гужви, ведучий телеканалу UBR, громадянин РФ Іскандер Хісамов розтлумачив поняття "братніх народів" у передачі "Точка зрения" з Юлією Литвиненко:
25 Лют 2015 18:11
2 087
Олексій Мазур
За право рашистів паплюжити Україну в українському ефірі!
25 Лют 2015 12:15
2 644
Олексій Мазур
Обидва Шевченки, але один - рашист-московит, інший - український патріот. Наш воює на фронті, захищаючи Україну від російських окупантів, а московський – називає українську армію «карателями».
24 Лют 2015 12:43
2 946
Олексій Мазур
Нацрада винесла попередження мовнику лише і виключно через участь на «Шустер-live» путінського яструба, україноненависника максима шевченка. Виявляється, це цензура і "наїзд" на свободу слова.
23 Лют 2015 18:05
2 553
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду