Речі з панських палаців

Речі з панських палаців

Мені так хочеться, щоб Ви побачили ці предмети побутового мистецтва, хоча б на світлинах... Одного разу Ангеліна Михайлівна, музейна добродійка, з якою я маю честь працювати поруч, під час обіднього чаювання з болем згадала свою чашку... Сказала: &
Речі з панських палаців
Речі з панських палаців
2 Бер 2010
0
8679

Мені так хочеться, щоб Ви побачили ці предмети побутового мистецтва, хоча б на світлинах...

Одного разу Ангеліна Михайлівна, музейна добродійка, з якою я маю честь працювати поруч, під час обіднього чаювання з болем згадала свою чашку... сказала: "То була чашка з панського палацу! Мені її, коли я була малесенькою - ((зауважу, що пані Ангеліна народжена 1926-го року (!)) - няня подарувала... А нещодавно я її розбила..." Я все допитувалася, а якою ж була та чашка? - "Розкішна! З квітковим орнаментом". Ангеліна Михайлівна  знала чи не всіх українських класиків радянського періоду, а її татко - Михайло Панасович Полотай - був знаним українським бандуристом і музичним діячем.

Київська капела бандуристів під мистецьким керівництвом Михайла Полотая, 1925 рік

Тижні зо два - я мала можливість роздивитися не тільки посуд  з панських палаців... Мене на  виставку до 110-річчя Музею українського народного декоративного мистецтва заманив мереживний рукав жіночої сукні кінця XVIII-го початку XIX-го  ст. з Полтавської губернії.

 

На жаль, на цих  світлинах ті білосніжні  рукави, комірці, хустинки, серветки та покривальця на подушки не виглядають настільки розкішними, якими вони є насправді...

 

Зазначено, що це робота кріпосних майстрів графині Сперанської. Цікаво, ким доводиться графиня Сперанська  початку XIX-го, кріпосні якої мережували,  графині Сперанській початку XX-го  ст., син якої був офіцером гусарського Єлисаветградського полку і служив у гетьмана Скоропадського?  Графиня напружено слідкувала за всіма трагічними подіями громадянської війни в Україні, докладно записувала всі новини й чутки. Її мемуари допомогли науковцям краще зрозуміти  роман Булгакова "Біла гвардія".

А це чоловічі комірці та гаманці!

А також пояси XVIII-го століття з мануфактур Білорусі, Польщі й Франції.

Ручне ткацтво, шовк, золота нитка.

Квіти, вишиті на полотні кольоровим бісером - з дивану, на якому возсідали гості та власники маєтку Тарновських в знаменитій Качанівці! Це також робота кріпосних майстрів.

Скатертина 1760-го року, м.Глухів Чернігівська губернія, полотно , заполоч, рушниковий шов, вишита кріпосними майстрами на честь приїзду до Глухова гетьмана  Кирила Розумовського.

 Певно, й черепаха з панського палацу... ((Якраз  рік, що почнеться 21 березня, з дня весняного рівнодення - буде Роком Черепахи, за арійським літочисленням :))

Кубок з накривкою 1731-го року був виготовлений в гуті Налибоки ( Білорусь), яка належала князям Радзвіллам. Для виготовлення великого за розмірами (висота - 67 см)) кубка було застосовано складну техніку гранованого гвинтового скла (скляний гвинт з''єднує основну частину з ніжкою).

Оздоблений гравіруванням: з однієї сторони зображення вензеля князя "MSK", з іншої - складний герб його родини, що складається з чотирьох гербів - "Погоня","Корибут", "Леліва", "Прус II". Кубок можна віднести до типу представницьких, суто декоративного призначення. Він належав князю Михайлу Серванцію Корибут-Вищневецькому, гетьману литовському. Князь Михайло Серванцій народився у Львові у 1680 році.  Його ім''я увійшло в історію польської літератури як перекладача "Історії народу Божого" французького ієзуїта Ісаака Беррює. За підтримки князя було побудовано монастир кармелітів у м.Вишневці та костел ієзуїтів у м. Кременці. Помер у 1744 році у Кармелітському костелі  м. Вишневець (тепер Збаразький район, Тернопільська обл..))

Карафки (графини) належать до дуже розповсюджених у побуті скляних виробів для сервірування столу. Виготовлені вони як подарунок Щербацькому від Ієроніма Флоріана Радзивілла. На одній з сторін карафки - картуш з гербом "Юноша" (наголос на другому складі "ЮнОша", це герб з вівцею, а не юнаком)) та літерами Т.Щ./Б.М./ А.К./ Г.И. /М.Р.//// "- які означають "Тимофій Щербацький Божою Милістю Архімандрит Київський,Галицький і Малої Росії".

Тимофій Щербацький (1698-1767)) народився в селі Трипілля на Київщині. Після закінчення Києво-Могилянської академії отримав місце кафедрального писаря при Софіївському монастирі. За короткий проміжок часу обіймав посади ігумена Лубенського, Мгарського монастирів, згодом Видубецького, пізніше Києво-Могилянського, і нарешті був затверджений архімандритом Києво-Печерської лаври. 3 1757 до 1767 р.  Митрополит Київський, за тим - Митрополит Московський.

Фрагмент двох підризників XVIII-го століття з Полтавської губернії, з  золотими, срібними та шовковими нитками.

Лампади церковні  з Ангеликами. Києво-Межигірська фаянсової  фабрика, яка існувала з  1798 до1894. Це було перше фаянсове підприємство не лише в Україні, а й в усій Російській імперії!  Межигірські пагорби - це суцільні поклади прегарного каоліну. 1795 року про межигірський каолін доповіли Катерині II. Вона наказала дослідити його властивості. Отримані зразки задовольнили монархиню. Це й вирішило долю Межигір''я. Чимало приватних осіб, передчуваючи комерційний успіх справи, пробували дістати дозвіл царського уряду на відкриття в Межигір''ї фабрики. Але це право цариця надала Київському магістратові, одразу ж визнавши цим статус фабрики як державної, а не приватної. Нагляд за діяльністю підприємства було покладено на київського генерал-губернатора.

Фабрику було вирішено розташувати в стінах старовинного Межигірського монастиря. Фаянс Межигір''я був популярним в усій Європі. У Британському музеї колекція межигірської кераміки експонується в окремій залі!

Супові вази  Корецького порцелянового заводу та Києво-Межигірської фаянсової фабрики.

На початку XIX-го століття з таких, розписаних  золотом, супниць панам наливали  борщ :) ...

А це прикраса для сервірування столу, з Англії

А такими були скрині, миски й шафи-"мисники"   селян з панськими замашками :)

Шафа-"мисник" XIX-го століття з с. Боровиця, Чигиринський повіт Київської губернії, нині Черкащина

На цій світлині є й живописна скриня 1905-го року з містечка Ігрень, Новомосковського повіту, Катеринославської губернії (нині Дніпропетровська обл.) й не менш живописна й значно старіша  з села Вороньків Переяславського повіту Полтавської губернії  (нині с.Вороньків, Бориспільського району Київської області)

Миска з карасиком.  XIX століття, с.Мирівка, Київський повіт, Київска губернія (нині Кагарлицький район)

Таріль з ножем і виделкою... як і годиться, за етикетом... початок XX-го ст. Золотоніський повіт, Полтавська губернія (нині Черкаська область)

Святкові тарілі на стіні

Такими у минулому були форми для медяників. Медове печиво з диво-птахом їли у містечку Гайсин, Подільська губернія (нині Вінницька обл.)

...а з древом життя - у Полтавській губернії

На цій світлині притики та  дуга для коняки (чи-то панської, чи-то селянської) 1860 року, с.Сваричівка, Борзнянського повіту, Чернігівської губернії (нині це  Ічнянський район)

Це притики XIX-го століття з Харківщини та Черкащини. Довелося з Татком консультуватися, що таке "притики"? Він мені цілу конструкцію вималював: з возом,  дишлом, ярмом, голоблею та дугою для бубонців...

А такими розкішними були українські вози й сани!

А на завершення - ще один шедевр побутового мистецтва! Посудина для звичайних цвяхів...

Чи-то виставка "Музейні раритети" на мене так подіяла, а може засніжена Лавра (бо Музей на території Києво-Печерської святині)), певно, додали ще й  церковні дзвони, які  збирали паству на вечірню - але мені всьому світові закортіло розказати про речі з панських палаців й про селян з панськими замашками...

Леся Сакада, яка всією Душею бажає всім,                 

 а особливо телевізійникам (!),

якнайшвидше звернутися до світу музейних цінностей!

Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Олексій Мазур
В числі багатьох інших у телемарафоні 112-го каналу на захист "свободи слова" і проти "цензури" відзначився й ведучий "Свободи слова" на ІСTV Андрій Куликов.
27 Лют 2015 15:18
3 020
Олексій Мазур
У середу, 25 лютого, на 112-ому гостював колишній міністр закордонних справ України, депутат від "Батьківщини" Борис Тарасюк.
26 Лют 2015 12:11
3 191
Олексій Мазур
Співробітник медіа-холдингу Ігоря Гужви, ведучий телеканалу UBR, громадянин РФ Іскандер Хісамов розтлумачив поняття "братніх народів" у передачі "Точка зрения" з Юлією Литвиненко:
25 Лют 2015 18:11
2 088
Олексій Мазур
За право рашистів паплюжити Україну в українському ефірі!
25 Лют 2015 12:15
2 645
Олексій Мазур
Обидва Шевченки, але один - рашист-московит, інший - український патріот. Наш воює на фронті, захищаючи Україну від російських окупантів, а московський – називає українську армію «карателями».
24 Лют 2015 12:43
2 947
Олексій Мазур
Нацрада винесла попередження мовнику лише і виключно через участь на «Шустер-live» путінського яструба, україноненависника максима шевченка. Виявляється, це цензура і "наїзд" на свободу слова.
23 Лют 2015 18:05
2 554
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду