«1+1» та Перший національний намалювали свої ікони

«1+1» та Перший національний намалювали свої ікони

Свою іконку на склі в музейних фондах  тепер мають не тільки  «1+1» та Перший національний, а також ДТРК (Державна телерадіокомпанія),  радіо «Ера», газета «Культура і життя»,  інформаційна агенція культурних індустрій «П
«1+1» та Перший національний намалювали свої ікони
«1+1» та Перший національний намалювали свої ікони
18 Лют 2010
0
4726

 

Свою іконку на склі

в музейних фондах

 тепер мають не тільки

 «1+1» та Перший національний,

а також ДТРК (Державна телерадіокомпанія),

 радіо «Ера»,

газета «Культура і життя»,

 інформаційна агенція культурних індустрій «ПРО»!!!

 

 

 

Напередодні другого туру виборів, коли насунулася примусова  агітаційна  тиша, в музеї Павла Тичини відбулася трохи незвична, можна сказати, диво-акція… Її формат виявився настільки неординарним, що нажахав не на жарт кандидатів у президенти, які провалилися в першому турі... За 10 днів до 6 лютого помічники всіх (окрім Противсіха, Тимошенко й Януковича) отримали листи-запрошення від директорки музею. Тетяна Сосновська, нащадок тичинівського роду, поетично запрошувала (з директорського дозволу цитую перший абзац її листа):

6 лютого 2010 року, в день, коли заборонено політичну рекламу та агітацію, ми маємо намір зібрати в мистецькій вітальні музею політиків, яких спіткала невдача в першому турі президентських виборів. Ми хочемо через ЗМІ донести думку, що політики повинні бути шляхетними, вихованими, освіченими людьми і можуть не лише  сперечатися й сваритися на екранах телебачення та в залах засідань, а й привітно, толерантно та дружньо сидіти за одним столом, якщо їх об´єднає найдорожче – культурне та духовне надбання держави, президентом якої вони прагнуть себе бачити. Акцію ми вирішили назвати словами Павла Тичини:

«Радощі і чорну днину

Все я  з вами розділю.

Любите  ви Україну –

Я ще більш  її люблю».

 

Прогнозуючи післявиборчий гвалт і біль розхристаної ‑ через некультурні амбіції політиків ‑ України, музейники вийшли з ініціативою громадського руху: «КУЛЬТУРА ОБ''ЄДНАЄ УКРАЇНУ!» 

Цитую (з директорського дозволу* J) два наступні абзаци листа-запрошення від Тетяни Сосновської:

Для початку пропонуємо коротко (15-20 хвилин) оглянути експозицію нашого музею, якому 27 січня 2010 року виповнилося 30 років.

           Після цього пропонуємо, прочитавши спільну Молитву за Україну, сісти за один стіл та під керівництвом і за допомогою фахівців намалювати народну ікону на склі. Сюжетів ікони буде запропоновано кілька, то ж буде широкий вибір для кожного запрошеного. Після проведеної нами відповідної підготовчої та організаційної роботи, Вам, шановні, треба буде, обравши сюжет, лише навести контур на склі та накласти фарбу. Такий нескладний механізм  виконання малюнку є запорукою того, що у кожного з Вас ікона вийде гідною уваги, неповторною, ексклюзивною та особливою, бо основну роль відіграватиме колористична гама,  якій Ви вирішите віддати перевагу.  

          Саме  такий вид народного мистецтва  та наївного малярства як народна ікона  виконувався простими людьми, без  професійних навиків, без попереднього навчання, але їх творчі роботи сьогодні є найдорожчим надбанням музейних колекцій. Результатом Вашої роботи будуть народні ікони на склі, які залишаться в нашому музеї як у ініціатора акції. Після належного оформлення ці ікони будуть представлені на виставці в залі музею. 7 лютого 2010 року, коли на виборчих дільницях та в ЦВК будуть вирувати пристрасті, в нашому музеї уже експонуватиметься виставка написаних Вами ікон, яка демонструватиме шлях та можливість мудрого об´єднання всієї України довкола її духовного багатства”.

 

 

         Жоден із запрошених кандидатів у президенти благочесну ініціативу своєю присутністю не підтримав… Більш того, культурно зреагував на запрошення лише один кандидат. Помічник Олега Рябоконя відповів, як і годиться за правилами ділового етикету, листом на лист, що, мовляв, щиро дякуємо, але не зможемо, маємо заздалегідь сплановані справи. Інші лише допитувалися, а хто вже стовідсотково погодився?!

         Найдивніше зреагували люди Мороза й Симоненка.

Помічники Сан Санича заявили: «Категорически нет! Дела партии важнее!» ‑ «Ну можливо, його діти або онуки підтримають акцію?» ‑ «А дети тем более, они никогда не участвуют ни в каких акциях!» ‑ «Невже? А ми часто їх бачимо у Каті Осадчої…» ‑ «Ну так это же променад!»

          А за головного комуніста відповіли так: «Шеф не сможет!» ‑ «Так, може, його заступники?» ‑ «У нас или шеф, или никто!»

 

Та акція відбулася! Щоправда, шляхетних кандидатів у президенти так ніхто і не побачив… Найприкріше, що дуже хотіло показати всій Європі культурних українських політиків агентство «Франс Пресс», розчарований неявкою «президентів» фотокореспондент пішов із музею засмученим L

         А найбільше душа заболіла у музейників, коли на акцію прибула знімальна группа телеканалу «Россия».

Я наважилася запитати у колег: «А что, вы действительно, без подвохов, могли бы показать всей России, что в Украине есть культурные политики?»

Колеги образилися: «А для чего, по-вашему, мы сюда с камерой приехали?»

«Россия» з натхенням фільмувала українську традицію – малювання на склі. На жаль, пензлі тримали не політики…

За день до цього з телеканалу «Інтер» зателефонували і чесно спитали: «А Тігіпко й Яценюк уже погодилися? Якщо вони будуть – ми приїдемо, якщо ні – то нашої камери не буде».

Тігіпко, кажуть, мав посттріумфальний нежить, а Яценюк, схоже, просто не розрахував піар-розмаху акції…

Музей знову запрошує!!! Але цього разу тих «президентів», яких ще не запрошував ‑ Противсіха, Тимошенко й Януковича.

Противсіха чекають із родиною й родовим прізвищем! Тимошенко і Януковича ‑ з партіями і блоками!

Громадський рух «Культура об''єднає Україну!» пропонує їм намалювати на склі свої ікони й показати українцям. Долучитися до народної традиції і високодуховної справи!

А до того ще й стати меценатами! Справа в тім, що ікони політиків після експозиції мали піти з молотка, а зібрані аукціоном кошти ‑ на музейні проекти: наступного року 120-річний ювілей Поетичного генія!!!

Уявіть, якими б культурними могли постати українські “президенти” в світлинах “Франс Пресс”!

Лариса Мудрак за президента Ющенка намалювала Янгола-Охоронця з помаранчевим сонцем (прийдіть подивіться готову іконку!)

Коли вимальовувала янгольські крильця, зазначила, що справжній  президент – це Янгол-Охоронець для всієї Держави!

 

Підтримували акцію разом із Ларисою Мудрак її донька й похресниця!

 

Донька Соломія намалювала Георгія-Змієборця…

 

…а похресниця Юлія – святу Варвару

 

Керувала процесом народна майстриня Світлана Рак, донька Анастасії Рак, рід яких не одне покоління оберігає традицію…

   

 “1+1” живопише свого Змієборця на білому коні:

                  журналістка Світлана Березівська

  

                   оператор Андрій Поставець

  

Іконку “Плюсів” передадуть у рідне село Павла Тичини, в школу села Піски. Музейники сподіваються, що до 120-річчя поета  знімальна група ТСН туди виїде і зробить сюжет до ювілею

 

 «Помаранчевий» Янгол від президента та Змієборець від “1+1”!

 

((( я так вмовляла свого “непрохідного кандидата” намалювати всією родиною Георгія-Переможця, який присікає зло і обов’язково на білому(!) коні – підсвідомий колективний символ перемоги ‑ щоб у майбутньому обрати цю іконку за логотип своєї сили. Кандидат не второпав, що від нього хоче його електорат…)))

Директор музею “Київська фортеця” В’ячеслав Кулінич усім серцем підтримав акцію

В два пензлі!!!

Малювали доця й мама з Міністерства культури

 

Великий приятель музею – Олександр Бригинець – був утішений процесом

 

Акція триває. Підтримайте родинами!

 

Ведучий новин Першого національного Андрій Сміян із дружиною Надією та п’ятирічним Олесиком – це вже зробили. Було дуже зворушливо… На жаль, світлин не маю…

 

                                                      

 

 

Леся Сакада, яка мала нахабство намалювати

свого Георгія-Змієборця на білому коні,

 обрамити його і презентувати за кордон…

Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Олексій Мазур
В числі багатьох інших у телемарафоні 112-го каналу на захист "свободи слова" і проти "цензури" відзначився й ведучий "Свободи слова" на ІСTV Андрій Куликов.
27 Лют 2015 15:18
3 013
Олексій Мазур
У середу, 25 лютого, на 112-ому гостював колишній міністр закордонних справ України, депутат від "Батьківщини" Борис Тарасюк.
26 Лют 2015 12:11
3 179
Олексій Мазур
Співробітник медіа-холдингу Ігоря Гужви, ведучий телеканалу UBR, громадянин РФ Іскандер Хісамов розтлумачив поняття "братніх народів" у передачі "Точка зрения" з Юлією Литвиненко:
25 Лют 2015 18:11
2 080
Олексій Мазур
За право рашистів паплюжити Україну в українському ефірі!
25 Лют 2015 12:15
2 635
Олексій Мазур
Обидва Шевченки, але один - рашист-московит, інший - український патріот. Наш воює на фронті, захищаючи Україну від російських окупантів, а московський – називає українську армію «карателями».
24 Лют 2015 12:43
2 938
Олексій Мазур
Нацрада винесла попередження мовнику лише і виключно через участь на «Шустер-live» путінського яструба, україноненависника максима шевченка. Виявляється, це цензура і "наїзд" на свободу слова.
23 Лют 2015 18:05
2 545
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду