Наш прадвінутий артхаус

Наш прадвінутий артхаус

П'ять років тому, коли Олесь Санін відзняв свого «Мамая», наші шанси на премію «Оскар» були захмарно високими. Але серйозні дядечки зі смугасто-зоряного кінопрезидіуму сказали, що «ваші козаки - це, панове, класний артхаус, а у нас премія америк
Наш прадвінутий артхаус
Наш прадвінутий артхаус
9 Лют 2009
0
4217

П'ять років тому, коли Олесь Санін відзняв свого «Мамая», наші шанси на премію «Оскар» були захмарно високими. Але серйозні дядечки зі смугасто-зоряного кінопрезидіуму сказали, що «ваші козаки - це, панове, класний артхаус, а у нас премія американської кіноіндустрії. Тямите - кіноіндустрії. Нам потім на цьому бабки заробляти. Куди ми вашого «Мамая» подінемо?» І от до нас сенс сказаного вже п'ять років ніяк не дійде. Бо яке тут, у біса, українське кіно, коли наші актори знімаються переважно як не у поляків, то у росіян? Їсти ж-бо хочуть усі, навіть Богдан Ступка. Ще й кіно у нас знімають у більшості своїй про славетні, але дуже давно минулі козацькі часи і про безкінечну, мов «Дікая Роза», історію безправного народу. Ага, ну і ще про Чорнобиль - без нього наш ореол мучеництва не мав би такого сліпучого блиску. Бо хто представляв нас на «Оскаріаді» минулі кілька років? «Мамай» і Оксана Байрак з «Авророю». А потім ми дивуємось, що у світу складається про нас враження «вічно опущених».

Повертаючись до претендента на «Оскар». Цього року ним став фільм «Ілюзія страху» за мотивами книжки - хто не знає, не падайте - Олександра Турчинова. Віце-прем'єр підійшов до справи, засукавши рукава, - сам написав сценарій і разів п'ять його переробляв. Юлії Тимошенко фільм сподобався. Каже, «цей психологічний трилер розкриває душу Турчинова». Та більше, вочевидь, ні фіга він не розкриває, бо «Ілюзію» зарубали на кореню, не давши ще й дихнути. Як не дивно, цього разу фільм був не про Полтавську битву і не про Мазепу, а про важке життя наших бізнесменів. Кажуть, жодних прототипів у нашому політикумі герої «Ілюзії страху» не мають. Ага-ага. Чого тоді Турчинов про тракториста не написав? Коротше, жив собі на світі підприємець Короб. Важко жив, у часи перебудови. І все б нічго, та одного дня прийшли до нього каральні органи, взяли під білії рученьки й оселили у місцях не столь отдальонних. Катували його там і мучили, все нажите потом і кров'ю відібрали до копійки. А коли Короб спромігся з темниці вийти, то життя своє присвятив не труду і каяттю, а кровожерній помсті. Цього Турчинову здалося мало, і він нагородив Короба химерними видіннями про царя Соломона. Висловлюючись грамотно, провів другу сюжетну лінію, до того ж так тісно і заплутано, що в один прекрасний момент перестаєш розуміти, що ти дивишся і хто перед тобою - бізнесмен, Соломон чи просто шизофренік.

Коли нам розповідають про чудовий акторський склад, - звісно ж, російський, - ми погоджуємося. Погоджуємося ми й тоді, коли нам розповідають, як гарно читається книжка, за мотивами котрої все це було відзнято, і що бюджет у 2,5 мільйони «дерев'яних» - це дрібниці. Ми погоджуємося з усім - крім того, що нам потрібно таке кіно. Випускники режисерських факультетів оббивають несамовиту кількість порогів у пошуках спонсора і врешті з відчаю починають шпарко гендлювати господарською хімією. В підсумку доводиться братись за діло тим, у кого в житті все склалося трохи більш вдало, і от результат: на найпрестижніший американський кінофестиваль-2009 було подано одну-єдину заявку - «Ілюзію страху», відзняту за мотивами опусу зампрем'єра Турчинова... Тепер зрозуміло?..

Фото Яны Новоселовой

Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Олексій Мазур
В числі багатьох інших у телемарафоні 112-го каналу на захист "свободи слова" і проти "цензури" відзначився й ведучий "Свободи слова" на ІСTV Андрій Куликов.
27 Лют 2015 15:18
3 013
Олексій Мазур
У середу, 25 лютого, на 112-ому гостював колишній міністр закордонних справ України, депутат від "Батьківщини" Борис Тарасюк.
26 Лют 2015 12:11
3 179
Олексій Мазур
Співробітник медіа-холдингу Ігоря Гужви, ведучий телеканалу UBR, громадянин РФ Іскандер Хісамов розтлумачив поняття "братніх народів" у передачі "Точка зрения" з Юлією Литвиненко:
25 Лют 2015 18:11
2 080
Олексій Мазур
За право рашистів паплюжити Україну в українському ефірі!
25 Лют 2015 12:15
2 635
Олексій Мазур
Обидва Шевченки, але один - рашист-московит, інший - український патріот. Наш воює на фронті, захищаючи Україну від російських окупантів, а московський – називає українську армію «карателями».
24 Лют 2015 12:43
2 938
Олексій Мазур
Нацрада винесла попередження мовнику лише і виключно через участь на «Шустер-live» путінського яструба, україноненависника максима шевченка. Виявляється, це цензура і "наїзд" на свободу слова.
23 Лют 2015 18:05
2 545
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду