Журналіст Юлія Янчар стане ведучою програми «Вікна-новини»

Журналіст Юлія Янчар стане ведучою програми «Вікна-новини»

13 Жовтня 2014
12536
13 Жовтня 2014
12:44

Журналіст Юлія Янчар стане ведучою програми «Вікна-новини»

12536
Сьогодні, 13 жовтня, о 18.00 в ефірі програми «Вікна-новини» на телеканалі СТБ дебютує нова ведуча – Юлія Янчар. Журналістка довгий час працювала у новинах, розповідала глядачам про найактуальніші події, а сьогодні спробує себе у новій ролі.
Журналіст Юлія Янчар стане ведучою програми «Вікна-новини»
Журналіст Юлія Янчар стане ведучою програми «Вікна-новини»
Юліє, ви мали великий досвід прямих включень, але у ролі ведучої будете вперше. Розкажіть, як готуєтесь до ефіру?

Нам дуже пощастило отримати можливість працювати одночасно і журналістами, і ведучими. Це класна західна практика провідних європейських та американських каналів, у тому числі таких гігантів як BBC, CNN. Для мене це просто ще одна грань професії журналіста. Важливо правильно подати картину дня так, щоб колеги були задоволенні, а глядачі наступного дня десь у транспорті говорили: «Бачили вчора «Вікна-новини» на СТБ? Вони такі гарні сюжети роблять».

 

Ваша колега Ольга Кучер також нещодавно дебютувала в ролі ведучої. Вона обрала образ друга, який розповідає останні новини за філіжанкою кави. Як Ви плануєте подавати інформацію людям?

У нас дуже гарний колектив, багато талановитих, чудових журналістів і кожен з них має свій стиль подачі. Для мене новина – це вишукана страва, яку важливо правильно подати, ще й бажано з правильним соусом. Новини – це не розважальне шоу, а ведуча – це не зірка, яка «посвітила лицем» і її почали упізнавати. У нас дуже кропітка, щоденна праця, де за кожне промовлене слово ти несеш відповідальність.

 

Юлія Янчар під час робочого процесу

Юлія Янчар під час робочого процесу

 

Розкажіть, як ви потрапили у серйозну журналістику?

Я довго до цього йшла. Маю дві вищі освіти журналіста, одну з них здобула у Варшавському університеті. Сім років тому я мала можливість залишитись після навчання у Польщі, але з часом зрозуміла, що дуже-дуже хочу повернутися додому. Я із Західної України, почуття патріотизму у нас у крові! Не маючи жодних зачіпок переїхала до Києва і філігранно виточувала журналістську майстерність, починаючи з роботи на регіональному каналі. Пізніше мене запросили працювати у «Вікна-новини» на СТБ. Зараз, повертаючись думками у минуле, я розумію, що вчинила дуже правильно, коли повернулася до України.

 

На вашу думку, чи змінилася українська журналістика останнім часом?

Це був найскладніший рік в українській журналістиці. Так, ми здобули колосальний досвід, але я б ніколи не побажала майбутньому поколінню пережити те, що й ми, починаючи з Євромайдану. Добре пам’ятаю той день, коли Янукович не підписав угоду з ЄС. О п’ятій ранку побачила відео, де розганяли студентів. З того моменту все й почалось — Майдан, Крим, війна. Це справді найдраматичніший рік для України. Попри інформаційну боротьбу, українська журналістика зберегла своє обличчя і всі стандарти професії.

 

Юлия Янчар

Юлія Янчар

 

Дехто засуджує появу позитивних новин, враховуючи події в країні, що Ви думаєте з цього приводу?

Країна зараз у війні, але не варто шукати негатив у тому, що життя продовжується і у новинах подаються позитивні сюжети. Це справді найбільше горе, яке сталось за всю незалежність країни, але ми повинні думати і про психологічний стан іншої частини людей.

Зараз багато сентиментальних сюжетів, у нас з’явилася нова рубрика про героїв нашого часу. Їх зараз так багато, що можна кожен ефір наповнювати тими незвичайними вчинками простих людей.

Ми сміялись з патріотизму американців які «тулили» свій гімн, свої прапори у кожний фільм, але ці люди вибороли право на незалежність ще у 19 столітті, а ми робимо це тільки зараз у 21 столітті. Кожен подвиг звичайного хлопця, чийогось брата, чийогось батька заслуговує на те, щоб бути почутим!

 

10612753_987040957988329_4780025399621506026_n

 

Буває так, що ведучий не погоджується з об’єктивністю сюжету?

Новини – це колективна робота. Вона залежить не тільки від журналіста, а й від водія, який повинен вчасно тебе привезти, оператора, який має зняти правильний відеоряд, режисера монтажу, редактора… Мені пощастило працювати у колективі, де є діалог. Ми поважаємо думку один одного, прислухаємось до порад, то ж я не маю підстав не довіряти нашим журналістам.

 

Стати ведучою, це для вас найвища точка журналістської кар’єри?

Особисто для мене фах журналіста – це невпинна робота над собою. Сказати, що десь закінчується межа – буде неправильно. Коли ти берешся за місію розповідати щось людям, то маєш сама в цьому дуже добре розбиратися. Якщо ти їдеш до парламенту, то маєш розуміти, що таке регламент, законопроекти. Якщо є дівчата, які мріють сісти «в кадр» і думають, що на цьому закінчиться кар’єра, то це не так.  Я дуже люблю свою роботу. Я щоранку встаю, чи світить сонце, чи падає дощ, залюбки біжу на свою роботу. І я щаслива, що знайшла себе у цій професії, це дорогого варте.

 

«Особисто для мене фах журналіста – це невпинна робота над собою», - Юлія Янчар

«Особисто для мене фах журналіста – це невпинна робота над собою», — Юлія Янчар

 

Повертаючись до вашого досвіду роботи  за кордоном, розкажіть у чому  різниця між польською та українською журналістикою?

Польська журналістика  має класичну проамериканську модель. Вона дуже зріла. Коли мені було 22 роки я прийшла на стажування до однієї з провідних газет Польщі. До мене поставились як до дитини, хоча я мала трирічний досвід роботи. На Заході у кадрі сидить не людина-диктор з театрального інституту, а журналіст чи редактор, це апріорі. До речі, там  чоловіків набагато більше. У нас журналістика більш емансипована.

 

Чим же у них займаються 22-річні журналісти?

Вчаться, стажуються. Якщо у нас до 30-ти дехто встигає зробити класну кар’єру, то у них у цьому віці тільки починають перші кроки. Можливо тому я хотіла повернутися до України — у нас вірять в молодь.

 

Ви дивились всією командою перший ефір Ольги Кучер, що відчували?

Ми так всі переживали! Це прем’єра, це завжди дуже радісно! Нам пощастило працювати в такому колективі, коли у тебе вірять твої редактори, твої журналісти. У нашому ньюзрумі дуже сімейна атмосфера. Це як в родині, коли у тебе вірять мама, тато, брат… це дуже допомагає.

 

Каріна Кіщак, stb.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Каріна Кіщак, stb.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12536
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду