Малюк Цахес і його нове втілення

Малюк Цахес і його нове втілення

26 Червня 2014
10111
26 Червня 2014
21:34

Малюк Цахес і його нове втілення

10111
Як то буває уже традиційно, революцію роблять герої, а користають з неї пройдисвіти
Малюк Цахес і його нове втілення
Малюк Цахес і його нове втілення

1984 рік. Кілька молодих чоловіків п'ють у парку югославський вермут з літрової пляшки (ціна - 4 крб.). П'ють просто з горла, передаючи його по черзі. Усі вони -літератори-початківці. Усі україномовні, окрім одного - маленького, худорлявого, клаповухого і схожого на школяра.

 

Його звали Пєтя. Але любив себе називати "Пітер". Він казав, що вчиться в московському Літературному інституті. Вірші писав у стилі Мандельштама тим своєрідним "ізисканним язиком", яким пише половина російських графоманів. Краща половина. Та, що значно освіченіша і нахапаніша.

 

З'явився він у Львові нещодавно, став приходити до Клубу творчої молоді, а відтак до кнайпи "Лис Микита" у Спілці письменників, і швидко з усіма перезнайомився. Втирався у довір'я до літераторів, проникав без мила у найтісніші компанії, а потім доповідав куди треба. За ним всюди росли золоті верби.

 

Розпускав довкола себе туман загадковості. Мовляв, батько його - якась дуже висока шишка в Москві, а сам він знайомий геть із усім самвидавом і знає чимало такого, про що ми не знали.

 

Наприклад, міг розповідати про свої знайомства з тогочасними російськими письменниками, повідомляючи про них якісь скандальні подробиці. Однак у декого з нас почала закрадатися підозра, що він у жодному Літінституті не вчиться. Що це блеф.

 

Незабаром підозри справдились. Пєтю стали уникати, нагородивши його прізвиськом Малюк Цахес. Але він дуже скоро підібрав собі інше товариство і зійшовся з поетесою, старшою за нього. І ось уже він не русскоговорящій єврей Пєтя Лєвік, а щирий українець Петро Лелик. Поетеса вигадала йому псевдо, з яким він і увійде в історію. Яку історію? А ту, що стосується кагебістського минулого нашої легендарної Ганці. Не в тому розумінні легендарної, що оспіваної у легендах, а в тому, що вона творила легенди, перетворюючи Хама на Овоча.

 

Журналіст Сергій Лещенко повідомив: "Журналіст Аскольд Крушельницький, посилаючись на свого померлого товариша, колишнього співробітника Головного управління розвідки Петра Лелика, розповів у березні 2014 року, що Герман справді була завербована КДБ. Відповідні документи про це були придбані Юлією Тимошенко у ФСБ Росії за 300 тисяч доларів".

 

Тепер Ганна Герман збирається судитися і заперечує, що була агентом КГБ. Це нам когось нагадує, чи не так? Одна полум'яна орлиця так само палко заперечувала свою причетність до комуністів. А я так скажу, як людина з тамтих часів. Усі журналісти Совєтського Союзу перебували під ковпаком КГБ, і майже усі вони були агентами або родичами кагебістів.

 

Та є ще одна цікава особливість пані Герман. Вона бувала за часів СССР за кордоном. Та не в якійсь там Польщі ("курка - не птиця, Польща - не заграниця"), а в капіталістичних країнах. А людина, яка побувала в капіталістичних країнах до 1987 року, не могла не бути пов'язана з КГБ. Виняток: спортсмени, артисти і співаки. Які досягнення Ганці в галузі співу, нам не відомо.

 

Але відомо, де працював та й зараз, мабуть, працює її чоловік. Та повернемося до нашого Пєті. 1988-89 роки. Львів клекоче мітингами, створюються Товариство Лева, Товариство рідної мови, з яких згодом народяться (нині успішно знищена) "Просвіта" і (нині успішно про...ний) "Рух". Крапочки заповніть самостійно залежно від ваших емоцій.

 

Але, як то буває уже традиційно, революцію роблять герої, а користають з неї пройдисвіти. Люди, які були найактивнішими у період Пєрєстройки, раптом опинилися на узбіччі. Зате в перших рядах аж заряхтіло від різних підозрілих типів, а серед них і, звичайно ж, агентів КГБ. Проникли вони у всі тодішні організації й товариства, а деякі самі ж і створили (наприклад, УНА-УНСО і "Тризуб").

 

І коли я в оточенні Чорновола побачив Малюка Цахеса, то неабияк здивувався. За першої ж нагоди я підійшов і сказав: - Пане В'ячеславе, цей ваш радник такий Петро Лелик, як я граф Каліостро. Він кагебіст, і КГБ його до вас приставило. Згодом з'ясувалося, що Пєтя працював також на ГРУ, але тоді я ще того не знав. Реакція Чорновола була передбачувана.

 

- Ну і що? Мені вже казали. Нам усякі люди потрібні. У Петра дуже серйозні зв'язки. Ще б пак! Адже саме Пєтя привіз із Москви кількох діячів з єльцинської команди, які й готували президентську кампанію Чорновола. Не вплинули на Чорновола і свідчення київської журналістки Тетяни Метельової, яка й сама стала жертвою доносів Пєті.

 

Лариса Скорик згадує: "На початку 1991 р. у Львівській обласній Раді розгорівся скандал після того, як журналістка Тетяна Метельова, котра приїхала до Львова взяти інтерв'ю у Чорновола, побачила в ролі його помічника "Пітера" (Метельова постраждала саме тоді, коли Лелик розвалював студентську організацію в Київському університеті, тоді повісився студент Лев Брагинський - його затягало КГБ, і він не витримав).

 

Ця журналістка тут же написала статтю "Авгур посміхається" ("Народна газета", травень 1992), а згодом продовження "Авгур продовжує посміхатись" ("Post-Поступ", 27. 04. 1993). А на той час "Авгур" - Петро Лелик (1992 рік) став керівником аналітичної служби в пана Жулинського..."

 

Та не допомогли ні усні свідчення Тетяни, ані її статті про цього сірого кардинала. Не допомогли і свідчення правозахисника Зоряна Попадюка про події 1973 р.: "Обшук у мене в хаті був тому, що така, як кажуть, гьорл-френд, подруга Хвостенка (нині викладач ВНЗ у Сумах, - Ю. В.), відома поетеса Надія Степула, взяла частину тих летючок, якими мав розпорядитися Хвостенко, і віднесла їх у КГБ (так, принаймні, за версією КГБ) і здала. То я не знаю - чи то Хвостенко і Надія разом працювали з КГБ, чи то Надія окремо працювала з КГБ.

 

Але та Надія і Петро Лелик - то щось таке, що було пов'язане з КГБ". Отак, як бачите, й зустрілися два адіночєства: Надія Степула і Пєтя Лєвік, обоє замішані в слизькі кагебістські справи. Вона видала львівських студентів (серед тих, кого було вигнано у 1973-му з інститутів та університетів - письменники Микола Рябчук, Павло Федюк, Олег Лишега, Володимир Яворський, музикант і перекладач Віктор Морозов), а він - київських.

 

Врешті Чорновол таки позбувся Лелика, але той довго не був без діла, а вигулькнув у Києві, ставши першим і єдиним політичним радником Леоніда Кучми зі зв'язків з СНД, не забуваючи при цьому співпрацювати з російськими спецслужбами. І що ви думаєте? Кучму теж не раз попереджали, що до нього затесався російський агент, але саме Лелик з Дмитром Табачніком вели президентську кампанію Кучми. Вели брутально, закидаючи Кравчука болотом.

 

Після перемоги Кучми Петро Лелик обійняв посаду радника президента з питань внутрішньої політики. Маленький хирлявий хлопчак, який пив у Львові дешевий вермут у 1980-тих, у наш час став мільйонером. Людиною, яка смикала за мотузочки багатьох відомих політичних маріонеток і повій.

 

Бігме, він вартує того, щоб написано було про нього роман. Два роки тому Пєтя помер. Але ще раніше він дбайливо вичистив в інтернеті згадки про свою персону. У всякому разі, статті Тетяни Метельової зникли.

 

У "Вікіпедії" він фігурує як Петро Лелик. І жодної згадки про справжнє ім'я. От я й вирішив виправити цей прикрий недогляд. Бо історія повинна знати не тільки своїх героїв. P.S. За життя Пєті я теж про нього писав. Але і мої публікації з інтернету зникли.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Юрій Винничук, для ТСН.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10111
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду