Російські журналісти активно суміщають репортерство зі шпигунством

26 Червня 2014
9525
26 Червня 2014
12:43

Російські журналісти активно суміщають репортерство зі шпигунством

9525
Разом з військовою агресією Росія розпочала справжню інформаційну війну щодо України. В цьому активно допомагають своїй державі російські ЗМІ, які на догоду Кремлю протягом тривалого часу перекручують інформацію про події в Україні, подають брехливі новини, фальсифікують сюжети та займаються відвертою пропагандою
Російські журналісти активно суміщають репортерство зі шпигунством

Шпигуни з "НТВ"

У квітні поблизу пункту пропуску "Успенка" на Донеччині українські прикордонники виявили групу  російських журналістів телеканалу «НТВ», які вели несанкціоновану зйомку державного кордону. Один з них  перебував у стані алкогольного сп'яніння та почав грубо висловлюватися в  бік прикордонників і громадян України, вживав ненормативну  лексику.

 

Порушників притягнули до адміністративної відповідальності та заборонили в'їзд  на територію України терміном на 3 роки.

 

"Туристи" з "Коммерсантъ"

Тогож місяця іншу групу російських журналістів не пропустили на Луганщині через  пункт пропуску «Ізварине», оскільки вони не змогли підтвердити мету своєї поїздки в Україну.

 

Спочатку вони назвалися туристами і заявили, що хочуть відвідати Луганськ, Харків та Одесу. Пізніше запевняли, що перебували у відрядженні в Ростові-на-Дону і транзитом через Україну їдуть до Бєлгорода. Крім того, громадяни РФ повідомили, що вони  -  журналісти газети «Коммерсантъ», однак одне з посвідчень було видане від ТОВ «Новое время», а термін дії документу закінчився ще минулого року. Так, в'їхати на територію України росіянам не вдалося.

 

Білоруси з "НТВ"

Також у квітні у Дніпропетровську затримали двох громадян Білорусі з посвідченнями журналістів через підозру в шпигунстві. Один із них - працівник російської продюсерської компанії, що робить програми для НТВ Стєпан Чіріч.

 

Російський телеканал НТВ розмістив інформацію про те, що на території України зник працівник «Першої продюсерської компанії», яка готує для НТВ програму «Центральне телебачення з Вадімом Такмєньовим», Стєпан Чіріч. Зазначили, що журналіста направили на Дніпропетровщину,  де він «повинен був зняти сюжет, ніяк не пов'язаний з політичною ситуацією в Україні». Сам Чіріч заявив, що його мета - зйомки екзорцизму, а спецзасоби і камеру в окулярах пояснив можливістю заборони зйомок. Другий затриманий пояснив українським силовикам, що нібито Чіріч попросив його допомогти у зйомках «роботи протестанського священика Боба Ларсона» за 400 грн на добу.

 

Однак на носіях, які виявили у затриманих, були не фотографії церкви, а знімки райвідділків міліції, місцевих адмінбудівель Дніпропетровської та Донецької областей, а також військових об'єктів на східному кордоні Дніпропетровщини, зокрема точок ПВО.

 

Терористи LifeNews

У травні поблизу Краматорська українські силовики затримали групу терористів із переносним зенітним ракетним комплексом. Двоє з них фільмували дії бойовиків в режимі он-лайн. Вони представилися журналістами, громадянами Російської Федерації. Згодом з'ясувалося, що затримані Олег Сидякін та Марат Сайченко працюють на телеканал LifeNews.

 

За даними СБУ, Сидякін та Сайченко приїхали в Україну, щоб висвітлювати діяльність терористичних груп на Сході. Також затримані зізналися, що при перетині кордону справді приховали справжню мету свого візиту. Зокрема 21 травня з'явилося відео, де Сайченко розповів, що прибув у Краматорськ, щоб висвітлювати так званий «референдум», та признався, що порушував українське законодавство.

 

Пізніше міністр закордонних справ РФ Сєргєй Лавров закликав ОБСЄ допомогти зі звільненням журналістів. Долею росіян також переймався глава Чечні Рамзан Кадиров.

 

Відразу після звільнення Сидякін та Сайченко відбули до Грозного.

 

 

Пізніше вони заявили, що українські силовики підкинули їм ПЗРК вже після затримання.

 

"Комсомольська правда" на службі у сепаратистів

Також наприкінці травня через порушення закону про статус іноземців та осіб без громадянства журналісту російського видання "Комсомольська правда" Дмітрію Стєшину заборонили в'їзд на територію України. За даними СБУ, Стєшин активно працював у Слов'янську: супроводжував бойовиків, брав участь у допитах полонених, зокрема трьох українських "альфівців".

 

 

Пропагандисти зі "Звєзди"

У червні поблизу Покровського на Дніпропетровщині українські силовики затримали працівників «Звєзди» - кореспондента Євгенія Давидова та звукоінженера Нікіту Конашенкова. Журналісти прямували в аеропорт Дніпропетровська, щоб вилетіти до Москви. Саме ці двоє розповсюдили матеріал про нібито використання фосфорних бомб під Слов'янськом та про використання українською армією установок "Град" проти мирного населення. Згодом російські пропагандисти вибачилися, що брехали про події в Україні. Вони зізналися, що тексти сюжетів їм готували у московській редакції. 

 

 

Загиблий спецкор

17 червня повідомили про загибель в зоні АТО  спецкора телеканалу "Росія" Ігоря Корнелюка та звукооператора Антона Волошина. За словами активістів, російські кореспонденти проводили зйомку у поселенні Металіст. За повідомленням прес-центру АТО, загиблі працювали у зоні бойовиків без акредитації й засобів захисту. 

 

Нагадаємо, що у Міноборони повідомляли про журналістів російських каналів, які неодноразово провокували українських військовослужбовців на сході України. Невідомі у масках неодноразово кидали каміння, петарди, вели вогонь з травматичної зброї в бік військових, які несли службу на блокпостах, опорних пунктах чи охороняли базові табори. У Міноборони зазначили, що у більшості подібних випадків в кульмінаційний момент "конфлікту", з'являлися журналісти з логотипами російських телеканалів.

 

Після низки інцидентів з російськими ЗМІ, 29 квітня Рада нацбезпеки й оборони порекомендувала МЗС України ввести процедуру акредитації російських засобів масової інформації. Після цього з країни видворили низку російських журналістів. Серед них працівники таких ресурсів як LifeNews, "Эхо Москвы", "Комсомольская правда" та інших.

 

В цей час президент РФ Владімір Путін не шкодує нагород для "придворних" журналістів, які "правильно" висвітлюють події.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9525
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду