Європейська преса: Україні без дострокових виборів не обійтися

Європейська преса: Україні без дострокових виборів не обійтися

1 Лютого 2014
9429
1 Лютого 2014
14:59

Європейська преса: Україні без дострокових виборів не обійтися

9429
Європейські видання продовжують аналізувати останні перипетії в українській політичній кризі. Вихід із глухого кута оглядачі вбачають в адресних санкціях та дострокових виборах.
Європейська преса: Україні без дострокових виборів не обійтися
Європейська преса: Україні без дострокових виборів не обійтися

Ліволіберальна британська The Guardian у своїй п'ятничній статті задається питанням стратегічного курсу України та занурюється в аналіз першопричин масових протестів. "Хвороба президента Януковича у дні конфлікту, неодмінно, лише підігріває спекуляції щодо початку вирішальної боротьби за владу та того, що влада Януковича близька як ніколи до повалення. Хай яким буде завершення, Янукович вже не зможе відновити свої владні позиції. Перед Україною та її сусідами постало непросте питання. Чи буде знайдено політичний процес, який дозволить українцям зробити вільний вибір щодо визначення уряду та національного курсу без занурення у внутрішній безлад та зовнішнього (що на практиці, передусім, означає російського) втручання? Українська політика набагато комплексніша за "проросійський" та "прозахідний" поділ, як це часто подають. Але має бути узгоджено шлях до проведення дострокових виборів", - переконана британська The Guardian.

 

Ці думки підхоплює швейцарська Neue Zürcher Zeitung. "Протести на Майдані, які багато зарубіжних медіа подають з атрибутом "прозахідні", насправді вже давно є протестами проти свавілля держави та водночас за такий суспільний устрій, де громадянські права діють не лише на папері. Європейський елемент тут присутній тому, що учасники протестів не можуть собі уявити те, що справді демократичний устрій може постати в Україні, якщо вона залишатиметься з дедалі більш авторитарною владою в орбіті Росії", - аналізує Neue Zürcher Zeitung.

 

Оглядачі берлінського видання Dіe Tageszeіtung зазначають, що скасування скандальних законів 16 січня недостатньо для врегулювання ситуації і теж згадують дострокові вибори. "Тим не менше, опозиція в жодному разі не має вдовольнятися останніми поступками з боку влади. Це означає: потрібно продовжувати тиск і мирним шляхом наполягати на виконанні досі невиконаних вимог: надання амністії затриманим противникам влади, вимагати відставки президента Януковича, а також якомога скорішого проведення дострокових виборів. Усе інше можна вважати зрадою. В першу чергу щодо учасників протестів", - пише Die Tageszeitung.

 

Брюссельський онлайн-портал EuObserver переконаний, що президент Янукович міцно тримається за владу. "Українські лідери довели державу до межі громадянської війни, перш ніж погодитися на дрібні поступки. Янукович, незважаючи на те, що протести розгортаються передусім довкола його особи, схоже, всерйоз збирається залишитися при владі. Тоді, коли Сполучені Штати, як мінімум, застосували адресні візові санкції, ЄС не продемонстрував бажання піти навіть на такий крок", - критикує EuObserver.

 

Впливова мюнхенська газета Süddeutsche Zeitung розмірковує над ефективністю візових санкцій та замороження рахунків українських посадовців. "Вони можуть бути ефективними. Можливо серйозність такої загрози посилить тріщини у владному апараті Януковича. Водночас видається, що останніми днями в ЄС ця перспектива відійшла з порядку денного, рівно як і бажання Януковича йти назустріч опозиції", - впевнена Süddeutsche Zeitung.

 

Deutsche Welle

Фото - http://www.dw.de

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Дмитро Каневський, Наталя Соколовська, «Deutsche Welle»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9429
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду