Польські журналісти шоковані побиттям своїх колег з телеканалу «Белсат»

Польські журналісти шоковані побиттям своїх колег з телеканалу «Белсат»

28 Січня 2014
13801
28 Січня 2014
13:23

Польські журналісти шоковані побиттям своїх колег з телеканалу «Белсат»

13801
Польські журналісти шоковані побиттям своїх колег з телеканалу «Белсат»
Польські журналісти шоковані побиттям своїх колег з телеканалу «Белсат»

Кореспондент польського телеканалу «Белсат», білорус Сергій Марчик, якого разом із колегою Юрієм Висоцьким «Беркут» побив у Черкасах, розповів про обставини свого побиття і затримання. «Я такого на барикадах навіть не бачив. Я бачив своїми очима, як діда років 60-70 «Беркут» розстрілював гумовими кулями просто впритул, десь з метра - по ногах, по обличчю».

 

Я не можу вам сказати навіть, у якому стані зараз ця людина, - журналіст Сергій Марчик був свідком того, як правоохоронці били людей. - Коли я був у лікарні, лікарі говорили, що вже «зашили» 12 осіб, а четверо з них у вкрай важкому стані».

 

Постраждав і сам журналіст. «На мені був бронежилет, він мені врятував ребра, - розповів Сергій Марчик у інтерв'ю білоруській службі «Радіо Свобода». - Але ноги-руки - всі в страшних синцях. Сильно побитий. На голову наклали 11 швів, але лікарі сказали, що струсу немає і кості цілі.

 

Я та мій колега Юрій Висоцький разом робили матеріал про незалежних журналістів, які постраждали від рук правоохоронців в Україні. Ми вчора ввечері разом з колоною Автомайдану поїхали в Черкаси. В цій же колоні їхала Тетяна Чорновол, яка нас найбільше цікавила як особистість для нашого репортажу. Коли ми приїхали, почалося захоплення адміністративної будівлі. З'явився в певний момент «Беркут» і далі був хардкор.

 

Ми знімали момент, коли одного з беркутівців збив автомобіль. Ми якраз знімали цей момент і робили поруч «стенд-ап». В певний момент беркутівці озлобились в тому числі й на нас, налетіли, почали бити. Мій колега намагався мене якось витягти з-під палиць «Беркута», але почали бити й йог. Нас побили, посадили в машину. Розбили техніку і зразу всю техніку забрали.

 

Мені здається, в певний момент «Беркуту» наказали бити журналістів. Побили не тільки нас, але, здається, і журналістів «5 каналу», «Інтера» та якогось місцевого каналу.

 

Не можу сказати, скільки точно було затримано. В тому автобусі, де я сидів, було 9 осіб, і поруч ще осіб 9-10. Але коли ми їхали, я бачив два автобуси щільно набиті людьми. В цілому можна сказати, що 30-40 осіб затриманих були в автобусах.

 

Після певних переговорів і звернень до міліціонерів, нас випустили, оскільки у нас польські журналістські посвідчення. Мене відвезли в лікарню, тому що мені треба було шви накладати на голову. А колегу відвезли у відділок міліції.

 

Він намагався подати заяву про втрату техніки, а фактично про крадіжку техніки, оскільки у нас її офіційно ніхто не вилучав. Але йому почали погрожувати, почали тиснути на нього. Нарешті він ледве зміг вибратися з цього відділку. Приїхав у лікарню, там йому надали мінімальну медичну допомогу. Тепер, завдяки допомозі журналістів, ми виїхали з Черкас у Київ».

 

Сергій шкодує, що не вдалося зберегти ніяких знімків, але головне - вдалося врятувати життя.

 

За словами представника Польської асоціації журналістів Павєла Боболовича, зараз колеги знаходяться в Києві у лікарні. Їхній стан - важкий. Тому найголовніше для них - це здоров'я. Спілка збирається звертатися до українського Уряду від усієї журналістської спільноти Польщі з вимогою надати пояснення, припинити подібні дії силових структур та повідомити, які заходи будуть вжиті з цього приводу.

 

"Журналістська спільнота в шоці. Колегам важко уявити, що правоохоронні органи можуть навмисне бити журналістів, які показують посвідчення. Бачачи, що вони в бронежилетах, спеціально вибирали, куди бити. Таке може бути тільки в разі війни, якщо одна країна воює з іншою, ведуться бойові дії і журналіст випадково опинився в центрі подій, його не помітили. Але так, щоб зумисне завдавати ударів і якнайбільше зашкодити журналістам! Ми будемо на рівні Європейської федерації журналістів вимагати пояснень. Бо виникають сумніви, що такі речі можуть відбуватися в нормальній демократичній державі", - коментує прес-службі Національної спілки журналістів України Павел Боболович.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13801
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду