Світ про розгін Майдану: українці прокинулись в іншій країні

Світ про розгін Майдану: українці прокинулись в іншій країні

30 Листопада 2013
21671
30 Листопада 2013
19:38

Світ про розгін Майдану: українці прокинулись в іншій країні

21671
Україна вже тиждень не сходить із перших шпальт світових медіа. Останній привід – жорстокий розгін спецпідрозділом «Беркут» мирних протестувальників на Майдані Незалежності, змусив світові медіа говорити про «білорусизацію» України.
Світ про розгін Майдану: українці прокинулись в іншій країні
Світ про розгін Майдану: українці прокинулись в іншій країні

«В Україні ще такого не було», - пишуть німецькі онлайн видання  Die Welt та Stern.de.

 

Після того, як Україна під тиском Росії відхилила зближення з ЄС, окремі регіони країни знаходяться в стані бунту» - інформує 30-го листопада з ранку своїх читачів німецьке Інтернет-видання Stern.de..

 

«Частини спеціального призначення української поліції ще до світанку силою розігнали демонстрацію за курс країни на ЄС та арештували імовірно 35 чоловік» - повідомляє журнал.

 

Противники уряду оголосили до цього ж ще й про десятки потерпілих на Майдані в Києві. Кажуть, що правоохоронці використовували кийки. Опозиція звинувачує «Беркут» в невиправдано жорстких діях.

 

«За моєю оцінкою є десятки, а може й сотні поранених» - каже Андрій Шевченко народний депутат від партії ув'язненої опозиціонерки Юлії Тимошенко «Батьківщина». Поліція свої дані поки що не оприлюднила.

 

 Ввечері напередодні 10 000 осіб проводили мирну демонстрацію за зближення з ЄС і вимагали відставки президента Віктора Януковича. Після цього на площі, не заважаючи увагу на холоднечу, залишились ще сотні людей, поки о пів на четверту ранку за місцевим часом поліція не розігнала демонстрацію.

 

«Після невдачі у Вільнюсі, ми прокинулись в іншій країні, - каже керівник фракції керівник фракції Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина», - після Вільнюсу Україна нагадує Білорусь». На цю неділю заплановані нові масові акції протесту.

 

Видання оприлюднило цю статтю разом зі світлиною, на якій видно окривавлене обличчя фотографа інформаційного агенства Reuters після силової акції поліції проти демонстрантів у Києві.

 

Протестувальників в столиці України змусили кийками та шумовими гранатами піти з головної площі, після того, як президент зневажив підписанням угоди з ЄС, - пише The Guardian.

 

«Спеціальні підрозділи міліції, за словами очевидців, провели в столиці України Києві насильницький розгін сотень проєвропейських протестувальників із застосуванням кийків і шумових гранат, щоб вигнати їх із головної площі Майдану Незалежності рано вранці в суботу», - пише видання.

 

Як пише, The Guardian, міліція пішла на протестувальників, які все ще перебували на площі після великої демонстрації у п'ятницю ввечері проти рішення президента Віктора Януковича не підписувати історичну угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС.

 

За словами свідків, міліція спершу вистрілила шумовими гранатами в натовп, а потім пішла на нього, використовуючи кийки, щоб розігнати їх, переслідуючи кілька протестувальників по сусідніх вулицях.

 

«Десятки людей були поранено, коли міліція в суботу над ранок ліквідувала протест прихильників європейської інтеграції на Майдані Незалежності в Києві. Серед побитих є поляків», - пише Rzeczpospolita.

 

Як пише видання, у результаті нападу спеціальних підрозділів міліції постраждали також поляки, які перебували на Майдані Незалежності. Одним із них є журналіст порталу Eastbook Томаш Пєхал. Другим -  Яцек Заброцький, який є директором одного з польських концернів в Україні.

 

«Коли розпочався розгін, я сидів на Майдані. Мав на собі шарф зі написом Polska («Польща» -Ред.). Коли це побачили «Беркутівці», то я почув вигук «іноземець» і отримав палицею по голові. Впав на землю. Люди доправили мене до карети швидкої допомоги», - повідомив Заброцький.

 

«Били нас дуже агресивно, не звертаючи уваги, що там були літні люди і студенти, а насправді діти. Били палицями, з усієї сили. Мене кілька разів вдарили по голові, а коли я впав і лежав, то копали», - заявив Пєхал.

 

Світлана Голуб, Ольга Ворожбит, «Український тиждень»

Фото - http://tyzhden.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Світлана Голуб, Ольга Ворожбит, «Український тиждень»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21671
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду