«Такі красиві люди»: український дебютант на «Молодості»

«Такі красиві люди»: український дебютант на «Молодості»

26 Жовтня 2013
16850
26 Жовтня 2013
13:22

«Такі красиві люди»: український дебютант на «Молодості»

16850
Як каже сам режисер: «...це, швидше, аполітична й асоціальна стрічка». Її герої втікають від цивілізації: живуть на березі моря, рибалять, влаштовують спектаклі, читають японську літературу. Одне слово - рай.
«Такі красиві люди»: український дебютант на «Молодості»
«Такі красиві люди»: український дебютант на «Молодості»

У рамках кінофестивалю «Молодість» - у міжнародному конкурсі - було представлено повнометражну вітчизняну картину «Такі красиві люди». Це дебютна робота в повному метрі режисера Дмитра Мойсеєва (який раніше знімав короткометражки). Жанр - камерна драма. Як каже сам режисер: «...це, швидше, аполітична й асоціальна стрічка». Її герої втікають від цивілізації: живуть на березі моря, рибалять, влаштовують спектаклі, читають японську літературу. Одне слово - рай. 

 

Сам Дмитро спочатку закінчив мехмат в університеті імені Т.Шевченка, потім вступив на кінорежисуру в університет ім.І.Карпенка-Карого. Художнім керівником його «Красивих людей» був Роман Балаян. 

 

- Дмитре, цю картину, наскільки мені відомо, підтримало держфінансування. Очевидно, приватного інвестора знайти не вдалося? 

- Так, фільм повністю профінансувала держава (Держкіно України). Я виграв ще перший пітчинг. Але потім ситуація зі зйомками загальмувалася. І ось нарешті на нинішній «Молодості» ми показали результат. Я зняв те, що й хотів зняти. Бюджет - майже 6 млн грн. 

 

- У технічному плані це була складна робота? 

- Це досить серйозна робота з погляду кінематографу. Все знімали на плівку. Задіяли важку статичну камеру, без рухомих сучасних відеозйомок. Так було потрібно - задля сюжету. Всі персонажі - ніби «влиті» в навколишнє середовище. Зйомки відбувалися на березі Азовського моря на Арабатській стрілці. Довелося побудувати два будиночки. 

 

- Етап «Молодості» важливий для вас? Андрій Халпахчі раніше казав, що українські картини не потрапляли в конкурс фестивалю, бо відбірники передбачали наперед їх провал... 

- Сподіваюся, моя стрічка виглядає не гірше за інші картини. Складно оцінювати свій фільм. Тому що в ньому я знаю все - посекундно. До найменшого руху. Тільки з часом зможу сказати неупереджено, що вдалося, а що треба було зробити зовсім не так. 

 

У мене, звісно, тисячі претензій до цього матеріалу. Але... Якби мені мою ж картину показали три чи чотири роки тому, коли я тільки розпочинав, я б, напевно, був дуже задоволений. Тепер, коли в мене більше досвіду, розумію, що багато речей можна було зробити цікавіше. Але в цілому - це максимальна реалізація сценарію. 

 

- У картині промайнула тема самотності, втечі від цивілізації... Вам особисто близькі ці теми? 

- Я автор сценарію. І, звісно, мені близьке все, що відбувається у фільмі. Це мене і чіпляє, і не залишає байдужим. 

 

Так, після того, як я завершив свій повнометражний фільм, мені справді хочеться втекти від цивілізації. Та лиш на певний час. Взагалі, хочеться пожити в якійсь хатинці. Але планую й далі знімати кіно. 

 

- Вашим художнім керівником на зйомках значився Роман Балаян. У чому полягала його місія? 

- Саме він порадив трохи змінити сценарій, щось викинути. Зауважень було багато. Але із загальної інтонації я зрозумів, що в цілому він залишився задоволений. 

 

- Ви вже знаєте, коли фільм потрапить у прокат? 

- Тут усім керує Агентство з кінематографії. Фільм же ще зовсім свіжий. Вийшла тільки перша копія з англійськими субтитрами. 

 

- Акторський склад - український? 

- Так, актори українські. Головну героїню зіграла Поліна Войневич, акторка Молодого театру. Олег Стефан - один із провідних акторів театру Леся Курбаса у Львові. Він не погоджується на кінозйомки, проте для мене зробив рятівний виняток. Його персонаж ніби проносить крізь фільм цілу філософію: як потрібно жити, як взагалі дивитися на цей світ. Це наскрізна тема, яка супроводжує Олегового персонажа від першого до останнього кадру. 

 

Фільм на 95% - українською літературною мовою. Зовсім не наближений до суржику, яким у нас розмовляють. 

 

Усього було 25 знімальних днів. 90% фільму зняли за місяць. А потім у нас було по одному знімальному дню впродовж двох місяців - через складнощі з локаціями. Всі зйомки пройшли дуже швидко й неймовірно складно, бо потрапили в неугодну погоду на Арабатській стрілці. Там нескінченність, порожнеча. Але порожнеча одухотворена. 

 

- До дебютного повного метра ви знімали переважно короткометражки? 

- Так, мої попередні фільми - це короткий метр. У 2009-му мій фільм «У мене є друг» брав участь у програмі «Молодості» Sunny Bunny і отримав приз Фонду імені Генріха Бьолля. Після цього чотири роки пішли на фільм «Такі красиві люди». Програма підтримки державою молодих режисерів виявилася для мене порятунком. Тому що в приватних інвесторів було нереально знайти гроші. 

 

- Як вам працювалося на студії Довженка? Мало молодих хочуть туди йти, а шукають приватні продюсерські компанії.

- Кіностудія потребує реорганізації. Я сподіваюся, вона буде. І ситуація зміниться. Там має змінитися все - як побутова частина, так і виробнича. На зйомках мого фільму на початку роботи було допущено багато виробничих помилок. Через це процес затягнувся й ускладнився. Так, потім усе виправилося. Але мені через це довелося пережити кілька тяжких місяців. У чому причина? Не знаю... Однак співпраця з кіностудією Довженка чомусь виливається в досить тяжкий організаційний процес. Мені ж хочеться більше творити. 

 

- Ви також - автор сценарію «Таких красивих людей». Як проходить у вас процес написання сценарію?

- Зазвичай сценарій «у голові» дозріває близько року. Доки в мені не народиться повна впевненість, що я правий і фільм ітиме саме такою сюжетною канвою. Тільки потім починаю все записувати. Постійно в голові крутяться два-три сценарії.

 

- Ви припускаєте, що у вас на знімальному майданчику можуть бути не тільки професіонали, а й аматори? 

- Звісно. І я намагаюся компілювати. Професіонал може зробити добре одне, а аматор - інше. В «Таких красивих людях» - усі профі, тільки в масовці були аматори. Але надалі планую збирати акторський склад так: 70% професіоналів і 30% непрофесіоналів, - це ідеально.

 

- Який жанр ваших майбутніх фільмів?

- У мене в задумці дві картини. Одна - камерна драма, дія якої розгортається у Львові. А друга стрічка - фантасмагорія: дивний музичний чорно-білий німий фільм. У кадрі - Кривий Ріг через 20 років. Є навіть назва майбутньої картини «13 гривень 46 копійок». Але це все ще на етапі осмислення. 

 

Якби щось і хотів зняти... Це були б екранізації - «Гроші» Еміля Золя чи «Сто років самотності» Маркеса. 

 

Проте я - людина адекватна й розумію: це настільки грандіозні проекти, що мені до них у найближчі 20 років навіть наближатися не варто. На це потрібен величезний бюджет. 

 

- Дмитре, ви відверто робите ставку на некомерційне кіно? Але ж, кажуть, сьогодні зйомки «мила» набагато вигідніші для молодих режисерів? 

- Так, те, що я роблю, - абсолютно неприбуткова робота. Мені доводилося паралельно трудитися на підробітках під час перерви в знімальному процесі. Нині колосальна прірва між гонорарами в комерційних серіалах і фільмах за державний кошт. Ця різниця - у п'ять-десять разів.

 

- Вам уже пропонували знімати якісь серіали?

- Поки що ні. Погодився б задля заробітку? Думаю, ні. Хоча зарікатися не можна. 

 

Катерина Константинова, «Дзеркало тижня. Україна»

Фото - http://gazeta.dt.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Катерина Константинова, «Дзеркало тижня. Україна»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16850
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду