Володимир Федорін: «Ми живемо в ситуації вічного стартапу: не можемо робити сьогодні щось так само, як учора»

Володимир Федорін: «Ми живемо в ситуації вічного стартапу: не можемо робити сьогодні щось так само, як учора»

4 Жовтня 2013
16033
4 Жовтня 2013
17:32

Володимир Федорін: «Ми живемо в ситуації вічного стартапу: не можемо робити сьогодні щось так само, як учора»

16033
Екс-редактор Forbes залишається в Україні, щоб робити новий проект
Володимир Федорін: «Ми живемо в ситуації вічного стартапу: не можемо робити сьогодні щось так само, як учора»
Володимир Федорін: «Ми живемо в ситуації вічного стартапу: не можемо робити сьогодні щось так само, як учора»

1-го жовтня український Forbes остаточно перейде під керівництво нового головреда - Михайла Котова, колишнього виконавчого директора та головного продюсера «РИА Новости». На новину про продаж UMH Group Сергію Курченку редактор «Forbes.Украина» Володимир Федорін відреагував заявою про звільнення, констатувавши «смерть проекту в його нинішньому вигляді». На його думку, олігархічні медіа в принципі не можуть бути якісними. А про те, що він має на увазі під якісними медіа, Володимир розповідав на майстер-класі у Школі журналістики Українського католицького університету.

 

«Мені дуже пощастило: я жодного дня не працював у державних чи олігархічних медіа. Я потрапив усередину тієї єдиної на пострадянському просторі школи якісної журналістики, яка почалася з газети "Ведомости"», - розповідає Федорін. За освітою він учитель латинської й давньогрецької мови та літератури, а в журналістику прийшов наприкінці 90-х. Спочатку працював у інформагентстві «АК&М», де займався біржевою інформацією. З 2001 року - у газеті «Ведомости», де виріс із рядового журналіста до заступника головного редактора. Потім старт проекту SmartMoney, який так і не став успішним, російський Forbes і, нарешті, Forbes український. Попереду - новий проект в Україні.

 

«Якість - це певна функція взаємодії редакції та її аудиторії». Зацікавленими сторонами комунікації («стейкхолдерами», як їх зве Федорін) є медіа, ньюзмейкери та аудиторія. Вони становлять вершини зовнішнього трикутника; є також трикутник внутрішній: бренд - видавець - редакція. Кожна з його вершин важлива для існування якісного та успішного ЗМІ, й виконання їхніх взаємних вимог - необхідна умова ефективної роботи.

 

Бренд має бути достатньо потужним «локомотивом», що тягне за собою і редакцію, і видавця. Він має викликати довіру в читачів, мати бездоганну репутацію й асоціюватися з успіхом. Звісно, медійний стартап не завжди має за собою авторитетний бренд на зразок Forbes; нові бренди потребують додаткових зусиль для розкрутки й мають відносно вищі ризики. Так сталося із SmartMoney: бренд не витримав конкуренції.

 

До видавця якісного ЗМІ є чотири головні вимоги:

 

1. Заробляти гроші коректними методами - не джинсою, а рекламою та продажами.

 

2. Захищати редакцію на 99% від того бруду, який можуть вилити на неї як ньюзмейкери, так і читачі.

 

3. Уникати конфлікту інтересів: не балотуватись до парламенту, не качати нафту, не торгувати впливом. Інакше видання ризикує перетворитися на олігархічне чи державне, де власники диктують що писати і як. Підлаштовуючись під інтереси видавця, редакція сама починає себе цензурувати. «Самоцензура - найогидніше, що може бути в нашій професії», - каже Володимир Федорін, наводячи висловлювання з липневого інтерв'ю Євгена Кисельова щодо компромісів із інтересами власника («...как человек мудрый, проработавший в этой профессии 25 лет, я конечно же, понимаю, что любой менеджер моего уровня, работающий в таком крупном СМИ как телеканал "Интер", должен постоянно думать и соразмерять свои действия, свои решения с той реальной жизнью, в которой он живет»). «Мені неприємно і гидко повторювати ці слова», - прокоментував Федорін.

 

4. Здійснювати стратегічний контроль. «Медіа - такий бізнес, у якому в останні двадцять років выдбувається щось неймовірне, - пояснює редактор. - Стара бізнес-модель завалилася, а нову вдається знайти небагатьом. Ми живемо в ситуації вічного стартапу: не можемо робити сьогодні щось так само, як учора. Потрібно експериментувати, робити більше помилок і більше проривів».

 

До редакції є три вимоги:

 

1. Професіоналізм, який полягає в досвіді й вимогливості до себе. Якісні медіа, каже Володимир Федорін, не мають права на помилку. Читачі та ньюзмейкери не прощають помилок: перші платять за контент, другі розплачуються своєю репутацією.

 

2. Непідкупність (integrity) - здавалося б, базова характеристика журналіста, про яку сьогодні часто забувають.

 

3. Скепсис: не сприймати все, що бачиш і про що пишеш, як даність: «Піддавайте сумніву все, а себе - у першу чергу».

 

«Якісна журналістика - та, що була заснована як бізнес». Олігархічні чи державні медіа не можуть давати споживачам достовірної інформації через свою заангажованість, а перетворити їх у якісні видання неможливо: «це як із концтабору зробити піонерський». Олігархи й політики стурбовані власним реноме й намагається поліпшити його за допомогою своїх медіа, тоді як якісне ЗМІ переймається своєю репутацією та довірою читачів, а також виконує місію - повідомляти читачам те, що інші хотіли б приховати. Тому медіа, створені як бізнес і сфокусовані на отриманні прибутку, легше протистоять зовнішнім небезпекам та спокусам.

 

Історія якісних друкованих видань у Росії - це історія спроб заснувати неолігархічний газетний або журнальний бізнес за західними зразками. Бренд «Ведомости» підтримували два гіганти ділової журналістики - The Financial Times та The Wall Street Journal, залучені до проекту видавцем газети Дерком Сауером. Свого часу Сауер відмовився продати «Ведомости» російським олігархам, надавши перевагу західній компанії; рекламним слоганом газети було «Будь-який олігарх може купити нашу газету. У кіоску». Російський Forbes, запущений під одним із найсильніших медійних брендів світу, європейською корпорацією Axel Springer, очолювали вихідці з «Ведомостей».

 

«На відміну від Дерка Сауера, Борис Ложкін усе-таки продав свій бізнес олігарху, але я абсолютно його не засуджую, - коментує Володимир Федорін зміну власника UMH Group. - За впливовістю його холдинг зрівнявся з великими телеканалами. Коли до тебе приходять люди, пов'язані із владою, і пропонують по-хорошому продати, то це пропозиція, від якої складно відмовитися. Звісно, якщо ти не голландець і не колишній маоіст».

 

Культура редакції є ще одним необхідним елементом якісного видання. Будь-яка культура, за словами Федоріна, є набором обмежень, який дозволяє проявляти в жорстких рамках максимум творчості. Культура видання - це набір правил, етичних норм і вимог, що контролюють роботу журналістів. Володимир Федорін пропонує студентам самим сформулювати такий список:

 

1. Не писати, не пропускати і не публікувати джинсу;

2. Не брати від ньюзмейкерів подарунки;

3. Не плутати факти з судженнями;

4. Не публікувати неперевірену інформацію;

5. Перевіряти першоджерела

6. Не жертвувати фактами заради оперативності;

7. Не переписувати інтерв'ю на вимогу респондента;

8. Дотримуватись балансу;

9. Бути прозорими.

 

Він додає до цього переліку власні рекомендації:

  • Постійно намагатися зробити щось унікальне, що виділялося б із сірого фону.
  • Значна частина винагороди, яку отримує журналіст, нематеріальна. Ця робота не зробить нас багатими; немає журналістів-мільярдерів, тільки середній клас.
  • Боятися потрібно не ньюзмейкерів, а своїх читачів.
  • Не можна брати подарунків і брати участь у прес-турах - хіба що власним коштом і за умови, що ви отримаєте інформацію, яку не можете дістати в інший спосіб.
  • Між ньюзмейкерами і журналістами не може бути дружби - тільки соціальна взаємодія.
  • Старатися дати в матеріалі слова всім важливим зацікавленим сторонам («стейкхолдерам»).
  • Відразу повідомляти читачів про власні помилки.

Песимістичних поглядів на майбутнє якісної журналістики Володимир Федорін не поділяє. За його словами, український Forbes далі нарощує свою аудиторію, зокрема й завдяки розвитку сайту forbes.ua. А олігархізація медіапростору збільшує потребу читачів у якісному та незаангажованому контенті, створюючи нішу, яку можуть заповнити нові ЗМІ. «Просто потрібно починати все спочатку», - резюмує Федорін.

 

Анна Журба, для Редакторського порталу

 

Відеозапис майстер-класу Володимира Федоріна «Якісна журналістика»

 

Фото - Медіаняня

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16033
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду